Skip to main content

Φοροεκτιμήσεις

Από την έντυπη έκδοση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Επιστημονική ομάδα της ARTION 
με την καθοδήγηση του Γιώργου Δαλιάνη  www.artion.gr

Φορολογική μεταχείριση του εισοδήματος από μεταβίβαση τίτλων, εταιρικών μεριδίων, κ.λπ.

Το εισόδημα που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες από τη μεταβίβαση τίτλων, εταιρικών μεριδίων, κ.λπ. θεωρείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογείται μαζί με τα λοιπά εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 58 του ν. 4172/2013.

* Ως εισόδημα (υπεραξία) από μεταβίβαση τίτλων, εταιρικών μεριδίων, κ.λπ., που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες, λαμβάνεται υπόψη αυτό που προκύπτει με βάση τα τηρούμενα βιβλία και τα αντίστοιχα παραστατικά.

* Σε περίπτωση που από τη μεταβίβαση των τίτλων προκύπτει ζημία, η υπόψη ζημία αναγνωρίζεται φορολογικά.

* Για την απόδοση του φόρου που αναλογεί στο εισόδημα από μεταβίβαση τίτλων, εταιρικών μεριδίων, κ.λπ. δεν υποβάλλεται ξεχωριστή δήλωση, αλλά το εν λόγω εισόδημα περιλαμβάνεται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας του άρθρου 68 του ν. 4172/2013.

Μεταφορά ζημιών

Εάν με τον προσδιορισμό των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα το αποτέλεσμα είναι ζημία εντός του φορολογικού έτους, η ζημία αυτή μεταφέρεται για να συμψηφισθεί με τα επιχειρηματικά κέρδη, διαδοχικά, στα επόμενα πέντε (5) φορολογικά έτη. Η ζημία του προγενέστερου έτους συμψηφίζεται κατά προτεραιότητα έναντι της ζημίας του μεταγενέστερου έτους.

Χρησιδάνειο και παραγωγικότητα δαπάνης

Με την υπ’ αριθ. 161/2021 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε ότι συνιστά παραγωγική, και ως εκ τούτου εκπεστέα από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης, η εγγραφείσα στα βιβλία αυτής δαπάνη, που αφορά το κόστος αγοράς εκ μέρους της ιατρικών μηχανημάτων ιδιοκτησίας της.

Τα μηχανήματα αυτά, η επιχείρηση, στο πλαίσιο συμφωνιών περί πωλήσεως σε πελάτες της (επιχειρήσεις εκμετάλλευσης διαγνωστικών κέντρων, κλινικών, θεραπευτηρίων) αναλωσίμων, τα χρησιδανείζει σε αυτές χωρίς ιδιαίτερο αντάλλαγμα, με σκοπό αυτές να τα χρησιμοποιούν αποκλειστικά για τον εφοδιασμό τους με προϊόντα της αναιρεσίβλητης. Με αυτό το σκεπτικό κρίθηκε ότι η δαπάνη συναρτάται με την παραγωγική λειτουργία της επιχείρησης και είναι εκπεστέα.

Δημοφιλή ερωτήματα

Το ποσό ποινικής ρήτρας, η οποία ασφαλίζει συναλλαγή υπαγόμενη στο καθεστώς του φόρου προστιθέμενης αξίας (π.χ. εργολαβία, προμήθεια αγαθών, υπηρεσιών κ.λπ.), για μη τήρηση όρων συμφωνητικού εμπορικών πράξεων, υπαγόμενων σε ΦΠΑ δεν υποβάλλεται σε τέλος χαρτοσήμου.