Skip to main content

Οι γκρίζες ζώνες μεταξύ hedge funds και χρηματιστηριακών στην ιστορία της Gamestop

Με τη μετοχή της Gamestop να ανακόπτει χθες ένα μικρό σκέλος των μεγάλων απωλειών αυτής της εβδομάδας ύστερα από τα αστρονομικά κέρδη του Ιανουαρίου, αρχίζουν να ξεδιπλώνονται ορισμένες πιπεράτες πτυχές αυτής της μάχης που δίνουν οι μικροεπενδυτές της Wall Street με τα μεγάλα hedge funds.

Ποια είναι η σχέση των μεγάλων επενδυτικών ομίλων όπως η Citabel Investment Group, η οποία διευθύνει κάποια από τα μεγαλύτερα hedge funds της Wall Street, με χρηματιστηριακές πλατφόρμες του Διαδικτύου που βασική πελατεία τους φαίνεται να είναι μικροεπενδυτές σαν τα μέλη της ξακουστής πια κοινότητας r/WallSstreetBets του ιστότοπου Reddit;

Αν και η χρηματιστηριακή αξία της Gamestop διαμορφώθηκε χθες στα 4,4 δις δολάρια από τα 33,7 δις δολάρια στις 28 Ιανουαρίου, η μετοχή της αλυσίδας καταστημάτων ηλεκτρονικών παιχνιδιών ενισχύθηκε χθες κατά 19% διότι η Robinhood, η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή πλατφόρμα του Διαδικτύου, ήρε αμφιλεγόμενους περιορισμούς που είχε επιβάλει στις αγορές όλων των τίτλων που έχουν πρωταγωνιστήσει σε αυτήν τη χρηματιστηριακή φρενίτιδα. Στην καρδία αυτής της ιστορίας είναι πως τα μεγάλα hedge funds αναγκάστηκαν μέσα στον Ιανουάριο να τραπούν σε φυγή, δηλαδή να αποχωρήσουν από στοιχήματα για την κατάρρευση μετοχών διότι μικροεπενδυτές με την παρότρυνση της διαδικτυακής κοινότητας r/WallStreetBets οδήγησαν τις τιμές τους στα ύψη.

Η Robinhood αιτιολόγησε τους περιορισμούς αυτούς στην ανάγκη να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια ύστερα από αίτημα της Depository Trust & Clearing Corporation κάτω από την ομπρέλα της οποίας γίνεται η τελική εκκαθάριση των χρηματιστηριακών συναλλαγών και των call options, δηλαδή των δικαιωμάτων αγοράς μετοχών σε μια προσυμφωνημένη τιμή. Χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times αποκάλυψε, ωστόσο, πως οι μεγάλες επενδυτικές εταιρείες της Wall Street έχουν καταβάλει σχεδόν 3 δις δολάρια σε χρηματιστηριακές πλατφόρμες όπως η Robinhood.

Οι πλατφόρμες αυτές προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους μεγάλους παίκτες της Wall Street για την τακτοποίηση χρηματιστηριακών συναλλαγών πριν περάσουν στο τελικό στάδιο της εκκαθάρισης, μια πρακτική που τους δίνει τη δυνατότητα να μην χρεώνουν προμήθειες στους  ερασιτέχνες επενδυτές για τις τοποθετήσεις τους σε μετοχές και options. Η Citabel Securities, ένας από τους ειδικούς διαπραγματευτές της Wall Street, είναι μια από τις μεγαλύτερες πηγές εσόδων για την Robinhood όταν ένα από τα hedge funds του ίδιου επενδυτικού ομίλου συμμετείχε στη «διάσωση» της Melvin Capital που έχασε κεφάλαια από τη μεγάλη άνοδο μετοχών που είχε σορτάρει.

Είναι μια πρακτική που έχει τεθεί στο μικροσκόπιο των αρχών και φαίνεται να συζητήθηκε στην προχθεσινή συνάντηση της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γιέλεν, με εκπροσώπους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Προθεσμιακών Συμβολαίων (CTFC), της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Fed στη Νέα Υόρκη. Αυτή η πτυχή του χρηματοοικονομικού συστήματος ήταν μέχρι πρότινος αθέατη στους εξωτερικούς παρατηρητές και πιθανότατα στα μέλη της κοινότητας r/WallStreetBets που θεωρούσαν πως ύψωσαν ανάστημα στους ισχυρούς της Wall Street όταν στην ουσία οι επενδύσεις τους αποτελούν μέρος ενός περίπλοκου συστήματος. Γι΄αυτό η Ελίζαμπεθ Γουόρεν, Γερουσιαστής των Δημοκρατικών, έγραψε σε επιστολή της πως «πρέπει να ενημερωθεί το κοινό για τις σχέσεις της Robinhood με μεγάλες χρηματοοικονομικές εταιρείες και του βαθμού που οι σχέσεις αυτές μπορεί να υποβαθμίζουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους πελάτες τους».

Ζωρζέτ Ζολώτα
[email protected]