Skip to main content

ΕΚΤ: Πιθανή η αύξηση των επιτοκίων πριν τον τερματισμό της αγοράς ομολόγων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια πριν τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, δήλωσε ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ Ρόμπερτ Χόλτσμαν, αμφισβητώντας τη μακροχρόνια άποψη της τράπεζας για τη σειρά των επερχόμενων κινήσεων πολιτικής της.

Με τον πληθωρισμό να σημειώνει νέα υψηλά ρεκόρ τους τελευταίους μήνες, η ΕΚΤ έκανε ένα βήμα «πίσω» πρόσφατα από τη δέσμευσή της να μην αυξήσει τα επιτόκια φέτος, αλλά έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό ότι ο τερματισμός των αγορών ομολόγων έρχεται πρώτος, πριν από οποιαδήποτε αύξηση των επιτοκίων.

Αυτή η στάση δεν έχει αμφισβητηθεί μέχρι στιγμής και όλοι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που μιλούν δημόσια την έχουν αποδεχτεί, εστιάζοντας τη συζήτησή τους στο πότε θα πρέπει να τερματιστούν οι αγορές ομολόγων, γνωστή ως ποσοτική χαλάρωση.

«Όταν πρόκειται για τις προοπτικές των επιτοκίων, η ΕΚΤ έδινε πάντα σήμα ότι δεν θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί αύξηση των επιτοκίων λίγο μετά το τέλος των αγορών ομολόγων», δήλωσε ο Χόλτσμαν σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα NZZ.

«Αλλά θα ήταν επίσης δυνατό να γίνει ένα πρώτο βήμα το καλοκαίρι πριν από το τέλος του προγράμματος και ένα δεύτερο στο τέλος του έτους. Θα ήμουν θετικός σε αυτό», δήλωσε.

Το επιχείρημα της ΕΚΤ είναι ότι μια αύξηση των επιτοκίων πριν από το τέλος των αγορών ομολόγων θα σήμαινε ότι η τράπεζα πατά ταυτόχρονα και το γκάζι και το φρένο.

Θα ισοπέδωνε επίσης την καμπύλη αποδόσεων, βλάπτοντας την κερδοφορία των τραπεζών, καθώς αξιοποιούν το χάσμα μεταξύ βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου κόστους δανεισμού.

Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα γίνει στις 10 Μαρτίου και οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η σειρά αυτή θα διατηρηθεί. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένεται επίσης να σηματοδοτήσουν το τέλος των αγορών ομολόγων το τρίτο τρίμηνο, ανοίγοντας την πόρτα σε μια αύξηση των επιτοκίων πριν από το κλείσιμο του έτους.

Αποκαλώντας την έξοδο από την εποχή των αρνητικών επιτοκίων «σημαντικό μήνυμα» για την κοινωνία και τις αγορές, ο Holzmann είπε ότι θα ήθελε να δει δύο αυξήσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2022 ή στις αρχές του 2023.

«Μερικοί από τους συναδέλφους μου θα ήταν ίσως ακόμη πιο προοδευτικοί εδώ, ενώ άλλοι θα ήταν πιο προσεκτικοί», είπε ο Χόλτσμαν.

Είπε ότι ένα επιτόκιο περίπου 1,5% θα ήταν σημείο αναφοράς για την ουδέτερη νομισματική πολιτική.

«Πιστεύω ότι ένα βασικό επιτόκιο πολύ περίπου 1,5% το 2024 θα μπορούσε να είναι ρεαλιστικό, αν και αυτό μπορεί να μετατοπιστεί κάπως προς τα εμπρός ή προς τα πίσω», είπε.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ θα συναντηθούν σε άτυπη συγκέντρωση στο Παρίσι την Πέμπτη και θα πραγματοποιήσουν την επόμενη συνεδρίαση πολιτικής στις 10 Μαρτίου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters