Skip to main content

CE: Ο δεκάλογος του 2021- Τι καθόρισε τη χρονιά που φεύγει

Το 2021 ξεκίνησε με την παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού και το μεγάλο «όπλο» στη μάχη κατά του Covid-19, τα εμβόλια. Η χρονιά κλείνει με μια νέα παραλλαγή ανησυχίας, την Όμικρον, και την ενισχυτική δόση, που πλέον θεωρείται κεντρικής σημασίας στην καταπολέμηση του ιού. 

Πέρα από την πανδημία, τη χρονιά που μας αφήνει τις οικονομίες και τις αγορές στιγμάτισαν διάφοροι παράγοντες, όπως τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, ο πληθωρισμός, οι γεωπολιτικές εντάσεις ή η κλιματική κρίση. 

Η Capital Economics ξεχωρίζει τους βασικούς δέκα: 

1. Οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ: Οι εντάσεις συνέχισαν να αυξάνονται το 2021 στο πλαίσιο της διμερούς σχέσης, παρά την πιο συμβατική ηγεσία στον Λευκό Οίκο. Αυτό είναι το μεγαλύτερο γεωπολιτικό σημείο ανάφλεξης στον κόσμο, αλλά η Κίνα αντιμετωπίζει μεγαλύτερη οικονομική πρόκληση, τονίζει η CE, εξηγώντας ότι αμφιβάλλει ότι το ΑΕΠ του «κόκκινου δράκου» θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ. Η οικονομική σφαίρα της είναι μικρότερη και πιο ευάλωτη σε μια δυσάρεστη διακοπή των μεταξύ τους σχέσεων.

2. Ο πληθωρισμός: Η απότομη άνοδος των τιμών σε μεγάλο μέρος του κόσμου αναγκάζει έναν αυξανόμενο αριθμό κεντρικών τραπεζών να λάβουν δράση. Δεν πρόκειται για αναβίωση της δεκαετίας του ’70, τονίζει η CE, αναφέροντας ότι οι ρυθμοί πληθωρισμού δεν θα εκτροχιάσουν την κατάσταση και η συζήτηση για επιστροφή στον στασιμοπληθωρισμό δείχνει μια λανθασμένη ανάγνωση της πρόσφατης ιστορίας. Ωστόσο, ο πληθωρισμός, εκτιμάει, θα παραμείνει για λίγο σε ορισμένες οικονομίες.

3. Οι ελλείψεις: Ημιαγωγοί, κεραμίδια, φυσικό αέριο, οδηγοί φορτηγών…..ίσως και κλόουν; Η φράση «ελλείψεις στον εφοδιασμό» δεν καταφέρνει να περιγράψει επαρκώς τι συμβαίνει παγκοσμίως το 2021. Οι τρέχουσες ελλείψεις προμηθειών οδηγήθηκαν από πολλές δυνάμεις προκαλώντας απότομες αυξήσεις σε ορισμένες τιμές (κυρίως την ενέργεια και τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα) και επίσης περιορισμένη παραγωγή. Σύμφωνα με την CE, ενώ βλέπει κάποια σημάδια χαλάρωσης, πολλές ελλείψεις είναι πιθανό να επιμείνουν μέχρι το 2022. 

4. Η Τουρκία και η εκπληκτική κατάρρευση της λίρας: Ήταν η χρονιά που η λίρα έχασε πάνω από το 50% της αξίας της, με την κεντρική τράπεζα να προχωράει σε τέσσερις μειώσεις επιτοκίων παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Η χώρα ανακοίνωσε ένα σχέδιο αποδολαριοποίησης των καταθέσεων που οδήγησε ανοδικά τη λίρα, με τις αγορές να κρατούν στάση αμφιβολίας. Κρίσεις σαν αυτές δεν συνηθίζουν να σταματούν έως ότου οι νομισματικές αρχές πάρουν θέση, σχολιάζει η CE, τονίζοντας τα καλά νέα, ότι η Τουρκία δεν φαίνεται να γίνεται «μεταδοτική» στις άλλες αναδυόμενες αγορές.

5. Η «εκτόξευση» μετοχών: Οι μετοχές της Gamestop στην αρχή του έτους ξεκίνησαν να διαπραγματεύονται κάτω από τα 20 δολ. Σε λιγότερο από ένα μήνα έφτασαν σχεδόν τα 500 δολ. Αυτό είναι ένα ακραίο παράδειγμα της χρηματιστηριακής «έκρηξης» που σημειώθηκε φέτος, παρά τη Δέλτα, παρά τη Fed, παρά την Όμικρον(μέχρι στιγμής).  Σύμφωνα με την CE, ο δείκτης S&P 500 έχει σημάδια φούσκας, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι θα συνεχιστούν οι αστρικές αποδόσεις.

6. Η «άνθηση» της κατοικίας: Το 2021 ήταν μια καλή χρονιά για την αγορά κατοικιών στις ανεπτυγμένες οικονομίες, που τροφοδοτείται από φορολογικές «παύσεις», χαμηλούς συντελεστές και συνεχή ζήτηση για μεγαλύτερο χώρο εργασίας από το σπίτι. Η αύξηση των τιμών θα μειωθεί τους επόμενους μήνες καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προχωρούν σε σημαντικά βήματα, αλλά οι φόβοι ότι οι φούσκες πρόκειται να σκάσουν φαίνονται άστοχες χωρίς μεγάλη άνοδο των επιτοκίων, αναφέρει.

7. Η «έκρηξη» των εμπορευμάτων: Οι τιμές της ενέργειας ξεχώρισαν, αλλά το 2021 ήταν μια χρονιά με αξιοσημείωτες κινήσεις στις αγορές εμπορευμάτων (βλ. ρεκόρ ξυλείας στην αρχή του έτους). Η συζήτηση για έναν υπερκύκλο τιμών εμπορευμάτων δεν θα διαρκέσει, εκτιμάει η CE, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να καλυφθεί η προσφορά και να είναι σε πλήρη ισχύ η διαρθρωτική επιβράδυνση της Κίνας. 

8. Η κατάρρευση της Evergrande: Πριν από λίγο καιρό ήταν αδιανόητο ότι το Πεκίνο θα επέτρεπε να χρεοκοπήσει μια εταιρεία με χρέη σχεδόν 1 τρισ. γουάν. Αλλά η Evergrande αποτυγχάνει και η κινεζική κυβέρνηση βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στην άκρη. Είναι μια συνταρακτική για το οικονομικό μοντέλο της Κίνας στιγμή, που αναμένεται να φέρει και άλλο πόνο στον κατασκευαστικό κλάδο.

9. Οι δεσμεύσεις για το κλίμα: Δασικές πυρκαγιές, ξηρασίες, πλημμύρες. Ήταν μια χρονιά ακραίων καιρικών φαινομένων, με μεγάλες συνέπειες για τις αγορές εμπορευμάτων. Η Σύνοδος για το Κλίμα COP26 μπορεί να απογοήτευσε, αλλά υπάρχει ακόμα (λίγος) χρόνος για δράση. Από οικονομική άποψη, αυτό δεν είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, αν και η αποτυχία να ενεργήσουν θα αφήσει τις κυβερνήσεις με την άσχημη επιλογή να αποδεχθούν το κόστος της υπερθέρμανσης του πλανήτη ή να προσπαθήσουν να μειώσουν βιαστικά τις εκπομπές.

10. Η πανδημία: Η υγειονομική κρίση είναι η μεγαλύτερη ιστορία της χρονιάς, αναφέρει η CΕ. Το 2021 ξεκίνησε με την ελπίδα ότι τα εμβόλια θα σημάνουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να προχωρήσει. Αν και τα εκτεταμένα προγράμματα εμβολιασμού τροφοδότησαν την πιθανότητα της οικονομικής ανάκαμψης σε σχήμα V, η χρονιά τελειώνει κάτω από τη σκιά της ταχέως αναπτυσσόμενης παραλλαγής Όμικρον.

naftemporiki.gr