Skip to main content

Για «καταστροφική» κλιματική αλλαγή προειδοποιεί η JPMorgan

H ανθρώπινη ζωή «όπως την ξέρουμε» απειλείται από την κλιματική αλλαγή, προειδοποιούν οι οικονομολόγοι της JP Morgan. Σε έκθεση προς τους πελάτες, οι οικονομολόγοι της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας προειδοποιούν ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα, το αποτέλεσμα θα είναι «καταστροφικό». Η JPMorgan επισημαίνει ότι η έρευνα προήλθε από ομάδα «εντελώς ανεξάρτητη από την εταιρεία στο σύνολό της». Οι ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος έχουν ασκήσει επανειλημμένως κριτική στην JP Morgan για τις επενδύσεις της σε ορυκτά καύσιμα.

Η έκθεση, που περιήλθε στην κατοχή του BBC, προειδοποιεί ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε καταστροφικά αποτελέσματα, όπου απειλείται η ανθρώπινη ζωή, όπως την ξέρουμε μέχρι τώρα», αναφέρουν οι οικονομολόγοι Ντέιβιντ Μακί και Τζέσικα Μάρεϊ. 

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα τις επόμενες δεκαετίες «θα συνεχίσουν να επηρεάζουν το κλίμα για αιώνες και ενδεχομένως με τρόπο μη-αναστρέψιμο», σημειώνουν, προσθέτοντας ότι οι δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να έχουν ως κίνητρο «την πιθανότητα ακραίων φαινομένων».

Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη, μετοχές, υγεία, αλλά και τον τρόπο που ζουν οι άνθρωποι, σημειώνουν. Θα μπορούσε να περιορίσει τα αποθέματα νερού, να προκαλέσει πείνα, εκτοπισμό και μετανάστευση πληθυσμών. Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει πολιτικές πιέσεις, συγκρούσεις, πλήττοντας τη βιοποικιλότητα και την επιβίωση ειδών, προειδοποιεί. 

Για το μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα πρέπει να μηδενισθούν έως το 2050. Και για να γίνει αυτό, χρειάζεται ένας παγκόσμιος φόρος άνθρακα, προτείνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC