Skip to main content

Νέα τράπεζα για την Αν. Μακεδονία και Θράκη

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Χατζηλίδη
[email protected]

Στη δημιουργία Περιφερειακής Συνεταιριστικής Τράπεζας για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, με τη συγχώνευση των Συνεταιριστικών Τραπεζών Δράμας και Έβρου και απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη, προχωρούν τα δύο ιδρύματα, με τη στήριξη της Περιφέρειας.

Το εγχείρημα ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες, αλλά μπήκε στην τελική του ευθεία μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν στην Κομοτηνή ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Χρήστος Μέτιος με τους προέδρους των Συνεταιριστικών Τραπεζών Δράμας και Έβρου Χαράλαμπο Αλεξανδρίδη και Σταύρο Σταυράκογλου, αντίστοιχα.

Με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης η νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί θα προχωρήσει στην ίδρυση τριών νέων καταστημάτων στις πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης, ενώ αργότερα θα ακολουθήσουν καταστήματα και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας.

Στην Περιφερειακή Συνεταιριστική Τράπεζα θα συμμετέχουν με ποσοστό 33,6% οι μεριδιούχοι της Συνεταιριστικής Τράπεζας Έβρου και με ποσοστό 66,4% οι μεριδιούχοι της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δράμας. Οι άμεσες κεφαλαιακές ανάγκες υπολογίζονται σε 8-10 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα καλύψουν την ανάγκη της ύπαρξης ελάχιστου καταβεβλημένου κεφαλαίου ύψους 10 εκατ. ευρώ για τη λήψη άδειας λειτουργίας περιφερειακής τράπεζας, την κάλυψη των επιπτώσεων της πρώτης εφαρμογής του ΔΠΧΑ 9 από της 1/1/2018, τις ανάγκες τεχνολογικής και γεωγραφικής ανάπτυξης και την ανάγκη τήρησης αυξημένων κεφαλαιακών αποθεμάτων όπως αυτά ορίσθηκαν από την ΤτΕ για τις χρήσεις 2017 και 2018.

Οι στόχοι της συγχώνευσης είναι η δημιουργία οικονομιών κλίμακας, η συγκρότηση και λειτουργία μίας επαρκούς, σύγχρονης και αποτελεσματικής οργανωτικής δομής, η αποτελεσματικότερη λειτουργία των εσωτερικών συστημάτων ελέγχου και η επέκταση δραστηριοτήτων σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκη, ενώ θα επιδιωχθεί η συνεργασία με την Παγκρήτια Τράπεζα για τη μεταφορά – προμήθεια τεχνογνωσίας.

Όπως ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση μετά τη συνάντηση ο περιφερειάρχης και οι δύο πρόεδροι, έπειτα από 20 χρόνια συνεχούς λειτουργίας οι Συνεταιριστικές Τράπεζες Δράμας και Έβρου αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν ένα κοινό περιφερειακό τραπεζικό σχήμα στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.