Skip to main content

Ευρώ: Πού θα φτάσει η πτώση και πότε θα παρέμβει η ΕΚΤ

Το τελευταίο διάστημα γίνεται πολλή συζήτηση για πιθανή προσπάθεια των ΗΠΑ να παρέμβουν στην αγορά προκειμένου να αποδυναμώσουν το δολάριο και να δώσουν τονωτική ένεση στις εξαγωγές τους. Ωστόσο το Reuters εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανότερο να έχουμε μία παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Αυτή για να στηριχθεί το ευρώ, εάν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς η υποτίμησή του. 

Τον τελευταίο μήνα το ευρώ έχει υποχωρήσει αισθητά με τους αναλυτές του προακτορείου να προειδοποιούν ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω μεγάλη πτώση. Τον Ιανουάριο η ισοτιμία του νομίσματος υποχώρησε κάτω από το ναδίρ του 2012. Αυτό είχε συμβεί τελευταία φορά το 2014 και τότε χάθηκε το 6% της αξίας του. Υπάρχει βεβαίως μία μεγάλη διαφορά. Τότε οι traders πόνταραν στην πτώση με σορταρίσματα και βγήκαν κερδισμένοι από αυτήν. Σήμερα εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι απροετοίμαστοι. 

Στο τελευταίο poll του Reuters οι προβλέψεις των ειδικών έδιναν κατά μέσο όρο ανατίμηση 4% φέτος, ενώ η πλέον απαισιόδοξη εκτίμηση έκανε λόγο για υποτίμηση 3%. Το ευρώ έχει ήδη αποδυναμωθεί 3% από τις αρχές του έτους και όσο εντείνονται οι φόβοι για τις επιπτώσεις του κοροναϊού στην παγκόσμια οικονομία ή για τις διαρκείς εμπορικές αντιπαραθέσεις τόσο θα εντείνονται και οι πιέσεις. 

Όπως εξηγούν οι ειδικοί η πίεση πλησιάζει τα επίπεδα εκείνα που είχαμε δει λίγο μετά την υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος και τα οποία πυροδότησαν την παρέμβαση της ΕΚΤ. Έξτρα πίεση δεν αποκλείεται να έρθει και από τον Αμερικανό πρόεδρο. Ο Ντόναλντ Τραμπ βλέπει το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης να διογκώνεται και αυτό είναι κάτι που του προκαλεί έντονο εκνευρισμό. Τον Δεκέμβριο το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της νομισματικής ένωσης σκαρφάλωσε σε νέα επίπεδα ρεκόρ, σε μία εξέλιξη που έρχεται εν μέρει να «δικαιώσει» τις διαμαρτυρίες των ΗΠΑ και να επαναφέρει στο προσκήνιο τις απειλές τους για εμπορικό πόλεμο με κύριο όπλο τους δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων. 

Αυτό που ίσως δεν έχει υπολογίσει ο Τραμπ, όπως σχολιάζει το Reuters, είναι ότι ένας τέτοιος πόλεμος θα οδηγούσε πιθανότατα σε μεγαλύτερη βουτιά το ευρώ, το οποίο ο ίδιος θεωρεί τεχνητά υποτιμημένο. Και τότε θα έπρεπε βεβαίως να ελπίζει σε στήριξη του νομίσματος από την ΕΚΤ. Η κεντρική τράπεζα σε κάθε περίπτωση πρέπει να σκεφτεί καλά τις επόμενες κινήσεις της αφού παρά τα όποια οφέλη για τις εξαγωγές και τον τουρισμό, το φθηνό ευρώ σημαίνει μείωση του πραγματικού εισοδήματος των νοικοκυριών και ακριβές εισαγωγές καυσίμων και άλλων βασικών αγαθών. 

naftemporiki.gr