Skip to main content

Σκάνδαλο Theranos: Ένοχη η Ελίζαμπεθ Χολμς σε τέσσερις κατηγορίες για την απάτη του αίματος

Ένοχη σε τέσσερις κατηγορίες για εξαπάτηση επενδυτών και ασθενών κρίθηκε η Ελίζαμπεθ Χολμς στη δίκη για το σκάνδαλο Theranos.

Συγκεκριμένα καταδικάστηκε για τέσσερις από τις έντεκα κατηγορίες που αντιμετώπιζε για συνωμοσία και απάτη και αθωώθηκε για τέσσερις κατηγορίες. Η επιτροπή δεν κατέληξε σε ετυμηγορία για τρεις από τις κατηγορίες. Η Χολμς κρίθηκε αθώα για όλες τις κατηγορίες που αφορούσαν την εξαπάτηση ασθενών. Η ίδια αρενίται τις κατηγορίες, οι οποίες επισύρουν μέγιστη ποινή φυλάκισης 20 ετών η καθεμία.

Η διχασμένη απόφαση ήρθε αφότου η επιτροπή, έχοντας συζητήσει για επτά ημέρες, μπορούσε να εκδώσει μια μερική ετυμηγορία καθώς δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συναίνεση για τις άλλες τρεις κατηγορίες.

 Η 37χρονη Χολμς αντιμετωπίζει μέγιστη ποινή φυλάκισης 20 ετών, αν και πιθανότατα θα της επιβληθεί ποινή πολύ μικρότερη. Η Χολμς, η οποία δεν τέθηκε υπό κράτηση, πιθανότατα θα ασκήσει έφεση για την καταδίκη της και για οποιαδήποτε ποινή της. Επίσης δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη η ημερομηνία για την καταδίκη ενώ είναι προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα νέα ακρόαση.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, η ιδρύτρια της εταιρείας με τις εξετάσεις αίματος, είπε εν γνώσει της ψέματα για την τεχνολογία που η ίδια υποστήριζε ότι μπορούσε να ανιχνεύσει ασθένειες με μερικές σταγόνες αίμα.

Η Χολμς έμεινε απόλυτα ακίνητη και όρθια όσο διαβάζονταν η ετυμηγορία.  

«Οι ένορκοι σε αυτή τη δίκη διάρκειας 15 εβδομάδων συμμετείχαν σε μια περίπλοκη υπόθεση εν μέσω πανδημίας και προγραμματισμένα εμπόδια», δήλωσε η εισαγγελέας των ΗΠΑ Στέφανι Χιντς στο Σαν Φρανσίσκο. «Η καταδίκη σε αυτή την υπόθεση αντικατοπτρίζει την ενοχή της κυρίας Χολμς σε αυτή τη μεγάλης κλίμακας απάτη των επενδυτών και πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει την καταδίκη για τα εγκλήματά της», σημείωσε επίσης. 

Η Χολμς και η απάτη του αίματος

Η Χολμς είναι η ιδρύτρια της Theranos, της εταιρείας που υποστήριζε ότι έχει εφεύρει μία νέα καινοτόμα ιατρική συσκευή, η οποία μπορούσε να πραγματοποιήσει δεκάδες πολύπλοκες εξετάσεις αίματος με λίγες μόνο σταγόνες αίμα. Απέσπασε πολύ γρήγορα την προσοχή της Σίλικον Βάλει, της Wall Street, της ιατρικής κοινότητας και των μέσων ενημέρωσης. Θεωρούσαν πως φέρνει κάτι το επαναστατικό. Αποδείχθηκε ότι είχε απλώς εξαπατήσει επενδυτές, αλλά και ασθενείς, αφού τα αποτελέσματα των εξετάσεων με την ιατρική συσκευή της ήταν εντελώς αναξιόπιστα. 

Η ίδια σπούδασε στο Στάνφορντ χημικός μηχανικός. Και παρά το γεγονός ότι στο πρώτο έτος αρίστευσε και κέρδισε υποτροφία 3.000 δολαρίων, δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις σπουδές της. Παράτησε το Στάνφορντ για να ιδρύσει την δική της start up. 

Παρά τις αρχικές δυσκολίες που συνάντησε, έχοντας την ικανότητα της πειθούς και υιοθετώντας τον κώδικα ντυσίματος του Τζομπς (εμφανιζόταν πολύ συχνά με μαύρο ζιβάγκο) κατάφερε να γοητεύσει τους επενδυτές. Έως τα τέλη του 2010 είχε ήδη αντλήσει κεφάλαια 92 εκατ. δολαρίων και ήταν γνωστό όνομα στους κύκλους της Σίλικον Βάλεϊ. Έως το 2014 εκείνη ήταν στα εξώφυλλα των Fortune, Forbes, Times και στη λίστα των επενδυτών και μελών του Δ.Σ. της Theranos συναντούσε κανείς ονόματα όπως Χένρι Κίσινγκερ, Ρούπερτ Μέρντοχ, Κάρλος Σλιμ, Λάρι Έλισον.

Η τεράστια φούσκα που είχε δημιουργήσει έσπασε με μία σειρά από ρεπορτάζ της Wall Street Journal το 2015 και ενώ η Theranos είχε ήδη αξία 9 δις. δολαρίων. Η αμερικανική εφημερίδα αποκάλυψε ότι στην πραγματικότητα η «θαυματουργή» συσκευή της Theranos δεν μπορούσε παρά ελάχιστες εξετάσεις αίματος να πραγματοποιήσει και αυτές όχι πάντα με επιτυχία. Για τις υπόλοιπες η εταιρεία χρησιμοποιούσε παραδοσιακά μηχανήματα, ορισμένα από τα οποία είχε τροποποιήσει ώστε να είναι «συμβατά» με τη δική της τεχνολογία. Τα ρεπορτάζ την έβαλαν στο στόχαστρο των αρχών και το 2018 ακολούθησε η ποινικη δίωξη για απάτη. 

naftemporiki.gr