Skip to main content

Ισχυρές πιέσεις στις αγορές λόγω Ουκρανίας

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 2,2% στις 871 μονάδες. Οι τράπεζες έχουν μεγάλες απώλειες 5%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης καταγράφει απώλειες 2,22%, ενώ στο -1,25 βρίσκεται ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στο ταμπλό η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί 5%, ενώ «βουτιά» καταγράφει η Coca Cola. Ακολουθεί η Lamda με πτώση -3,5% ενώ ήπια ανοδικά κινούνται ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Στο μέτωπο της Ουκρανίας, οι Ρώσοι κλιμακώνουν την επίθεσή τους. «Απροκάλυπτη τρομοκρατία» χαρακτήρισε την επίθεση στo Χάρκοβο ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Τουλάχιστον 10 νεκροί στην πόλη. Σφοδροί βομβαρδισμοί και στη Μαριούπολη που έχει μείνει χωρίς ρεύμα. Ο ρωσικός στρατός βρίσκεται προ των πυλών και της Χερσώνας, ενώ ρωσικά στρατεύματα μετακινούνται από την Άπω Ανατολή πιο κοντά στην Ευρώπη.  Η Ουκρανία εκδίδει ομόλογα πολέμου για να στηριξει τις ένοπλες δυνάμεις.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν το πρωί της Τρίτης εν μέσω αναφορών ότι ένα μεγάλο ρωσικό κομβόι κατευθύνεται προς την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,1% στις αρχές των συναλλαγών, με τις μετοχές ταξιδίων και αναψυχής να υποχωρούν 3,8%, ενώ οι βασικοί πόροι ήταν ο μόνος τομέας σε θετικό έδαφος, προσθέτοντας 1%.

Απώλειες άνω του 2% καταγράφει ο DAX στη Φρανκφούρτη, ενώ στο -3% διαπραγματεύεται ο CAC στο Παρίσι. Ο FTSE του Λονδίνου σημειώνει πτώση 1%.

naftemporiki.gr