Skip to main content

Τα τρία κρίσιμα «στοιχήματα» της κυβέρνησης

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Σε ένα μαραθώνιο 45 ημερών μέχρι το τέλος του έτους επιδίδεται η κυβέρνηση με τρία θέματα – τα εθνικά, την πανδημία και την οικονομία- να είναι στην κορυφή του ενδιαφέροντος. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ένα μπαράζ συναντήσεων – αρχικά  στο Λονδίνο και το Δεκέμβριο στη Μόσχα- με τα εθνικά θέματα να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Την ίδια στιγμή σειρά συσκέψεων γίνονται τόσο για τη λήψη πρόσθετων μέτρων στο πεδίο της πανδημίας όσο και για τις επόμενες κινήσεις στην οικονομία.

Στο «μέτωπο» των εθνικών θεμάτων ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται το ό,τι η Αθήνα συμμετείχε στη Διεθνή Διάσκεψη  για τη Λιβύη, που έγινε στο Παρίσι. Τα Συμπεράσματα της Διάσκεψης ικανοποιούν την ελληνική πλευρά , καθώς μεταξύ άλλων γίνεται σαφής αναφορά στη δέσμευση των Λίβυων για τη διενέργεια ελεύθερων, συμπεριληπτικών και αξιόπιστων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου. Επίσης στο  θέμα της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων, μισθοφόρων και στρατευμάτων, για πρώτη φορά γίνεται αναφορά σε χρονικό ορίζοντα απομάκρυνσης.

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Λονδίνο, όπου θα έχει αύριο συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου  Μπόρις Τζόνσον, ενώ θα έχει και κύκλο επαφών με οικονομικό άρωμα. Να σημειωθεί εδώ πως ο κ. Μητσοτάκης θα  θέσει και το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενών, κάτι που υπογράμμισε και στην ομιλία του στον εορτασμό για την 75η επέτειο από την ίδρυση της UNESCO, στο Παρίσι.

Ποια μέτρα εξετάζονται για την πανδημία

Την ίδια στιγμή συναγερμός έχει σημάνει στο κυβερνητικό στρατόπεδο για να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας. Το  τέταρτο κύμα της πανδημίας οδηγεί σε αύξηση των διασωληνωμένων αλλά και σε υψηλό αριθμό απωλειών (είναι χαρακτηριστικό πως χθες ανακοινώθηκε  ότι 80 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω COVID), με τους ειδικούς να προειδοποιούν για δύσκολο χειμώνα. 

Στο τραπέζι είναι πρόσθετα μέτρα εστιασμένα στους ανεμβολίαστους (π.χ. αύξηση των απαιτούμενων εβδομαδιαίων τεστ) , ενώ εναλλακτικά σενάρια εξετάζονται και για τους χώρους εργασίας (π.χ. κλιμακωτό ωράριο στο δημόσιο για αποσυμφόρηση των μέσων μεταφοράς, αύξηση τηλεργασίας, πρόσθετα μέτρα στην εστίαση). 

Να σημειωθεί πως οι ειδικοί εισηγούνται διπλή μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ωστόσο δεν είναι εύκολο να γίνεται έλεγχος για τη τήρηση του μέτρου. Παράλληλα έχει φουντώσει η συζήτηση για τη διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού μετά τη δεύτερη δόση για τους πολίτες άνω των 65 ετών. Ήδη στη Γαλλία έχουν μπει χρονικοί περιορισμοί και θεωρείται πιθανόν ανάλογες αποφάσεις να ληφθούν και στην Ελλάδα (για το θέμα αυτό είναι σε εξέλιξη μία ευρύτερη συζήτηση στην Ε.Ε.). 

Στο τρίτο «μέτωπο» αυτό της οικονομίας η κυβέρνηση εστιάζει στα θετικά μηνύματα από το πεδίο της ανάπτυξης και επεξεργάζεται ένα πρόσθετο πακέτο μέτρων. Σε αυτή την χρονική συγκυρία έμφαση δίνεται στην απορρόφηση των κραδασμών που προκάλεσαν οι διεθνείς ανατιμήσεις  στην ενέργεια (που μετακυλίονται σε βασικά αγαθά), ενώ έρχονται θετικές ειδήσεις για τον ΕΝΦΙΑ και τον κατώτατο μισθό (καθώς θα υπάρξει διπλή αύξηση το 2022). 

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων στήριξης σε περίπτωση που χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα για την πανδημία, με την κυβέρνηση να λέει πάντως κατηγορηματικό «όχι» σε ένα νέο lockdown. Σε κάθε περίπτωση οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα συνυπολογίζουν και τα δημοσιονομικά δεδομένα, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται στο κυβερνητικό στρατόπεδο η ευρωπαϊκή συζήτηση για τη χαλάρωση του συμφώνου σταθερότητας το 2022.