Skip to main content

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αγοράζει ξανά χρυσό μετά από 2 χρόνια

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας πρόκειται να αρχίσει να αγοράζει χρυσό μετά από μια παύση δύο ετών, καθώς οι εγχώριοι παραγωγοί της χώρας αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης στις διεθνείς αγορές χρυσού.

Σε ανακοίνωσή της, η Τράπεζα της Ρωσίας δήλωσε ότι «θα ξαναρχίσει την αγορά χρυσού στην εγχώρια αγορά πολύτιμων μετάλλων». Η κίνηση έρχεται αφότου η κεντρική τράπεζα και αρκετές από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας επλήγησαν από τις κυρώσεις της Δύσης που ήρθαν ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι ρωσικές εταιρείες όπως η Polymetal ή η Polyus είναι πιθανό να δυσκολευτούν πολύ να πουλήσουν χρυσό στο Λονδίνο ή τη Νέα Υόρκη.  Ως εκ τούτου, αυτές οι εταιρείες αναμενόταν να στραφούν στη ρωσική κεντρική τράπεζα, η οποία μπορεί να παρέχει τα ρούβλια που χρειάζονται για να πληρώσουν το προσωπικό και τις προμήθειες σε αντάλλαγμα για χρυσό.

Η Τράπεζα της Ρωσίας κατείχε λίγο λιγότερο από 2.300 τόνους χρυσού στα τέλη Νοεμβρίου, σύμφωνα με το World Gold Council. Σε τρέχουσες τιμές, το θησαυροφυλάκιο του μετάλλου – το έκτο μεγαλύτερο στον κόσμο – αξίζει 153 δισ. δολάρια και αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο των επίσημων αποθεμάτων της τράπεζας.

Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, η κεντρική τράπεζα αύξησε την αγορά χρυσού, καθώς οι εγχώριες εταιρείες πάλευαν να πουλήσουν στο εξωτερικό. Μεταξύ 2014 και 2019 απέκτησε περισσότερους από 1.200 τόνους χρυσού, σύμφωνα με στοιχεία του WGC. Για τη Μόσχα, οι αγορές ήταν επίσης ένας τρόπος μείωσης της έκθεσης της χώρας σε αμερικανικά δολάρια στα επίσημα αποθέματά της.

Η Τράπεζα της Ρωσίας διέκοψε τις αγορές τον Απρίλιο του 2020 καθώς οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν λόγω της πανδημίας, πλήττοντας το εθνικό εισόδημα της χώρας. Έκτοτε έχει διατηρήσει το απόθεμά της σταθερό.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από FT

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr