Skip to main content

«Τα βρήκαν» ΔΕΠΑ-Gazprom για τους όρους προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου 

Αίσιο τέλος είχαν οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της ρωσικής Gazprom για τους όρους τιμολόγησης του ρωσικού φυσικού αερίου κατά το 2022 αλλά και τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2026 (οπότε και ολοκληρώνεται η σχετική σύμβαση) καθώς κατέληξαν σε μια συμφωνία με ευνοϊκούς όρους για την ελληνική αγορά.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΔΕΠΑ, «Η νέα συμφωνία, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του υφιστάμενου συμβολαίου με την Gazprom, με ορίζοντα έως το 2026, εξασφαλίζει μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή για τη χώρα μας από το 2022 και εξής, σε σύγκριση με τα επίπεδα στα οποία κυμαίνονται σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην περιοχή μας αλλά και την Ευρώπη εν γένει. Σημειώνεται ότι στη συμφωνία ρυθμίζονται και επί μέρους θέματα, πέραν της τιμής του φυσικού αερίου, με όρους που καθιστούν ακόμη πιο ελκυστικό το εν λόγω συμβόλαιο για τα επόμενα χρόνια».

Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται ότι η φόρμουλα τιμολόγησης για το 2022 θα καθορίζεται κατά 80% από τον δείκτη TTF (βάσει των τιμών των spot φορτίων φυσικού αερίου στο hub της Ολλανδίας) και κατά 20% από τον δείκτη πετρελαίου (oil indexed). Η πλευρά της Gazprom αρχικά επιδίωκε μοντέλο τιμολόγησης βασισμένο αποκλειστικά στον δείκτη TTF (που θα οδηγούσε σε σημαντική επιβάρυνση του κόστους προμήθειας, με δεδομένο το άλμα του εν λόγω δείκτη), όμως η ΔΕΠΑ Εμπορίας πέτυχε βελτίωση της φόρμουλας. Η ελληνική εταιρεία κατόρθωσε επίσης να μη μειωθούν οι συμβολαιοποιημένες ποσότητες ρωσικού αερίου έως τη λήξη της σύμβασης με την Gazprom. Έτσι, έως το 2026, η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα συνεχίσει να προμηθεύεται 2 bcm αερίου σε ετήσια βάση.

Χάρη στη συμφωνία, η ΔΕΠΑ Εμπορίας αποκτά μεγαλύτερη ευελιξία να συνεχίσει να παρέχει εκπτώσεις για τους επόμενους μήνες που θα «αναχαιτίσουν» σημαντικό μέρος των αυξημένων διεθνών τιμών φυσικού αερίου προς όφελος των ελληνικών νοικοκυριών. Μέσω του μηχανισμού που έθεσε σε εφαρμογή η εταιρεία για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου του 2021, έχει ήδη απορροφήσει ένα σημαντικό ποσοστό των ανατιμήσεων στο κόστος φυσικού αερίου. Για το Δεκέμβριο η έκπτωση αυξήθηκε στο 40% της χονδρεμπορικής τιμής προμήθειας, που «μεταφράζεται» σε 34 ευρώ ανά θερμική MWh, ενώ για την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου η έκπτωση ήταν της τάξης του 16% της χονδρεμπορικής προμήθειας και ανήλθε σε σε 11 €/MWh για τον Οκτώβριο και σε 15 €/MWh για το Νοέμβριο.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έκανε λόγο για μια «εξαιρετικά σημαντική συμφωνία που δημιουργεί ανάχωμα προστασίας για τα ελληνικά νοικοκυριά, εν μέσω μιας παρατεταμένης ενεργειακής κρίσης», ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας Κωνσταντίνος Ξιφαράς σημείωσε ότι «Πάγια επιδίωξη της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι η εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών στην προμήθεια φυσικού αερίου, με γνώμονα το όφελος των οικιακών και βιομηχανικών καταναλωτών στη χώρα μας. Συνεχίζουμε με σταθερότητα και αξιοπιστία να συμβάλλουμε στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας».

Υπενθυμίζεται ότι οι όροι τιμολόγησης του ρωσικού φυσικού αερίου είχαν βρεθεί στην ατζέντα της συνάντησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητοστάκη με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι στις αρχές Δεκεμβρίου. Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του κ. Σκρέκα στην Αγία Πετρούπολη και η συνάντησή του με τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ. Ο κ. Σκρέκας είχε προϊδεάσει για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ΔΕΠΑ-Gazprom σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, όπου επεσήμανε ότι ζητούμενο είναι μια φόρμουλα αγοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία που θα επιτρέψει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας να συνεχίσει να συνεργάζεται με τους προμηθευτές φυσικού αερίου για την έκπτωση στα ελληνικά νοικοκυριά. Ενέταξε μάλιστα το θέμα στο νέο «πακέτο» μέτρων στήριξης έναντι της ενεργειακής ακρίβειας που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.