Skip to main content

Αγορές: Απώλειες – ρεκόρ για την Κίνα το 2018

Τη χειρότερη ετήσια επίδοση της τελευταίας δεκαετίας εμφάνισαν το 2018 τα κινεζικά χρηματιστήρια -ένδειξη του κλίματος αναταραχής ανάμεσα στους επενδυτές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Χρηματιστήριο της Σαγκάη αποχαιρέτισε το έτος, κλείνοντας στις 2.493,90 μονάδες, δηλαδή 24,6 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο κλείσιμο του 2017.

Και οι 10 χρηματιστηριακοί κλάδοι, μάλιστα, παρουσίασαν διψήφιες σωρευτικές απώλειες, με τη μεγαλύτερη «χασούρα» να σημειώνεται στον τομέα της τεχνολογίας.

Το -24,6% μάλιστα, αποτελεί τη χειρότερη επίδοση από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2018, όταν το Χρηματιστήριο της Σαγκάη είχε απολέσει το 65% της αξίας του.

Παρεμφερές το κλίμα και στο Χρηματιστήριο του Σένζεν, το οποίο διολίσθησε κατά 33,25% σε ετήσιο επίπεδο, σημειώνοντας τη χειρότερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας.

Το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, από την πλευρά του, τα «πήγε» λίγο καλύτερα, με την ετήσια πτώση να περιορίζεται στο… 13,61%.

Το 2018, το οποίο σε λίγες ώρες θα αποτελεί παρελθόν για όλο τον πλανήτη, στιγματίστηκε από την εμπορική διένεξη μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, αλλά και τις ανησυχίες για τον κίνδυνο επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης του ασιατικού «γίγαντα», κάτι το οποίο αντικατοπτρίστηκε απόλυτα στους κινεζικούς δείκτες. 

naftemporiki.gr