Της Ζωρζέτ Ζολώτα
Μα τι συμβαίνει ακριβώς με τα αρνητικά επιτόκια στην παγκόσμια αγορά τίτλων χρέους; Ομόλογα ενός τρις δολαρίων πέρασαν σε αποδόσεις υπό του μηδενός μέσα στην εβδομάδα που πέρασε. Ο δείκτης Bloomberg Barclays Global Negative Yielding Debt ενσωματώνει πια πάνω από 18 τρις δολάρια σε κρατικά και εταιρικά χρεόγραφα με αρνητικό πρόσημο, ένα ποσό που είναι υπερδιπλάσιο από τα δεδομένα του Μαρτίου. Είναι ένα νέο ρεκόρ μετά από τα αντίστοιχα 17,05 τρις δολάρια που είχαν καταγραφεί αρχές Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι, όπως τονίζει το αμερικανικό πρακτορείο, το 27% των ομολόγων με επενδυτική βαθμολογία προσφέρει αντίκρισμα κάτω του μηδενός.
Το 10ετές κόστος δανεισμού στην Ισπανία και την Πορτογαλία κινήθηκε την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά σε αρνητικό έδαφος, δηλαδή οι επενδυτές προτίθενται να επωμισθούν ένα κόστος προκειμένου να διαφυλάξουν τα κεφάλαια τους σε ομόλογα που βρίσκονται κάτω από την προστατευτική ομπρέλα των μέτρων στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Από όλα τα 10ετή κρατικά ομόλογα στη ζώνη του ευρώ μόνον οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ελλάδας και της Ιταλίας παραμένουν θετικές, αν και έχουν παρουσιάσει θεαματική πτώση στο πλαίσιο του γενικότερου ράλι στις τιμές των αγορών χρέους. Όλα τα γερμανικά ομόλογα εμφανίζουν αρνητικές αποδόσεις, ενώ κοντά στο μηδέν κινούνται πλέον και τα 5ετή ελληνικά ομόλογα. Τα εταιρικά ομόλογα στην Ευρωζώνη με αρνητικές αποδόσεις υπερβαίνουν τα 260 δις ευρώ από τον Μάρτιο. Με αρνητικό επιτόκιο στο 0,01% δανείστηκε προ ημερών και η Αυστραλία με την έκδοση τριμηνιαίων γραμματίων άνω του ενός τρις δολαρίων, ακολουθώντας την μείωση του βασικού επιτοκίου από την κεντρική τράπεζα της χώρας στο 0,1%. Η Ιαπωνία είναι η de facto χώρα των αρνητικών επιτοκίων, με την κεντρική τράπεζα να διατηρεί οριακά την απόδοση του 10ετούς επιτοκίου περίπου στο μηδέν για να μην υποχωρήσει περαιτέρω.
Επενδυτικά καταφύγια
Η αναζήτηση επενδυτικών καταφυγίων απλώνεται ανά την υφήλιο κάτω από την απειλή της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης της νόσου Covid-19. Είναι προφανές πως ακόμη και με την διανομή των εμβολίων, η ανάκαμψη θα είναι αργή και άνιση μεταξύ διαφορετικών κλάδων και οικονομιών. Η ασφαλέστερη διέξοδος για την τοποθέτηση κεφαλαίων δεν είναι άλλη από το κρατικό χρέος, ιδιαίτερα στις χώρες όπου συμπορεύεται λίγο έως πολύ η δημοσιονομική με την νομισματική πολιτική. Οι κυβερνήσεις δεν έχουν άλλη επιλογή από το να στηρίξουν τις οικονομίες τους. Την ίδια ώρα οι κεντρικές τράπεζες έχουν μειώσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού και βρίσκονται σε ετοιμότητα για να απορροφήσουν ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά έτσι ώστε να παρέχουν άφθονη ρευστότητα στις τράπεζες, οι οποίες συμμετέχουν σε δημοπρασίες χρέους. «Οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν όλο και πιο πολύ τις τοποθετήσεις τους σε ομόλογα που έχουν εκδώσει πρόσφατα κυβερνήσεις. Και αυτό ασκεί πτωτικές πιέσεις στις αποδόσεις παρά την τεράστια δημοσιονομική επέκταση που λαμβάνει χώρα σήμερα», για την καταπολέμηση της πανδημίας της νόσου Covid-19, σχολιάζει ο Μαρκ Ντόουινιγκ, επικεφαλής επενδύσεων της BlueBay Asset Management, στους Financial Times.
Ανοίγει δρόμους η ΕΕ
Οι επιλογές για τους επενδυτές ομολόγων αναμένεται να εμπλουτιστούν μετά στο 2021 καθώς η Κομισιόν θα συνεχίσει με την έκδοση ομολόγων για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Μετά τη διήμερη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε που ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση του επταετούς προϋπολογισμού της Ε.Ε των 1,07 τρις ευρώ και του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δις ευρώ. Έχοντας ήδη εισπράξει τη λίαν θετική ανταπόκριση των επενδυτών με τις εκδόσεις των ομολόγων SURE, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να συνεχίσει το έργο της με τη συγκέντρωση κεφαλαίων ώστε να αρχίσουν να διοχετεύονται στη στήριξη της ανάκαμψης στην Ευρωζώνη από τον Ιούνιο του 2021.
naftemporiki.gr