Skip to main content

Ο κοροναϊός διαψεύδει την αισιοδοξία της ΕΚΤ για την οικονομία

Στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου, η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε εκφράσει αισιοδοξία για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης. Με την επιδημία του κοροναϊού να ρίχνει βαριά σκιά στην παγκόσμια ανάπτυξη και τη Γερμανία να ακροβατεί στο χείλος της ύφεσης, φαίνεται ότι η «σιδηρά κυρία» της ΕΚΤ βιάσθηκε να φανεί αισιόδοξη.

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας είχαν προειδοποιήσει κατά της υπερβολικής αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας κατά τη συνεδρίαση του Ιανουαρίου, μια στάση που επαληθεύεται τώρα που η επιδημία του κοροναϊού περιορίζει τις ελπίδες για ανάκαμψη στο άμεσο μέλλον. 

Σύμφωνα με τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση, οι αξιωματούχοι είχαν εμφανισθεί συγκρατημένα αισιόδοξοι για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ζώνης του Ευρώ, με την ΕΚΤ να διατηρεί αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική τον προηγούμενο μήνα, διακρίνοντας όμως τις πρώτες ενδείξεις ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων και  υποχώρηση των κινδύνων που απειλούν την ανάπτυξη, εν μέρει χάρη στην αποκλιμάκωση των εντάσεων στο παγκόσμιο εμπόριο.

Έκτοτε όμως, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εμφανίζονται ακόμη πιο επιφυλακτκοί, εξαιτίας του κοροναϊού. «΄Ηταν σημαντικό να αναγνωριστούν οι θετικές ενδείξεις, όμως θα πρέπει να υπάρξει προσοχή, ώστε να αποφευχθεί η υπερβολική αισιοδοξία», αναφέρεται στα πρακτικά από τη συνεδρίαση της 23ης Ιανουαρίου. 

«Τα στοιχεία δείχνουν σταθεροποίηση στην αναπτυξιακή δυναμική της Ευρωζώνης… η ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα αναμένεται να είναι παρόμοια με τους ρυθμούς των προηγουμένων τριμήνων», αναφέρουν τα πρακτικά.

Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι στις 12 Μαρτίου και οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική αλλά θα δώσει έμφαση στους εντεινόμενους κινδύνους, λόγω του κοροναϊού.

naftemporiki.gr