Skip to main content

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις της ΕΕ διαμαρτύρονται για την έλλειψη κατεύθυνσης από τις Βρυξέλλες

«Ποιον να καλέσω αν θέλω να τηλεφωνήσω στην Ευρώπη;»: Οι startups της γηραιάς ηπείρου διερωτώνται. Οι ιδρυτές τεχνολογίας της ΕΕ ανησυχούν για αυτό που χαρακτηρίζουν ως έλλειψη σαφήνειας στις Βρυξέλλες σχετικά με το ποιος είναι υπεύθυνος για την πολιτική για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, με δύο ανώτερους αξιωματούχους να αναπτύσσουν πρωτοβουλίες που μερικές φορές αλληλεπικαλύπτονται.

Ένας συνασπισμός ενώσεων startup από τουλάχιστον 10 χώρες εγκάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη φαινομενική σύγχυση σε επιστολή, λέγοντας ότι για να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους οι νεοφυείς επιχειρήσεις, «θα χρειαστεί μεγαλύτερος συντονισμός και συγχρονισμός».

Η επιστολή απευθυνόταν τόσο στον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν όσο και στην Επίτροπο Καινοτομίας Μαρίγια Γκαμπριέλ, τους δύο αξιωματούχους της ΕΕ που αναζητούσαν θέση στον φάκελο των startups.

«Δεν είναι ξεκάθαρο ποιος είναι υπεύθυνος για αυτό και ποια εντολή έχουν», δήλωσε ο Πέτερ Κόφλερ ο οποίος ηγείται της Δανικής Ένωσης Επιχειρηματικότητας. «Σημαίνει ότι μπορείτε να έχετε ανταγωνιστικές πρωτοβουλίες, όπως βλέπουμε τώρα, που κάνει τα πάντα πιο περίπλοκα και ωφελεί μόνο τους πολιτικούς».

«Αμφιλεγόμενα μηνύματα» από τις Βρυξέλλες

Η κριτική έρχεται σε μια εποχή που οι νεοσύστατες επιχειρήσεις και οι εταιρείες τεχνολογίας της ΕΕ συγκεντρώνουν περισσότερα χρήματα από ποτέ, ακόμη και όταν οι Βρυξέλλες αναπτύσσουν τη ρυθμιστική τους δύναμη απέναντι στη Silicon Valley με μια σειρά πρωτοβουλιών. Η αποσύνδεση μεταξύ αυτών των δύο τάσεων – μια έκρηξη για την τεχνολογία της ΕΕ, με 24 δισεκατομμύρια ευρώ που συγκεντρώθηκαν το τρίτο τρίμηνο και μια καταστολή στη Silicon Valley – κάνει τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες ακόμη πιο μπερδεμένα, λένε οι εταιρείες τεχνολογίας.

Ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος είναι ότι η Επιτροπή δεν έχει ούτε έναν υπάλληλο υπεύθυνο για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι έχει διαθέσει 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ για υποστήριξη startup και scaleup στον προϋπολογισμό της για το Horizon Europe για τα επόμενα έξι χρόνια. Οι ευθύνες μοιράζονται μεταξύ του Μπρετόν και της Γκάμπριελ, οι οποίοι ενεργούσαν σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον.

Για παράδειγμα, η Γκάμπριελ βρέθηκε στη Σλοβενία ​​την Τρίτη για να υποστηρίξει την έναρξη λειτουργίας ενός εργαλείου παρακολούθησης πολιτικής startup από τη Σλοβενία, η οποία ασκεί επί του παρόντος την Προεδρία του Συμβουλίου. Ο Μπρετόν, εν τω μεταξύ, αναμένεται να παρουσιάσει ένα παρόμοιο πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε υπό την προεδρία της Πορτογαλίας το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, και το οποίο θα μοιράζεται τις βέλτιστες πρακτικές πολιτικής startup μεταξύ των χωρών.

«Η υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων αποτελεί προτεραιότητα για την Επιτροπή στο σύνολό της», δήλωσε αξιωματούχος της Κομισιόν σχετικά με τη διαίρεση των χαρτοφυλακίων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί Επίτροποι και οι υπηρεσίες τους εργάζονται από κοινού, με συντονισμένο τρόπο, για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις».

Ένας αξιωματούχος της Επιτροπής που γνωρίζει την πολιτική των startup υποστήριξε ότι όπως και άλλοι κλάδοι, οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα πρέπει να μπορούν να απευθύνονται σε διαφορετικούς επιτρόπους σχετικά με τις ανησυχίες τους. «Καθώς υπάρχουν αρκετοί τομείς πολιτικής που επηρεάζουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις, από την έρευνα και την καινοτομία, μέσω των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών έως την ψηφιακή ενιαία αγορά, δεν υπάρχει ενιαίο σημείο επαφής στην Επιτροπή», είπε το άτομο.

Συντονισμένη προσέγγιση ζητούν οι startupers

Αλλά οι υπογράφοντες της επιστολής υποστηρίζουν ότι σε αντίθεση με τις εταιρείες Big Tech, οι οποίες έχουν τους πόρους για να προσλάβουν λομπίστες για να απευθυνθούν σε διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες, θα προτιμούσαν να έχουν μόνο μία επαφή.

«Οι startups και οι νεοφυείς οργανισμοί έχουν εγγενώς λιγότερους πόρους στη διάθεσή τους από τους μεγαλύτερους, πιο καθιερωμένους παίκτες», ανέφερε η επιστολή. «Ως εκ τούτου, θα χαιρόμασταν μια συντονισμένη προσέγγιση όπου παρόμοιες πρωτοβουλίες που μοιράζονται τον ίδιο στόχο θα ομαδοποιούνται προκειμένου να επιτευχθεί αποτελεσματικότητα και να αποφευχθούν οι επικαλύψεις».

Περιορισμένα περιθώρια ελιγμών και διαφορετικές πρωτοβουλίες

Οι εθνικές κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες για ζωτικά μέρη της πολιτικής των startup, όπως η πρόσληψη προσωπικού εκτός ΕΕ ή τα φορολογικά κίνητρα. Αυτό επιτρέπει στη χώρα που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ να διαδραματίσει επίσης συντονιστικό ρόλο μεταξύ των 27 χωρών-μελών. Και οι επερχόμενες προεδρίες τείνουν να απολαμβάνουν να ξεκινούν τις δικές τους πρωτοβουλίες κατά τη διάρκεια των έξι μηνών στο πηδάλιο τους, όπως έχουν κάνει τόσο η Πορτογαλία όσο και η διάδοχός της Σλοβενία.

Η Πορτογαλία πέτυχε μια σημαντική ανακάλυψη κατά τη διάρκεια της προεδρίας της με 24 χώρες να συμφωνούν με το “Startup Nations Standard”, ένα σύνολο βέλτιστων πρακτικών σε όλη την ΕΕ που θα παρακολουθούνται από ένα γραφείο με έδρα τη Λισαβόνα. Οι Σλοβένοι, εν τω μεταξύ, εγκαινίασαν το δικό τους σύστημα παρακολούθησης αυτή την εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι «μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη εφαρμογή» του πορτογαλικού έργου.

Και οι πρωτοβουλίες συνεχίζονται. Η Γκάμπριελ σχεδιάζει να εγκαινιάσει ένα άλλο «φόρουμ» στα τέλη Νοεμβρίου, στο οποίο θα συγκεντρωθούν φορείς καινοτομίας από όλα τα κράτη της ΕΕ. Από τον Ιανουάριο και μετά, η Γαλλία θα αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου, με τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να είναι φανατικός θαυμαστής των startup.

«Η γαλλική προεδρία είναι μια μεγάλη ευκαιρία», δήλωσε η Τζούλια Φενάρ, η οποία είναι επικεφαλής ευρωπαϊκών υποθέσεων στη France Digitale, ένα γαλλικό λόμπι νεοφυών επιχειρήσεων, και ένας από τους υπογράφοντες την επιστολή.

«Όλες οι πρωτοβουλίες αφορούν την ίδια διάγνωση: περισσότερα ταλέντα, περισσότερη πρόσβαση σε κεφάλαια, πιο συντονισμένες πολιτικές δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών. Ωστόσο, διαφέρουν στον τρόπο εφαρμογής τους. Θα ήταν υπέροχο να δούμε περαιτέρω συντονισμό από την κορυφή, σε πολιτικό επίπεδο», πρόσθεσε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Politico