Skip to main content

Η Santander αποζημιώνει τον τραπεζίτη Αντρέα Ορτσέλ με 68 εκατ. ευρώ

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο της Μαδρίτης διέταξε την Banco Santander να αποζημιώσει τον Ιταλό τραπεζίτη Αντρέα Ορτσέλ με περίπου 68 εκατομμύρια ευρώ για μια πρόταση να τον κάνει διευθύνοντα σύμβουλο την οποία απέσυρε η ισπανική τράπεζα. Ο πλέον Διευθύνων Σύμβουλος της UniCredit μήνυσε την Banco Santander πριν από δυόμισι χρόνια επειδή υπαναχώρησε στον διορισμό του.

Στην αρχή, ο Ορτσέλ ζήτησε αποζημίωση 112 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία αργότερα μειώθηκε στα 76 εκατομμύρια: 17 εκατομμύρια για το ασφάλιστρο ίδρυσης, 29 εκατομμύρια για το μέρος του μπόνους που εκκρεμούσε να λάβει στην UBS και που η Santander θα μπορούσε να έχει εξαγοράσει, 20 εκατομμύρια που αντιστοιχούν στον μισθό που επρόκειτο να λάβει στη Σανταντέρ για δύο χρόνια και 10 εκατομμύρια ευρώ για ηθική βλάβη και ζημιά υπόληψης. Στις αρχές του τρέχοντος έτους, όταν ο Ορτσέλ προσλήφθηκε από την ιταλική τράπεζα UniCredit, απέσυρε το αίτημα επανεισδοχής στη Santander και μείωσε τη ζήτησή του στα 76 εκατομμύρια.

Για να αποφύγει την καταβολή της αποζημίωσης, η Τράπεζα Santander υπερασπίστηκε ότι η επιστολή προσφοράς που έστειλε στον Ορτσέλ δεν ήταν έγκυρη σύμβαση, καθώς δεν είχε εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο ή τη συνέλευση των μετόχων και ότι ο διορισμός υπόκειται σε αξιολόγηση καταλληλότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

«Η σύμβαση καταγγέλθηκε μονομερώς και αυθαίρετα από την Banco Santander», ανέφερε το δικαστήριο στην απόφασή του, η οποία μπορεί να ασκηθεί έφεση ενώπιον περιφερειακού δικαστηρίου της Μαδρίτης.

«Η κατάσταση που δημιουργήθηκε από την Banco Santander προκάλεσε σαφή ηθική ζημιά στον κ. Ορτσέλ», ανέφερε η απόφαση.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από La Vanguardia, Reuters