Skip to main content

ΟΟΣΑ: Σε υψηλό 30ετίας ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο

Ο πληθωρισμός στις πλούσιες οικονομίες του κόσμου έφτασε σε υψηλό 30 ετών, υποδεικνύοντας τη συμπίεση του βιοτικού επιπέδου των νοικοκυριών και την αυξανόμενη πίεση στις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια.

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή στην ομάδα των αναπτυγμένων χωρών του ΟΟΣΑ έφτασε το 6,6% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, από 1,2% τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό από τον Ιούλιο του 1991.

Τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν τη μέρα που η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον πληθωρισμό που αναμένεται να φτάσει στο 7%. Σήμερα συνεδριάζει επίσης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τον υψηλότερο ρυθμό αύξησης των τιμών καταναλωτή εδώ και δεκαετίες να πιέζει για αποφάσεις. 

Η ενέργεια εξακολουθεί να είναι ο κύριος μοχλός του υψηλού πληθωρισμού στις χώρες του ΟΟΣΑ, με ετήσιο ποσοστό 25,6%, παρά το γεγονός ότι ήταν οριακά κάτω από την μέτρηση του Νοεμβρίου.

Η πτώση αντισταθμίστηκε περισσότερο από την επιτάχυνση της αύξησης των τιμών των τροφίμων, η οποία ανέβηκε στο 6,8% τον Δεκέμβριο, 1,3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τον Νοέμβριο και υπερδιπλάσιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Ωστόσο, οι τιμές αυξήθηκαν στα περισσότερα είδη και ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού του ΟΟΣΑ εξαιρουμένης της πιο ασταθούς ενέργειας και τροφίμων αυξήθηκε απότομα στο 4,6%.

Ο υψηλός πληθωρισμός ήταν επίσης ευρύς γεωγραφικά, με τις τιμές να αυξάνονται πολύ πάνω από τον στόχο του 2% των κεντρικών τραπεζών στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τον Καναδά, την Ιταλία και τη Γαλλία. Τα εθνικά στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε περαιτέρω στην Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ τον Ιανουάριο. Για το 2021 συνολικά, ο ετήσιος πληθωρισμός στον ΟΟΣΑ αυξήθηκε στο 4%, τον υψηλότερο ετήσιο μέσο όρο από το 2000.

naftemporiki.gr