Skip to main content

Η οικονομία της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε κατά 1,7% το 2021

Μετά από δύο χρόνια απωλειών, η οικονομία της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε κατά 1,7% το 2021,σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η ανάκαμψη στο σύνολο του 2021 απέχει πάντως ακόμη πολύ από το να διαγράψει την πτώση κατά 4,5% της ιαπωνικής οικονομίας το 2020 λόγω της πανδημίας,

Η ανάπτυξη 1,3% που καταγράφηκε το τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με το τρίτο (μετά από ελαφρά συρρίκνωση 0,7% την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου) είναι επίσης λίγο πιο αδύναμη από τη ενδιάμεση πρόβλεψη του πρακτορείου Bloomberg (+1,5%).Η ανάκαμψη στο τέλος του περασμένου έτους οφειλόταν κυρίως στην αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών (+2,8%).

Η ιαπωνική βιομηχανία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πάντως προβλήματα από τις ελλείψεις ημιαγωγών και οι αβεβαιότητες σχετικά με τις αλλαγές στην οικονομία παραμένουν πολύ υψηλές.

Οι ιαπωνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1% το τέταρτο τρίμηνο, αλλά αυτή η θετική επίδραση για την ανάπτυξη ακυρώθηκε από τις υψηλότερες εισαγωγές, ιδίως λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν μια ελαφρά μείωση του ιαπωνικού ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2022 λόγω του κύματος της Όμικρον, το οποίο επιβράδυνε την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και προκάλεσε προβλήματα στη χώρα στις αρχές Ιανουαρίου