Skip to main content

ΥΠΟΙΚ: Πιθανό να ξεπεράσει το 5% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο – Έρχονται παρεμβάσεις στήριξης

Πλέγμα παρεμβάσεων για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι του κύματος ανατιμήσεων σχεδιάζει η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σήμερα, ενώ δεν απέκλεισε περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο.

«Επιβεβαιώνω ότι τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός θα είναι ακόμη υψηλότερος από τον Νοέμβριο. Πολύ πιθανόν να δούμε μπροστά το “5” (σ.σ. στο ποσοστό), όταν σε άλλες χώρες βλέπουμε ποσοστά 7 και 8%. Είναι εξωγενές πρόβλημα» ανέφερε συγκεκριμένα μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Αναγνώρισε παράλληλα πως το κύμα ακρίβειας είναι οξύτερο και διαρκεί περισσότερο από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Επανέλαβε πάντως την εκτίμηση ότι το φαινόμενο θα είναι παροδικό και οι ανατιμήσεις σε αγαθά και υπηρεσίες θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται έως το β’ τρίμηνο του 2022 και στην ενέργεια κυρίως το β’ τρίμηνο.

«Παράθυρο» για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στο Δημόσιο από το 2023

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Σταϊκούρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για κατάργηση από το 2023 της εισφοράς αλληλεγγύης και στον δημόσιο τομέα. «Ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο στο μέλλον και με βάση τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας από το 2023, θα αξιοποιήσουμε αυτόν τον χώρο κυρίως για περαιτέρω μειώσεις φόρων και εισφορών και τη στήριξη κρίσιμων τομέων, όπως η Υγεία» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά στην αύξηση του κόστους δανεισμού που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, ο υπουργός δήλωσε πως «απαιτείται ψυχραιμία, σύνεση και διορατικότητα». «Ουσιαστικά η Ελλάδα θα βρίσκεται με κάθε τρόπο σε ευνοϊκό καθεστώς από την ΕΚΤ και στόχος είναι η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το αργότερο από το 2023» πρόσθεσε.

Για το επίδομα στους υγειονομικούς και στους συνταξιούχους είπε ότι έως τα Χριστούγεννα θα γίνει η εκταμίευσή του.