Skip to main content

Τσακλόγλου: Καθόλου εύκολη η λύση στο πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ

 Η λύση της ειδικής διαχείρισης έχει ως πρωταρχικό στόχο η ΛΑΡΚΟ να συνεχίσει τη λειτουργία της και να διασωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας, ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Γιώργου Μουλκιώτη.

  Ο υφυπουργός, ανέφερε ότι μέσω του ν.4664/2020, δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για την ομαλή και με διαφάνεια μεταβίβαση των ενεργητικών στοιχείων της εταιρείας σε στιβαρό ιδιώτη επενδυτή. Επισήμανε πάντως, πως το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο, τόσο εξ αιτίας των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας, όσο και λόγω της περίπλοκης νομικής κατάστασης που την διέπει. Η προπτωχευτική διαδικασία, σημείωσε, είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για τις τοπικές κοινωνίες.

Μέχρι σήμερα, ανέφερε ο υφυπουργός, έχει δοθεί επιχορήγηση ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά το κόστος λειτουργίας της επιχείρησης κατά την περίοδο της ειδικής διαχείρισης, για να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία της. Όπως εξήγησε, σύμφωνα με τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία, το χρέος της εταιρείας διογκώνεται συνεχώς μήνα με το μήνα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των χρεών της, σχεδόν το 80%, αφορά οφειλές προς την ΔΕΗ. Παράλληλα υπάρχει και τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση από το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για παράνομες κρατικές ενισχύσεις ύψους 135 εκατομμυρίων ευρώ και περιβαλλοντικά πρόστιμα ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ για θέματα μόλυνσης του Ευβοϊκού Κόλπου.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Μουλκιώτης, από την δική του πλευρά παρατήρησε πως μέχρι σήμερα, δεν έχουν διασφαλιστεί οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων και τα εργασιακά δικαιώματα όλων όσων απασχολούνται στη ΛΑΡΚΟ. Επίσης, ανοικτό παραμένει το ζήτημα των μη αποζημιωθέντων συνταξιούχων της ΛΑΡΚΟ και η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για παραγωγική ανάταση και ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ για τη συνέχιση της λειτουργίας της.

Παρατήρησε μεταξύ άλλων, πως οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου και τα μεταλλεία είναι ανενεργά και λειτουργεί μόνο το 20%, όταν οι τιμές του νικελίου στη διεθνή αγορά είναι οι υψηλότερες της τελευταίας δεκαετίας. Καταλόγισε δε, στην κυβέρνηση, πολιτική επιλογή να μην παράγει η ΛΑΡΚΟ, προκειμένου να οδηγηθεί στην απαξίωση.