Skip to main content

Airbus: Προσδοκίες για υψηλότερα κέρδη το 2022

Η Airbus ανακοίνωσε ότι αναμένει υψηλότερα κέρδη και παραδόσεις αεροσκαφών φέτος, αφού εμφάνισε χαμηλότερες πωλήσεις στο δ΄ τρίμηνο, λόγω της παράδοσης λιγότερων εμπορικών αεροπλάνων.

Η Airbus πραγματοποίησε κέρδη ρεκόρ για το 2021 και αποκατέστησε το μέρισμά της, καθώς ο ευρωπαϊκός όμιλος σημείωσε μια αισιόδοξη προοπτική σχετικά με τις προσδοκίες για διαρκή ανάκαμψη στον κλάδο των αερομεταφορών.

Η εταιρεία με έδρα την Τουλούζη αύξησε επίσης την πρόβλεψή της για τις παραδόσεις για το επόμενο έτος, λέγοντας ότι αναμένει να αποστείλει 720 εμπορικά αεροσκάφη, από τα 611 που παρέδωσε στους πελάτες το 2021.

Η ανοδική προοπτική της Airbus ήρθε καθώς η Air France-KLM ανέφερε βελτιωμένα έσοδα και χαμηλότερη από την αναμενόμενη απώλεια για το 2021, με λειτουργικά έσοδα για το τέταρτο τρίμηνο πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα, καθώς οι πτήσεις μεγάλων αποστάσεων επανέρχονται.

Η αεροπορική εταιρεία είπε επίσης ότι εξετάζει επιλογές για άντληση κεφαλαίου έως και 4 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης μιας έκδοσης δικαιωμάτων και οιονεί εκδόσεων χρέους μετοχών, που θα βοηθούσαν στην αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας.

Οι επικεφαλής των άλλων μεγάλων αεροπορικών εταιρειών της Ευρώπης έχουν εκφράσει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η χειρότερη διαταραχή της πανδημίας έχει τελειώσει και αναμένουν να αυξήσουν σημαντικά τα δρομολόγια πτήσεων για τη θερινή περίοδο.

Παρά την ισχυρή ανάκαμψη του κατασκευαστή, ο διευθύνων σύμβουλος της Airbus, Γκιγιόμ Φορί , προειδοποίησε ότι «η πανδημία δεν είναι ακόμα πίσω μας».

Τα στελέχη της εταιρείας εξακολουθούσαν να βλέπουν εντάσεις σχετικά με την «παροχή υπηρεσιών, τα logistics και την εργασία», είπε ο Φορίσε τηλεφώνημα, αν και επανέλαβε ότι αναμένει η αγορά να ανακάμψει πλήρως μεταξύ 2023 και 2025.

Η εταιρεία ανέφερε καθαρά κέρδη ρεκόρ 4,2 δισ. ευρώ, λόγω της αύξησης των πωλήσεων εμπορικών αεροσκαφών και των υψηλότερων κερδών στα αμυντικά της τμήματα και τα τμήματα ελικοπτέρων. Το αποτέλεσμα ενισχύθηκε από μια σειρά προσαρμογών, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής του προγράμματος superjumbo του A380 και της αντιστροφής των χρεώσεων Covid-19.

Ως αποτέλεσμα, η Airbus είπε ότι θα πρότεινε μέρισμα 1,50 ευρώ ανά μετοχή, την πρώτη της πληρωμή στους μετόχους σε δύο χρόνια. Το τελευταίο ετήσιο μέρισμα 1,65 € ήταν το 2019.

Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη του ομίλου, ένα ποσοστό που παρακολουθούν οι αναλυτές, εκτινάχθηκαν στα 4,86 ​​δισ. ευρώ από 1,7 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδα αυξήθηκαν 4% στα 52,1 δισ. ευρώ, αντανακλώντας κυρίως τον υψηλότερο αριθμό παραδόσεων εμπορικών αεροσκαφών.

Η εταιρεία είπε ότι στόχευε προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη 5,5 δισ. ευρώ και ελεύθερες ταμειακές ροές 3,5 δισ. ευρώ πριν από τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές για φέτος, περίπου ίσο με το 2021.

Πηγή: Financial Times