Skip to main content

Σταθερά πίσω η Κίνα στους στόχους της εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ (γραφήματα)

Περίπου ένας χρόνος συμπληρώνεται από όταν τέθηκε σε ισχύ η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας η οποία έβαλε τέλος στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο οικονομικών υπερδυνάμεων που ξεκίνησε το 2008.

Το Πεκίνο, ωστόσο, τόσους μήνες μετά βρίσκεται ακόμα πίσω στους στόχους της συμφωνίας σύμφωνα με την οποία η Κίνα οφείλει να αγοράσει αμερικανικά αγαθά.

Η πρώτη φάση της συμφωνίας υπεγράφη τον Ιανουάριο του 2020. Στο επίκεντρο της συμφωνίας βρίσκεται η δέσμευση της Κίνας να αγοράσει τουλάχιστον 200 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα σε αγαθά και υπηρεσίες από τις ΗΠΑ το 2020 και το 2021, συγκριτικά με τις αντίστοιχες αγορές του 2017.

Αρκετοί ήταν οι ειδικοί που είχαν μιλήσει για μη ρεαλιστικούς στόχους καθώς είναι αδύνατο για την Κίνα να αγοράσει τόσο περισσότερα αμερικανικά αγαθά. Η επίτευξη των στόχων έγινε στην πορεία ακόμα πιο δύσκολη με την επέλαση της πανδημίας που οδήγησε σε σημαντική πτώση τις εισαγωγές της Κίνας.

Σύμφωνα με το Peterson Institute for International Economics, μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου φέτος η Κίνα αγόρασε αμερικανικά προϊόντας αξίας 82 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει μονάχα το 50% του στόχου των 159 δισεκατομμυρίων για το 2020.

Αναλύοντας ανά κατηγορία προϊόντων τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, τα δεδομένα έδειξαν ότι οι αγορές της Κίνας υστέρησαν σε όλες τις κατηγορίες κατά τους 11 μήνες που έχουν περάσει, με τις αγορές στον κλάδο της ενέργειας να είναι οι μικρότερες.  Από την άλλη η Κίνα είναι κοντά στο στόχο για τις αγορές αγροτικών προϊόντων.

Αναφορικά με τις αγορές υπηρεσιών, το PIIE δεν μπορεί να παρακολουθήσει την εξέλιξή τους καθώς αυτά τα δεδομένα δεν καταγράφονται σε μηνιαία βάση.

Οι σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας επιδεινώθηκαν σημαντικά από την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ. Ο εμπορικός πόλεμος είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των δασμών σε αγαθά αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι δύο χώρες διασταύρωσαν επίσης τα ξίφη τους για την τεχνολογία, την προέλευση του Covid-19 αλλά και τον νόμο που θέσπισε η Κίνα για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του τον επόμενο μήνα, δήλωσε ότι δεν θα καταργήσει αμέσως τους δασμούς που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση Τραμπ στην Κίνα. Πρώτα θέλει να πραγματοποιήσει μια πλήρη ανασκόπηση της εμπορικής συμφωνίας «πρώτης φάσης» και να συμβουλευτεί τους συμμάχους των ΗΠΑ ώστε έπειτα να αναπτύξει μια «στρατηγική με συνοχή» για την Κίνα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC