Skip to main content

Στο 7% ανεβαίνει ο πήχης για την ανάπτυξη

Από την έντυπη έκδοση

Ανεβάζει ταχύτητα η ανάπτυξη, καθώς η κυβέρνηση προχωρά σε προς τα πάνω αναθεώρηση του εκτιμώμενου στόχου για το 2021, στο 7% από 6,1%, που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα, στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού 2022, που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 19 Νοεμβρίου, ο ρυθμός ανάπτυξης, όπως μάλιστα δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, θα συμβαδίζει με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Κομισιόν, η οποία προβλέπει ότι θα εκτιναχθεί στο 7,1%.

Παρά, πάντως, την εν λόγω θετική εξέλιξη για την οικονομία, ο κ. Σταϊκούρας απέφυγε να δεσμευτεί για νέα μέτρα στήριξης της αγοράς και των νοικοκυριών, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει τη χορήγηση τυχόν έκτακτου επιδόματος σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες, στην περίπτωση πάντα που η επέλαση της πανδημίας συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες και φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι τα δημοσιονομικά δεδομένα θα το επιτρέπουν. Η αναθεώρηση, πάντως, του φετινού στόχου για την ανάπτυξη οδηγεί και στη μεταβολή του στόχου που έχει τεθεί για το 2022 στο 5,5% από 4,5% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ο κεντρικός σχεδιασμός για έσοδα και δαπάνες δεν μεταβάλλεται, προς το παρόν τουλάχιστον, γεγονός που σημαίνει ότι τα φορολογικά έσοδα αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου 4,2 δισ. ευρώ το επόμενο έτος και οι δαπάνες να καταγράψουν πτώση κατά περίπου 12 δισ. ευρώ, εξαιτίας φυσικά της απόσυρσης των μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Βέβαια και κατά τη διάρκεια του 2022 θα συνεχίσουν να ισχύουν ορισμένα έκτακτα μέτρα στήριξης, όπως η αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%, η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ κ.ά., με κόστος περίπου 2 δισ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, τα μόνιμα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό θα είναι ο μειωμένος συντελεστής φορολογίας για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22%, με κόστος περίπου 180 εκατ. ευρώ, και η μείωση της προκαταβολής φόρου στο 80% για τα νομικά πρόσωπα και στο 55% για τους μη μισθωτούς. Επισημαίνεται ότι οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ μεταφέρονται για το 2022 και, εκτός απροόπτου, θα αποτυπωθούν στο επόμενο πρόγραμμα σταθερότητας που θα αποσταλεί στις Βρυξέλλες τον προσεχή Απρίλιο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί θα προβλέπεται ότι τα καθαρά έσοδα, από 50,074 δισ. ευρώ που αναμένεται να κλείσουν φέτος, θα εκτιναχθούν το επόμενο έτος στα 54,675 δισ. (αύξηση 9,18%), με τις μεγαλύτερες εισπράξεις να προέρχονται από τον φόρο εισοδήματος, αλλά και τα έσοδα από ΦΠΑ, που αντανακλούν φυσικά και τις επιπτώσεις από τις ανατιμήσεις που επίκεινται στην αγορά λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Η αύξηση ειδικά των εσόδων από τον φόρο εισοδήματος κρίνεται δικαιολογημένη από τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ, καθώς -όπως αναφέρουν- αναμένεται να προέλθει από τη «λήξη» αφενός των προγραμμάτων στήριξης και την υποχρέωση όσων έλαβαν κρατικές ενισχύσεις λόγω της πανδημίας να προχωρήσουν στην αποπληρωμή τους, αφετέρου των παρατάσεων που είχαν δοθεί σε αρκετές περιπτώσεις λόγω των φυσικών καταστροφών στην αποπληρωμή φόρων και δόσεων ρυθμίσεων, αλλά φυσικά και από την αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ, που θα οδηγήσει σε υψηλότερα εισοδήματα και κατ’ επέκταση υψηλότερη φορολογία αυτών.