Skip to main content

Σαρωτικοί έλεγχοι σε εστίαση, διασκέδαση – Καθ’οδόν και μέτρα στήριξης

Με τα νέα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας να έχουν τεθεί σε ισχύ από σήμερα το πρωί, η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος αφενός στην τήρησή τους, αφετέρου στη διαμόρφωση ενός πλαισίου στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται.

Ποιοι μπαίνουν στο «στόχαστρο» των ελεγκτικών μηχανισμών

Στο σκέλος των ελέγχων πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο τον συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών.

Όπως έγινε γνωστό, στο πλαίσιο αυτό από σήμερα και τις επόμενες ημέρες ημέρες των εορτών οι έλεγχοι στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα είναι εντατικοί και εκτεταμένοι τόσο για την τήρηση του ωραρίου, όσο και των μέτρων που αφορούν στους καθήμενους, στον αριθμό των ατόμων ανά τραπέζι και στην απαγόρευση της μουσικής.

Εκτός από τα αστικά κέντρα, ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και στους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς, όπως και στα χιονιοδρομικά κέντρα.

Έλεγχοι θα πραγματοποιούνται και για τη διενέργεια ψυχαγωγικών εκδηλώσεων σε ιδιωτικούς χώρους έναντι ανταλλάγματος ή εφόσον αυτές εμπεριέχουν τη μίσθωση ή υπηρεσιών μουσικής διασκέδασης.

Επίσης στη σύσκεψη δρομολογήθηκε η περαιτέρω αυστηροποίηση του πλαισίου προσωρινής αναστολής της λειτουργίας καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης για την επαναλαμβανόμενη παραβίαση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου Θανάσης Κοντογεώργης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκης και ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης.

Έρχονται μέτρα στήριξης

Την ίδια ώρα, δρομολογούνται και μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται. Όπως προανήγγειλε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στην ΕΡΤ, θα υπάρξουν εντός της ημέρας ανακοινώσεις για μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων. Η ίδια θύμισε ότι στον χώρο της εστίασης τα μέτρα στήριξης μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 6 με 7 δισ.

Στο ενδεχόμενο να στηριχθούν οικονομικά τα καταστήματα εστίασης για την ζημία που θα υποστούν λόγω των μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ, αναφέρθηκε νωρίτερα και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, «όταν έχουμε όλα τα στοιχεία και τα δεδομένα θα δούμε πως θα στηριχτεί ο κλάδος».

Οι χθεσινές αποφάσεις της κυβέρνησης προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των επιχειρηματιών της εστίασης και της διασκέδασης που έκαναν λόγο για «στοχοποίησή» τους ζητώντας μέτρα στήριξης.

Όπως γράφει σήμερα η «Ν» το νέο πακέτο μέτρων στήριξης θα ξεδιπλωθεί σε τρεις φάσεις: Η πρώτη φάση θα ανακοινωθεί άμεσα και θα αφορά τη στήριξη των εργαζομένων με επανάληψη του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας. Η δεύτερη φάση θα ξεδιπλωθεί μέσα στον Ιανουάριο. Θα περιλαμβάνει επανάληψη ορισμένων εκ των μέτρων στήριξης που υιοθετήθηκαν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων φάσεων της πανδημίας -άμεση ενίσχυση ρευστότητας, αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, μείωση ενοικίων. Η τρίτη φάση αναμένεται να ξεδιπλωθεί προς την άνοιξη. Το οικονομικό επιτελείο θα μετρήσει τη ζημιά των επιχειρήσεων και από τη νέα φάση της πανδημίας και θα επανεξετάσει τα ποσοστά κουρέματος των επιστρεπτέων προκαταβολών κατά τις επτά πρώτες φάσεις του συγκεκριμένου μέτρου. 

naftemporiki.gr