Skip to main content

Ο Γενς Βάιντμαν σε «αποστολή ελέγχου» από το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι διόρισε τον πρώην πρόεδρο της Bundesbank Γενς Βάιντμαν επικεφαλής μιας επιτροπής ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, μετά το σκάνδαλο που αφορούσε την επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είχε κατηγορηθεί τον Σεπτέμβριο του 2021 για χειραγώγηση δεδομένων, όταν ήταν το νούμερο 2 της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην έκθεση «Doing Business» του 2018, προκειμένου να ευνοήσει την Κίνα. Η ίδια αρνήθηκε αυτούς τους ισχυρισμούς διαψεύδοντας οποιαδήποτε ανάμειξη στη χειραγώγηση δεδομένων υπέρ του Πεκίνου.

Στις 11 Οκτωβρίου, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ επιβεβαίωσε την «πλήρη εμπιστοσύνη» του στην Γκεοργκίεβα, η οποία παρέμεινε στη θέση της.

Τώρα, η ομάδα εμπειρογνωμόνων «θα πραγματοποιήσει μια ανεξάρτητη επανεξέταση για να καθορίσει πώς το Ταμείο μπορεί να διασφαλίσει ότι διαθέτει ισχυρούς και αποτελεσματικούς διαύλους για καταγγελίες, διαφωνίες και για τον καθορισμό των ευθυνών» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΔΝΤ.

Το έργο θα περιλαμβάνει την αναθεώρηση του τρέχοντος πλαισίου του ΔΝΤ για τη διαχείριση καταγγελιών κατά στελεχών του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ, προσθέτει.

Η ομάδα αποτελείται από διαπρεπείς εμπειρογνώμονες σε συστήματα επίλυσης διαφορών με εμπειρία ιδίως σε διεθνείς οργανισμούς», ανέφερε επίσης το ΔΝΤ. Θα βασιστεί στις συνεχιζόμενες εργασίες της Διευθύνουσας Ομάδας του Εκτελεστικού Συμβουλίου και των ομάδων εργασίας του προσωπικού, καθώς και σε προηγούμενες αναλύσεις από το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ. Η επιτροπή πρέπει να ολοκληρώσει μια έκθεση και να υποβάλει συστάσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο έως το τέλος Μαρτίου 2022.

naftemporiki.gr