Skip to main content

Μειωμένες οι πωλήσεις εμβολίων λόγω χαμηλότερης επικινδυνότητας της Όμικρον

Η απόδειξη ότι η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση από τις προηγούμενες παραλλαγές του Covid-19 θα μειώσει τις πωλήσεις μβολίων φέτος καθώς οι πλουσιότερες χώρες περιορίζουν τις αγορές, σύμφωνα με την Airfinity.

Οι πωλήσεις των εμβολίων κατά του Covid, εξαιρουμένων αυτών από την Κίνα και την Ινδία, θα αυξηθούν σε περίπου 85 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, μειωμένες κατά περίπου 28% από την προηγούμενη εκτίμηση των 118 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε την Παρασκευή η Airfinity με έδρα το Λονδίνο. Η αναθεώρηση οφειλόταν επίσης στις χαμηλότερες τιμές που πληρώνουν τα φτωχότερα κράτη που επιτέλους έχουν δόσεις εμβολίων, είπε η εταιρεία analytics.

Το στέλεχος Omicron έχει εξαπλωθεί ταχέως σε όλο τον κόσμο, αλλά φαίνεται λιγότερο πιθανό να προκαλέσει νοσηλεία και θανάτους από προκατόχους όπως το delta. Ενώ οι ειδικοί στον τομέα της υγείας προειδοποιούν ότι η παγκόσμια κρίση δεν έχει τελειώσει και εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι, η αισιοδοξία για ύφεση της πανδημίας είναι πιθανό να περιορίσει τις αγορές εμβολίων από πλουσιότερες χώρες, ανέφερε η Airfinity.

Η ζήτηση για δόσεις εξακολουθεί να αυξάνεται και τα προγράμματα ενισχυτικών εμβολιασμών σε χώρες υψηλού εισοδήματος θα είναι βασικός μοχλός, σύμφωνα με την Airfinity, η οποία εκτιμά ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν σχεδόν κατά 30% το 2022 από περίπου 66 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Σε μια τηλεοπτική συνέντευξη στο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna Στεφάν Μπανσέλ είπε ότι περίμενε ότι θα χρειαζόταν άλλο ένα ενισχυτικό εμβόλιο Covid το φθινόπωρο.

Η Moderna θα μπορούσε να καταγράψει περίπου 26 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις φέτος, ενώ Pfizer και BioNTech ενδέχεται να κερδίσουν περίπου 43 δισεκατομμύρια δολάρια, εκτιμά η Airfinity. Η AstraZeneca αναμένεται να έχει έσοδα από εμβόλια 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε η Airfinity.

Αυτές οι εκτιμήσεις διαφέρουν από εκείνες των ίδιων των φαρμακοποιών. Η Pfizer έχει προβλέψει 31 δισεκατομμύρια δολάρια για πωλήσεις εμβολίων για το 2022 για τον Covid. Η Moderna είπε στις 10 Ιανουαρίου ότι αναμένει πωλήσεις εμβολίων ύψους 18,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μαζί με δυνητικά 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια από ενισχυτικές δόσεις και άλλες αγορές. Η Airfinity έλαβε υπόψη τις υπάρχουσες συμβάσεις, σύμφωνα με τον Ματ Λίνεϊ , επικεφαλής αναλυτή, και οι εκτιμήσεις της ισχύουν κυρίως για το πώς παράγοντες όπως η σοβαρότητα της omicron θα επηρεάσουν τις πρόσθετες αγορές φέτος.

Η Omicron μπορεί να μειώσει τη ζήτηση σε πλουσιότερες χώρες, ενώ οι δόσεις πωλούνται σε μειωμένες τιμές σε φτωχότερες περιοχές. Οι χώρες που είναι σε θέση να παρέχουν τέταρτες δόσεις είναι πιθανό να επικεντρωθούν σε πιο ευάλωτες ομάδες παρά στον ευρύτερο πληθυσμό, είπε ο Λίνεϊ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg