Skip to main content

Βρετανία: Η ισχυρότερη ανάπτυξη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε 7,5% το 2021, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Παρασκευής, ανακάμπτοντας από την ιστορική βουτιά της κατά 9,4% το 2020, όταν οι περιορισμοί της πανδημίας κατέπνιξαν τη δραστηριότητα. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου (ακαθάριστο εγχώριο προϊόν) εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 1% τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους. Μετά από μια προς τα κάτω αναθεωρημένη αύξηση 1% το προηγούμενο τρίμηνο, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS, Office for National Statistics).

Τον Δεκέμβριο, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2% καθώς η παραλλαγή Omicron Covid-19 επέβαλε νέα μέτρα προσοχής και περιορισμού, αν και οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πιο σοβαρή συρρίκνωση 0,6%.

Οι μεγαλύτερη συνεισφορά στην τριμηνιαία αύξηση της παραγωγής προήλθε από «δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας και κοινωνικής εργασίας που προκλήθηκαν από τις αυξημένες επισκέψεις γιατρών στην αρχή του τριμήνου», σύμφωνα με το ONS, μαζί με τη «μεγάλη αύξηση των τεστ για τον κορωνοϊό (Covid-19). και δραστηριότητες εντοπισμού και επέκταση του προγράμματος εμβολιασμού.»

Το ONS ανέφερε ότι η οικονομική παραγωγή το τέταρτο τρίμηνο παρέμεινε 0,4% κάτω από το επίπεδο πριν από την πανδημία (το τέταρτο τρίμηνο του 2019).

«Το lockdown της Βρετανίας για την «προστασία των Χριστουγέννων» αποδείχθηκε ότι είχε μόνο ήπιο αντίκτυπο στην ανάπτυξη τον Δεκέμβριο. Αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι για την υγεία της οικονομίας», δήλωσε η Emma Mogford, διαχειρίστρια κεφαλαίων του Premier Miton Monthly Income Fund.

Αν και η παραλλαγή Omicron δεν παρουσίασε τη σημαντική οπισθοδρόμηση, για την οποία είχαν εκφραστεί φόβοι τον Νοέμβριο, η οικονομία της χώρας αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις το 2022.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει τώρα ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί στο 7,2% τον Απρίλιο και έχει επιβάλει διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων για πρώτη φορά από το 2004, ανεβάζοντας το βασικό τραπεζικό επιτόκιο από 0,1% σε 0,5%, με αναμενόμενη μεγαλύτερη σύσφιξη.

Εν τω μεταξύ, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της χώρας αύξησε το ανώτατο όριο τιμών της κατά 693 λίρες (938 $) ετησίως από την 1η Απριλίου, λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας, ασκώντας περαιτέρω πίεση σε εκατομμύρια νοικοκυριά.

Η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε επίσης τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ την περασμένη εβδομάδα, προειδοποιώντας ότι η επίδραση του πληθωρισμού σημαίνει ότι η οικονομία είναι πιθανό να αναπτυχθεί κατά 3,75% το 2022 αντί του 5% που προέβλεπε προηγουμένως.

«Το κόστος ζωής έχει γίνει μεγάλη ανησυχία για εκατομμύρια ανθρώπους και αν συνεχιστεί για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, θα είναι επιβλαβές για την ευρύτερη οικονομία», δήλωσε η Annabelle Williams, ειδική στις προσωπικές ιδιωτικές δαπάνες στη βρετανική εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων στο διαδίκτυο Nutmeg.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC