Skip to main content

Πώς θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι για τη γενική αργία

Από την έντυπη έκδοση

Του Βασίλη Αγγελόπουλου
[email protected]

Διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων δημιουργούνται στις περιοχές όπου και σήμερα, Τετάρτη 26 Ιανουαρίου, θα εφαρμοστεί το μέτρο της γενικής αργίας, λόγω σφοδρής κακοκαιρίας.

Υπάρχουν εκείνοι που θα λάβουν τις αποδοχές τους κανονικά, ανεξάρτητα εάν θα εργαστούν ή όχι, αλλά υπάρχουν και όσοι δεν θα αμειφθούν, ακόμα και αν κατάφερναν να προσεγγίσουν τον χώρο εργασίας τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με διατάξεις του Αστικού Κώδικα, ισχύουν τα ακόλουθα για τις περιοχές όπου θα εφαρμοστεί η απόφαση περί γενικής αργίας:

Λόγω απόφασης για γενική αργία στις περιοχές που θα εφαρμοστεί το μέτρο (Αττική, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Κρήτη), οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα δεν θα λειτουργήσουν. Όμως ο μισθός θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά.

Θα λειτουργήσουν μόνο όσες επιχειρήσεις επιτρέπεται να παραμένουν ανοιχτές κατά τις αργίες (π.χ. καφετέριες, εστίαση), τα πρατήρια καυσίμων, τα φαρμακεία σύμφωνα με τις εφημερίες τους, τα super market και τα καταστήματα τροφίμων. Γι’ αυτές τις επιχειρήσεις, επίσης καταβάλλεται κανονικά ο μισθός στους εργαζόμενους, ακόμα και αν οι τελευταίοι λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών δεν καταφέρουν να μεταβούν στον χώρο εργασίας τους. Είναι πιθανό να υπάρξει ειδική διάταξη τις επόμενες ημέρες που θα κατατεθεί στη Βουλή, με την οποία θα αποσαφηνίζεται εάν οι εργαζόμενοι σε αυτές ακριβώς τις επιχειρήσεις θα λάβουν πρόσθετη αμοιβή, λόγω αργίας.

Για όλες τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, όπου επηρεάζονται από την κακοκαιρία, αλλά δεν αποφασίστηκε να τεθούν σε καθεστώς γενικής αργίας, ισχύουν τα εξής:

  • Αν ο εργαζόμενος δεν μπορεί να μεταβεί στην επιχείρηση για πρακτικούς λόγους (π.χ. παγετός), τότε θα αμειφθεί κανονικά, εάν λειτουργήσει η εταιρεία.
  • Αν η εταιρεία δεν λειτουργήσει λόγω κακοκαιρίας, τότε ανεξάρτητα εάν μπορεί ο εργαζόμενος να μεταβεί στον χώρο εργασίας του ή όχι, δεν θα πληρωθεί