Skip to main content

Τουρκία: Πώς το ράλι της λίρας έκαψε τους μικροεπενδυτές

Το τουρκικό νόμισμα επιδόθηκε σε ένα δυναμικό rebound τις τελευταίες ημέρες, μετά τη ραγδαία πτώση της ισοτιμίας έως και τις 18 λίρες ανά δολάριο. Το ράλι αυτό που ήρθε ως αποτέλεσμα της παρέμβασης της κυβέρνησης δεν προκάλεσε χαρά σε όλους. Πολλοί μικροεπενδυτές αιφνιδιάστηκαν και υπέστησαν τεράστιες ζημίες. Αυτό το αναγνώρισε και ο υπουργός Οικονομικών, Νουρεντίν Νεμπάτι. 

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό NTV ο Νεμπάτι εξήγησε: «Όταν η λίρα έπεφτε στο 15, 16, 17 ανά δολάριο, πολλοί αγόραζαν ακόμη ξένα νομίσματα. Ποιοι ήταν αυτοί οι αγοραστές; Σίγουρα όχι μεγάλοι χρηματιστές. Ο κάθε λογικός χρηματιστής θα μπορούσε να καταλάβει ότι η κατάσταση θα γύριζε με κάποιο τρόπο. Ποιος κάηκε λοιπόν; Οι μικροεπενδυτές».  

Η λίρα επιδώθηκε σε θεαματικό ράλι τη Δευτέρα, ενώ συνέχισε να ανακτά χαμένο έδαφος και τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας, «κατατρώγοντας» έτσι αποταμιεύσεις εκείνων που είχαν καταφύγει στο αμερικανικό δολάριο και το ευρώ. Οι καταθέσεις σε ξένο νόμισμα στην Τουρκία σκαρφάλωσαν στα 5,4 δισ. δολάρια την εβδομάδα έως τις 17 Δεκεμβρίου – την τελευταία δηλαδή πριν από την παρέμβαση που έφερε την ανάκαμψη. 

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Δεκεμβρίου το τουρκικό έκανε βουτιά στο ιστορικό ναδίρ των 18, 3633 λιρών ανά δολάριο.

naftemporiki.gr