Skip to main content

FED: Προς τριπλή αύξηση επιτοκίων το ’22 – Ανακοινώσεις

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος απ’ όσο προέβλεπε για το 2021 και το 2022 και, προκειμένου να τον αντιμετωπίσει,ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διακόψει συντομότερα απ’ όσο υπολόγιζε τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, ανοίγοντας τον δρόμο για τρεις αυξήσεις των επιτοκίων εντός του επόμενου έτους.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 5,3% για φέτος και στο 2,6% το 2022, ανέφερε η Fed μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της επιτροπής νομισματικής πολιτικής. Τον Σεπτέμβριο η πρόβλεψη ήταν για πληθωρισμό 4,2% φέτος και 2,2% το επόμενο έτος.

Για να αντιμετωπίσει αυτήν την επιτάχυνση της αύξησης των τιμών, η Fed σκοπεύει να σταματήσει τις αγορές ομολόγων από τον Μάρτιο, δηλαδή τρεις μήνες νωρίτερα από ό,τι προέβλεπε το χρονοδιάγραμμά της. Θα μπορέσει έτσι να αυξήσει τα επιτόκια και η πλειοψηφία των διοικητών της αναμένει ότι αυτό θα γίνει τρεις φορές εντός του 2022.

Τον Σεπτέμβριο, την τελευταία φορά που δημοσιεύτηκε το λεγόμενο «dot plot» των μεμονωμένων προβολών επιτοκίων, οι αξιωματούχοι της Fed ήταν ομοιόμορφα χωρισμένοι σχετικά με το αν θα πραγματοποιηθεί άρση από τα σημερινά σχεδόν μηδενικά επίπεδα το 2022.

«Πιστεύω ότι η έξοδος από την επιχειρηματική χαλάρωση είναι πολύ καθυστερημένη», δήλωσε ο Ρικ Ράιντερ, επικεφαλής επενδύσεων παγκόσμιου σταθερού εισοδήματος στη BlackRock.

Η Fed έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμά της ποσοτικής χαλάρωσης για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της πανδημίας στις αρχές του 2020 και επίσης μείωσε το επιτόκιο-στόχο των Fed Funds στο μηδέν.

Οι τιμές παραγωγού των ΗΠΑ αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί τον Νοέμβριο, συσσωρεύοντας πρόσθετη πίεση στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για να κλείσει πιο γρήγορα τις ρυθμίσεις πολιτικής έκτακτης ανάγκης που έθεσε σε εφαρμογή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προκειμένου να ελέγξει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Η έκθεση έρχεται στην αρχή μιας διήμερης συνεδρίασης για την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία συζητά ενεργά πώς να προσαρμόσει το ποσό της τόνωσης που παρέχει σε μια οικονομία που αυτή τη στιγμή βιώνει τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων σχεδόν 40 ετών.