Skip to main content

Ισπανία: Στο 6,7% ο πληθωρισμός- Ο ταχύτερος από το 1992

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 30 ετών επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός στην Ισπανία τον Δεκέμβριο, καθώς οι αυξανόμενες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας συνέχισαν να «τσιμπάνε» τα έξοδα των νοικοκυριών στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Πιο αναλυτικά, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 6,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ταχύτερα από το 5,7% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg. Η ενέργεια και το φαγητό ήταν οι κύριοι παράγοντες που οδήγησαν ανοδικά τις τιμές, σύμφωνα με την ισπανική στατιστική υπηρεσία. 

Η Ισπανία είχε να δει τέτοια επίπεδα πληθωρισμού από το 1989, όταν η χώρα βίωνε μια ταχεία οικονομική επέκταση μετά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, όπως ονομαζόταν τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση, το 1986. Είχε επίσης καταγράψει ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού 6,9% τον Μάρτιο του 1992.

Ο ετήσιος πληθωρισμός μέχρι τον Νοέμβριο ήταν 5,5% και οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούν ότι η τελική ανάγνωση του 2021 θα φτάσει στο 5,7%.

Οι τιμές αυξήθηκαν 1,3% τον Δεκέμβριο από τον Νοέμβριο, σε σύγκριση με άνοδο 0,2% τον Δεκέμβριο του 2020, ανέφερε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE).

Τα στοιχεία του INE έδειξαν επίσης ότι ο εναρμονισμένος από την ΕΕ δείκτης τιμών καταναλωτή της Ισπανίας αυξήθηκε κατά 6,7% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση, από 5,5% τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μέτρηση 5,8%.

naftemporiki.gr

.