Skip to main content

Τριντό: Η Δύση να είναι ενωμένη απέναντι στην πολιτική «διαίρει και βασίλευε» της Κίνας

Οι δυτικές χώρες θα πρέπει να έχουν ένα ενιαίο μέτωπο κατά της Κίνας για να εμποδίσουν το ασιατικό κράτος να χρησιμοποιήσει και να εκμεταλλευτεί εμπορικά συμφέροντα, δήλωσε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

Ο Τριντό είπε ότι η Κίνα «στρέφει» τις δυτικές χώρες τη μία εναντίον της άλλης καθώς ανταγωνίζονται για πρόσβαση σε οικονομικές ευκαιρίες στη χώρα.

«Αγωνιζόμασταν και η Κίνα, κατά καιρούς, μας έπαιζε πολύ έξυπνα, στρέφοντας τον έναν εναντίον του άλλου σε μια ανοιχτή αγορά, ανταγωνιστικό τρόπο», είπε σε συνέντευξή του στο Global TV. «Πρέπει να κάνουμε καλύτερη δουλειά συνεργαζόμενοι και να παραμείνουμε δυνατοί, ώστε η Κίνα να μην μπορεί να παίξει και να μας χωρίσει».

Οι σχέσεις μεταξύ Καναδά και Κίνας ήταν ψυχρές μετά τη σύλληψη του 2018 της Οικονομικής Διευθύντριας της Huawei, Μενγκ Γουάντζου, με ένταλμα έκδοσης από τις ΗΠΑ. Η Κίνα συνέλαβε δύο Καναδούς λίγο αργότερα, αρνούμενη τις κατηγορίες της Οτάβα για διπλωματία ομήρων.

Η Μενγκ κατέληξε σε συμφωνία με τους εισαγγελείς των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, τερματίζοντας τον αγώνα έκδοσης και οι δύο Καναδοί αφέθηκαν ελεύθεροι μέσα σε λίγες ώρες από τη συμφωνία.

Ακόμη και πριν από τη σύλληψη της Μενγκ, η επανειλημμένη αμφισβήτηση από τον Καναδά για τις θέσεις της Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχε εκνευρίσει το Πεκίνο και οι δύο χώρες απέτυχαν να έρθουν πιο κοντά.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Καναδάς δήλωσε ότι θα συμμετάσχει με τους συμμάχους σε ένα διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022 στο Πεκίνο τον Φεβρουάριο για να στείλει στην Κίνα ένα μήνυμα σχετικά με το ιστορικό της στα ανθρώπινα δικαιώματα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters