Skip to main content

Σέφκοβιτς: Οι απειλές της Βρετανίας για το Πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας απειλούν τη συμφωνία για το Brexit

Οι συνεχείς βρετανικές απειλές για έξοδο από τους εμπορικούς κανόνες μετά το Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία είναι «εξαιρετικά ενοχλητικές», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς, προειδοποιώντας ότι ολόκληρη η συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο θα κατέρρεε εάν ακυρώνονταν αυτοί οι κανόνες.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος που επιβλέπει τις συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία, προειδοποίησε ότι μια βρετανική απόφαση να ενεργοποιήσει το Άρθρο 16 του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας θα είχε «σοβαρές συνέπειες» για την οικονομία της Βόρειας Ιρλανδίας, θα έθετε σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή και αποτελούν μια «τεράστια οπισθοδρόμηση» για την ΕΕ-ΗΒ συγγένειες.

Το άρθρο 16 επιτρέπει σε κάθε μέρος της συμφωνίας να λάβει μονομερή μέτρα «διασφάλισης», όπως η αναστολή των εμπορικών ελέγχων μεταξύ της Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, εάν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το πρωτόκολλο οδηγεί σε «σοβαρές οικονομικές, κοινωνικές ή περιβαλλοντικές δυσκολίες». Δεν επιτρέπει όμως την αναστολή ολόκληρης της Συμφωνίας Αποχώρησης του Brexit.

Οι επανειλημμένες απειλές της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να πατήσει το έναυσμα για το μέτρο διασφάλισης «αποτελούν εξαιρετικά ανασταλτικό στοιχείο στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Σέφτσοβιτς στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Spiegel. «Προσπαθείτε να επιτύχετε κάτι μαζί και — μπουμ — υπάρχει και πάλι η απειλή του Άρθρου 16. Αυτό στοχεύει στην καρδιά της σχέσης μας».

Υποστήριξε ότι το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας «ήταν το πιο περίπλοκο μέρος των διαπραγματεύσεων για το Brexit και είναι το θεμέλιο της όλης συμφωνίας», προσθέτοντας: «Χωρίς το πρωτόκολλο, το σύστημα καταρρέει. Πρέπει να το αποτρέψουμε με κάθε κόστος».

Η Επιτροπή συνέταξε τον περασμένο μήνα ένα πακέτο κυρώσεων που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως αντίποινα κατά της Βρετανίας σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί το άρθρο 16, συμπεριλαμβανομένων επιλογών όπως τιμωρητικούς δασμούς που θα μπορούσαν να επιβληθούν στις βρετανικές εξαγωγές στην ΕΕ εντός ενός μηνός ή αναστολή ολόκληρου του μετά το Brexit εμπορική συμφωνία εντός εννέα μηνών.

Ερωτηθείς εάν περίμενε να βελτιωθεί η ατμόσφαιρα των συνομιλιών μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου αφού η Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας διορίστηκε επικεφαλής διαπραγματευτής της Βρετανίας μετά την παραίτηση του Λόρδου Φροστ, ο Σέφκοβιτςείπε ότι είναι «ρεαλιστής» σχετικά με την αλλαγή. «Μια επιτυχημένη κοινή λύση με τους Βρετανούς εταίρους μας είναι πιο σημαντική για μένα από μια υπέροχη ατμόσφαιρα», είπε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico