Skip to main content

Οι άνεμοι του πολέμου δεν…πέρασαν από την Wall Street – Κλείσιμο με άνοδο

Σε ένα εντυπωσιακό γύρισμα, οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, έκλεισαν τη συνεδρίαση ανοδικά, καταφέρνοντας να αντιστρέψουν την αρχική απότομη πτώση, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να κοιτάζουν πιο πέρα από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Ο S&P 500 ενισχύθηκε 1,5%, αφού υποχωρούσε 2,6% στην αρχή της συνεδρίασης. Παρ΄όλα αυτά, ο δείκτης παραμένει σε περιοχή διόρθωσης καθώς απέχει περισσότερο από 10% απο το ιστορικό υψηλό που άγγιξε στις 3 Ιανουαρίου. 

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,28% ή κατά 92 μονάδες, απέχοντας ωστόσο ακόμη περισσότερο από 10% από το ιστορικό υψηλό του. 

Ο Nasdaq ενισχύθηκε 3,3%, αφού όμως άνοιξε τη συνεδρίαση με πτώση 3,5%, σε bear market, που σημαίνει απώλειες μεγαλύτερες από 20% από ιστορικό υψηλό του Νοεμβρίου του 2021. 

Οι μετοχές γνώρισαν βίαιες διακυμάνσεις στη διάρκεια της συνεδρίασης. Ο Dow υποχωρούσε στην αρχή της συνεδρίασης περισσότερο από 850 μονάδες βάσης, ενώ προς στιγμή ο Nasdaq κατέγραφε απώλειες 3,5%. Οι επενδυτές όμως αγόρασαν στα χαμηλά ειδικά μεγάλα ονόματα από τον χώρο της τεχνολογίας. Amazon, Netflix, Alphabet και Microsoft γύρισαν σε άνοδο μετά τις μεγάλες αρχικές τους απώλειες. Το Netflix ενισχύθηκε 6,1%, η Microsoft 5,1%, ενώ Alphabet και Meta Platforms 3,9% και 4,9% αντίστοιχα. 

«Η ρωσική εισβολή είναι πράγματι χειρότερη από το βασικό μας σενάριο. Ενδεχομένως να δούμε μία περαιτέρω πτώση της τάξης του 5% έως 6% που θα μας φέρει πιο κοντά στο 20% ή σε μία bear market», αναφέρει ο Μπίνκι Τσάντχα, στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank. 

«Το χειρότερο σενάριο που ήταν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πέραν των αυτονομιστικών περιοχών αποτελεί σοκ για τις αγορές μετοχών και πετρελαίου. Θα έχει μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία, που με τη σειρά του θα κάμψει και τη δραστηριότητα στις ΗΠΑ. Μέσα σε αυτό το αβέβαιο περιβάλλον, η Fed είναι πολύ πιθανόν να αυξήσει το επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης, αντί 50 που αναμενόταν, το Μάρτιο», αναφέρει η Κάθι Μποσττζάνσικ, οικονομολόγος της Oxford Economics. 

To μεγαλύτερο πλήγμα δέχθκαν οι τράπεζες, με τις Bank of America και JPMorgan Chse να χάνουν περισσότερο από 4,5% της αξίας τους εκάστη. Η Boeing υποχώρησε 3%, ενώ η United Airlines περισσότερο από 5%. 

Σε θετικό έδαφος κινήθηκε ο κλάδος πετρελαίου, ακολουθώντας την άνοδο των τιμών πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014, και οι αμυντικές βιομηχανίες.