Skip to main content

Οι πέντε τάσεις που διαμορφώνουν τη νέα εποχή της αγοράς εργασίας

Η καταλυτική λειτουργία του Covid-19 σε μετασχηματισμούς που ήδη «ψήνονταν» πριν από δύο χρόνια, είναι ένα γεγονός που κανείς δεν αμφισβητήσει. Η πανδημία έχει επιταχύνει δραματικά τον ρυθμό των αλλαγών σε ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων, από τις οποίες δεν έχει ξεφύγει η αγορά εργασίας.  

Από την τηλεργασία έως την ψηφιοποίηση, τα δεδομένα του LinkedIn αποκαλύτουν πέντε από αυτές τις αλλαγές. 

Ποιες είναι οι πέντε τέσεις που διαμορφώνουν τον νέο κόσμο εργασίας:

  • Εξ αποστάσεως εργασία και υβριδική εργασία

Η πανδημία οδήγησε σε μια ουσιαστική επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο εργαζόμαστε. Οι εταιρείες πέρασαν τα τελευταία δύο χρόνια εξετάζοντας προσεκτικά τα μοντέλα εργασίας τους, την κουλτούρα και τις αξίες τους. Και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στα δεδομένα του LinkedIn. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ζήτηση για εξ αποστάσεως και υβριδική εργασία συνεχίζει να αυξάνεται κατακόρυφα. 

Το ποσοστό των αμειβόμενων θέσεων εργασίας που προσφέρουν εξ αποστάσεως εργασία είχε σχεδόν διπλασιαστεί στο τέλος του 2021. Σε μόλις ένα χρόνο, οι θέσεις που προβλέπουν εξ αποστάσεως εργασία αυξήθηκαν από 6,5% τον Νοέμβριο του 2020 σε 12,6% τον Νοέμβριο του 2021.

Για να είναι ανταγωνιστικοί για τους υποψηφίους, οι εργοδότες πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τι μπορούν να προσφέρουν, αλλά και πώς μπορούν να κάνουν τους χώρους εργασίας τους συμπεριληπτικούς όταν είναι υβριδικοί. Αυτό θα είναι το επίκεντρο φέτος.

  • Νέες θέσεις

Εκτός από τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενουν στην επανεξέταση των λόγων για τους οποίους εργάζονται, εστιάζοντας στο τι θέλουν περισσότερο να κάνουν με την καριέρα και τη ζωή τους.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα δεδομένα δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι αποφασίζουν δοκιμάζοντας. Τον Οκτώβριο του 2021, το ποσοστό των ατόμων που άλλαξαν ρόλους αυξήθηκε κατά 25% σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία τον Οκτώβριο του 2019, καθώς οι εργαζόμενοι μεταφέρουν την εμπειρία και τις δεξιότητές τους σε νέους ρόλους με επιταχυνόμενο ρυθμό.

  • Διαφορετικές βιομηχανίες

Παρατηρείται επίσης ότι οι εργαζόμενοι είναι πιο πιθανό να μεταβούν σε νέους κλάδους. Στις ΗΠΑ, οι εργαζόμενοι που αλλάζουν εντελώς βιομηχανικό κλάδο αναφέρουν ως αιτίες την καλύτερη αποζημίωση, την ευθυγράμμιση με τις αξίες τους και την εξέλιξη σταδιοδρομίας.

Είναι σαφές ότι αυτή η επανεξέταση προκαλεί πραγματική αλλαγή στην αγορά εργασίας, με τους εργαζόμενους να είναι σε καλύτερη θέση να διαπραγματευθούν τους όρους εργασίας τους από ό,τι στο παρελθόν.

Η αγορά αργασίας έγινε έτσι πιο «σφιχτή» και φαίνεται ότι θα μπορούσε να συνεχίσει την τάση το 2022.

  • Θέσεις εργασίας στην υγεία και την περίθαλψη

Ενώ οι εργαζόμενοι είναι πλέον πιο πιθανό να αλλάξουν θέσεις εργασίας και κλάδους, η πανδημία δημιουργεί επίσης νέες ευκαιρίες σταδιοδρομίας στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης.

Τα ετήσια δεδομένα για τις ανερχόμενες θέσεις εργασίας του LinkedIn δείχνουν ότι στις ΗΠΑ, η απόκριση στην πανδημία διαμόρφωσε σαφώς τους ρόλους που αυξάνονταν ταχύτερα τον τελευταίο χρόνο, με τον «ειδικό εμβολίων» να ανεβαίνει στην κορυφή της λίστας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο «επιστήμονας σε εργαστήριο» και ο «υπάλληλος δημόσιας υγείας» μπήκαν στη λίστα των 20 πιο γρήγορα αναπτυσσόμενων θέσεων, καθώς οι οικονομίες συνεχίζουν να παλεύουν με τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Με την παραλλαγή Όμικτον να δημιουργεί σοβαρές προκλήσεις για τις αρχές δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο, αυτό το θέμα δείχνει ελάχιστα σημάδια υποχώρησης.

Η λίστα με τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους ρόλους είναι επίσης μια έντονη υπενθύμιση του πώς η πανδημία έχει επιταχύνει την ψηφιοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας. Η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση δημιουργούσε ήδη ένα κύμα ζήτησης για ρόλους τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής, και τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στις ΗΠΑ παρατηρείται μια τεράστια ανάπτυξη στους ρόλους της μηχανικής.

  • Το χάσμα μεταξύ των φύλων

Ενώ οι οργανισμοί συνεχίζουν να αγωνίζονται για αυτή τη διάκριση, παραμένουν βαθιά ανησυχητικές οι ενδείξεις ότι αυτές οι θέσεις είναι ανδροκρατούμενες, με τους άνδρες να αντιπροσωπεύουν συχνά το 80-90% των προσλήψεων για ρόλους μηχανικού.

Καθώς εξετάζουμε πώς να αντιμετωπίσουμε τη βαθιά ανισότητα μεταξύ των φύλων στις κοινωνίες μας, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες προσλαμβάνονται σε αυτούς τους ρόλους. Απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν για να γίνουν ώστε να θεωρηθούν ελκυστικοί οι ρόλοι για τις γυναίκες και να βοηθηθούν να προχωρήσουν σε ρόλους που αφορούν την αναδυόμενη τεχνολογία. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από World Economic Forum