Skip to main content

ΗΠΑ: Άλμα του πληθωρισμού – Σε υψηλό 40 ετών οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ολοκληρώνουν μια χρονιά που έχει χαραακτηριστεί από τον εκπληκτικά υψηλό πληθωρισμό με ένα ακόμη κακό νέο: ο δείκτης PCE βρίσκεται στο υψηλότερο ποσοστό από το 1982.

Οι Προσωπικές Καταναλωτικές Δαπάνες, ένα μέτρο του υποκείμενου πληθωρισμού στην οικονομία των ΗΠΑ, αυξήθηκαν κατά 5,7% τον Νοέμβριο σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, ανακοίνωσε την Πέμπτη το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Αυτή είναι η πιο έντονη άνοδος στο PCE εδώ και σχεδόν 40 χρόνια.

Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, το PCE αυξήθηκε 0,6% τον Νοέμβριο μετά από άνοδο 1,4% τον Οκτώβριο.

Προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό, οι δαπάνες παρέμειναν σταθερές τον Νοέμβριο, ενώ το διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε κατά 0,2%

Οι υψηλότερες τιμές μπορεί να επιβαρύνουν τις καταναλωτικές δαπάνες. Οι Αμερικανοί μείωσαν τις αγορές αγαθών και ξόδεψαν περισσότερα σε υπηρεσίες τον περασμένο μήνα.

Και παρόλο που η έναρξη της εορταστικής περιόδου αγορών στις αρχές Οκτωβρίου μπορεί να συνέβαλε σε λιγότερο ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, οι οικονομολόγοι βλέπουν ότι οι πιέσεις στις τιμές παίζουν ρόλο.

Τα δεδομένα του PCE αναμενόταν να είναι εκρηκτικά αφού το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανέφερε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή εκτοξεύτηκε κατά 6,8% τον Νοέμβριο – επίσης η πιο απότομη αύξηση των τελευταίων σχεδόν 40 ετών.

Για το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους, η Federal Reserve ανέχτηκε τα αυξανόμενα επίπεδα πληθωρισμού για να δώσει προτεραιότητα στην επιστροφή των Αμερικανών στην εργασία.

Ωστόσο, οι φετινές αυξήσεις των τιμών που προκλήθηκαν από προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και οι ελλείψεις πρώτων υλών και εργαζομένων που προέρχονται από διαταραχές της πανδημίας έχουν αποδειχθεί πιο επίμονες από ό,τι αρχικά ανέμενε η Fed.

Οι οικονομολόγοι σκέφτονται τι κρύβεται πίσω από την έλλειψη εργαζομένων στις ΗΠΑ, αλλά παράγοντες που κυμαίνονται από τον φόβο της προσβολής από τον COVID-19, μέχρι τους baby boomers που παίρνουν πρόωρη συνταξιοδότηση και οι εργαζόμενοι που ξεκλειδώνουν το επιχειρηματικό τους πνεύμα για να ξεκινήσουν δικές τους επιχειρήσεις πιστεύεται ότι είναι παράγοντες .

Αντιμέτωπη με μια αγορά εργασίας γεμάτη θέσεις εργασίας και πάρτι για τον πληθωρισμό όπως το 1982, η Fed σηματοδότησε αυτόν τον μήνα την πρόθεσή της να περιστρέψει τη νομισματική πολιτική για να αρχίσει να χαλιναγωγεί τις πιέσεις στις τιμές.

Στο τέλος της τελευταίας συνεδρίασης για τη χάραξη πολιτικής του έτους, η Fed είπε ότι θα επιταχύνει την κατάργηση των μέτρων τόνωσης της πανδημίας και δημοσίευσε νέες προβλέψεις που απαιτούν τρεις αυξήσεις επιτοκίων το επόμενο έτος.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AlJazeera, FT, New York Times