Skip to main content

Βρετανία: Σε γραφεία έχουν μετατραπεί σχεδόν 9 εκατ. υπνοδωμάτια λόγω τηλεργασίας

Σχεδόν εννέα εκατομμύρια υπνοδωμάτια έχουν μετατραπεί σε χώρους εργασίας στη Βρετανία, καθώς οι πολίτες έχουν προσαρμόσει τα σπίτια τους στις απαιτήσεις που «προστάζει» η πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με έρευνα μεσιτικού γραφείου.  

Ειδικότερα, τέσσερις στους 10, δηλαδή το 41% των ιδιοκτητών, έχουν διαμορφώσει την ιδιοκτησία τους για να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες τους. Περισσότεροι από τους μισούς (53%) έχουν επαναδιαμορφώσει εξ’ ολοκλήρου τουλάχιστον ένα υπνοδωμάτιο, ενώ ορισμένοι από αυτούς, έχουν μετατρέψει πολλά δωμάτια.  

Η έρευνα διαπιστώνει ότι περίπου 8.856.000 υπνοδωμάτια έχουν «χαθεί» στα ιδιόκτητα σπίτια του Ηνωμένου Βασιλείου κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σχεδόν οι μισοί (46%) από αυτούς που έχουν κάνει αλλαγές στο σπίτι τους, έχουν δημιουργήσει ένα γραφείο στο σπίτι, ενώ το 58% από αυτούς, σχεδιάζουν να το διατηρήσουν μόνιμα.

Ωστόσο, ένας στους έξι (16%) ιδιοκτήτες σπιτιού που δημιούργησαν ένα γραφείο στο σπίτι, αναφέρει ότι  δεν είναι και πολύ ικανοποιημένος που αναγκάζεται να παραχωρεί χώρο ουσιαστικά προς όφελος του εργοδότη του. Τα δύο τρίτα (67%) πιστεύουν ότι οι εργοδότες πρέπει να πληρώσουν ολόκληρο ή μέρος του κόστους δημιουργίας ενός γραφείου στο σπίτι, ενώ τρεις στους 10 (30%) δηλώνουν ότι ο εργοδότης τους είχε συνεισφέρει κάπως στο κόστος διαμόρφωσης.Την ίδια ώρα, παράλληλα με τα γραφεία στο σπίτι, δημιουργήθηκαν και γυμναστήρια, μπαρ, κινηματογράφοι και αίθουσες μουσικής.

Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι περισσότεροι από τους μισούς (55%) όσων ανανέωσαν τα δωμάτια τους σημείωσαν ότι  πρέπει να συμβιβαστούν με λιγότερο  χώρο τους στο σπίτι τους για να μείνουν οι επισκέπτες ή ότι τα παιδιά τους τώρα αναγκάζονται  να μοιράζονται ένα υπνοδωμάτιο. Ειδικά οι νεότεροι ιδιοκτήτες σπιτιού λόγω της ύπαρξης μικρότερων ακινήτων, δηλώνουν ότι κάνουν συμβιβασμούς, με σχεδόν το ένα τρίτο (32%) να επισημαίνει ότι αυτό τους έκανε να σκεφτούν να μετακομίσουν. 

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι με τόσα πολλά υπνοδωμάτια χαμένα και πολλά οικιακά γραφεία που πρόκειται να γίνουν μόνιμα, πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιού θα έχουν συνειδητοποιήσει ότι τώρα είναι η ώρα για ένα νέο σπίτι με περισσότερο χώρο», σημειώνουν οι μεσίτες.

«Αξίζει να σκεφτείτε ένα γραφείο κήπου, το οποίο θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, από ένα υπόστεγο έως μια κομψή, ειδικά κατασκευασμένη, πολυτελής καμπίνα. Όχι μόνο μπορεί να επιτρέψει μια καλύτερη ισορροπία εργασίας/ζωής και χώρο εργασίας εκτός του οικογενειακού σπιτιού, αλλά σίγουρα θα προσθέσει αξία στην ιδιοκτησία σας και δεν θα την αφαιρέσει, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί αν μετατρέψετε ένα υπνοδωμάτιο», δηλώνουν χαρακτηριστικά.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg