Skip to main content

Τουρκία: Διπλασιάστηκαν οι πωλήσεις κατοικιών- «Ασπίδα» στον πληθωρισμό

Μαζί με τον πληθωρισμό που «τρέχει» ανεξέλεγκτα, στην Τουρκία τον Δεκέμβριο εκτινάχθηκαν επίσης οι πωλήσεις κατοικιών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι πωλήσεις κατοικιών σημείωσαν άνοδο 113,7% τον Δεκέμβριο (226.503 ακίνητα), καθώς οι Τούρκοι πολίτες προσπαθούσαν να επενδύσουν σε ακίνητα ως ασπίδα έναντι του εκτινασσόμενου πληθωρισμού.

Οι Τούρκοι βλέπουν τα ακίνητα ως επένδυση για την προστασία των αποταμιεύσεών τους από τον πληθωρισμό, δεδομένου ότι οι πραγματικές αποδόσεις είναι βαθιά αρνητικές, δήλωσε η διευθύντρια της TSKB  Real Estate Valuation, Makbule Yonel Maya. «Οι άνθρωποι στράφηκαν σε αγορές ακινήτων από τη στιγμή που ο πληθωρισμός άρχισε να αυξάνεται. Το κόστος κατασκευής αυξάνεται συνεχώς, αυτό σημαίνει ότι οι τιμές των κατοικιών αυξάνονται, γεγονός που υποστηρίζει τις επενδύσεις σε ακίνητα», είπε. Μάλιστα πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι προσπάθησαν επίσης να αγοράσουν ακίνητη περιουσία τον τελευταίο μήνα του έτους προτού αυξηθούν οι φόροι και τα τέλη το νέο έτος.

Έτσι οι πωλήσεις ακινήτων τον Δεκέμβριο επιταχύνθηκαν συγκριτικά με ένα μήνα νωρίτερα, ενώ παράλληλα επιταχύνθηκε η πτώση της λίρας, με τις αρχές να ακολουθούν την «ανορθόδοξη» πολιτική των χαμηλών επιτοκίων για την ενίσχυση των εξαγωγών και των πιστώσεων.

Αύξηση κατά 77% σημείωσαν επίσης οι πωλήσεις κατοικιών σε ξένους πολίτες (7.841 ακίνητα), καθώς η υποχώρηση της λίρας τον περασμένο μήνα έκανε τα ακίνητα πολύ φθηνότερα σε σκληρά νομίσματα.

Τα στοιχεία έδειξαν ακόμα ότι οι πωλήσεις ενυπόθηκων δανείων τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν κατά 209,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σε 45.260. 

Το 2021 συνολικά, οι συνολικές πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν κατά 0,5% σε 1,492 εκατομμύρια ακίνητα, με τις πωλήσεις με ενυπόθηκα δάνεια να μειώνονται κατά 49%. Το 2020, οι πωλήσεις αυξήθηκαν λόγω των φθηνών δανείων λόγω κορωνοϊού από τις από κρατικές τράπεζες, ωθώντας τους κατασκευαστές ακινήτων να ξεκινήσουν καμπάνιες για αγοραστές. Οι πωλήσεις σε ξένους πολίτες αντιπροσώπευαν το 3,9% του συνόλου των πωλήσεων κατοικιών το 2021, με τις αγορές να αυξάνονται κατά 43,5% στις 58.576. Οι περισσότερες πωλήσεις σε ξένους έγιναν στην Κωνσταντινούπολη και ακολουθούν η Αττάλεια και η Άγκυρα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters