Skip to main content

Αγορές: Τι περιμένουμε μετά το θεαματικό comeback μετοχών, πετρελαίου

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

H επομένη των Χριστουγέννων βρήκε τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές κλειστές, αλλά τη Wall Street σε πλήρη επαγρύπνηση, να ζει την καλύτερη ημέρα της από το 2009. Είχε προηγηθεί η χειρότερη παραμονή Χριστουγέννων όλων των εποχών. Σήμερα τη σκυτάλη της κούρσας έχει λάβει η Ασία, ενώ προβλέπεται να αξοκολουθήσει και η Ευρώπη. Μπορεί ένα ράλι της τελευταίας στιγμής να σώσει την παρτίδα; Είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθούν οι ζημίες ενός έτους, κατά το οποίο έγιναν καπνός 7 τρισ. δολάρια από τις διεθνείς αγορές. Ίσως όμως να ανατραπεί η εικόνα του πιο «αιματηρού» Δεκέμβριου από την εποχή της «Μεγάλης Σύνθλιψης» τη δεκαετία του ’30. 

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης και οι τρεις μεγάλοι αμερικανικοί δείκτες κατέγραψαν άνοδο τουλάχιστον 4%. Είναι η πρώτη φορά, που συμβαίνει αυτό από το 2011. 0 Dow Jones έκανε άλμα άνω των 1.000 μονάδων, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία του. Το κέρδος των 450 μονάδων ήρθε μόλις την τελευταία ώρα της συνεδρίασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα 30 βαριά χαρτιά, που φιγουράρουν στον ιστορικό δείκτη κατέγραψαν άνοδο, ενώ τη Δευτέρα στο σύνολό τους είχαν βρεθεί στο κόκκινο. Αυτό είχε να συμβεί από το 2015 και έχει συνολικά καταγραφεί μόλις 10 φορές τα τελευταία δεκαεννέα χρόνια. Παρόμοια η εικόνα στον S&P 500, που είδε και τους 11 βασικούς κλάδους του στο «πράσινο». 

Επικεφαλής της κούρσας τέθηκαν οι διαδικτυακοί κολοσσοί,’ με τις μετοχές των Amazon, Facebook και Netflix να ενισχύονται έκαστη περισσότερο από 8%, ενώ ακολούθησαν με εντυπωσιακά κέρδη οι μεγάλοι όμιλοι λιανικής, Kohl’s και Macy’s. To πάρτι δεν θα μπορούσαν να χάσουν οι Exxon Mobil και Chevron, αφού την ίδια ημέρα το πετρέλαιο είδε την τιμή του να κάνει άλμα 10%. Για το αργό, που έχει δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα το τελευταίο δίμηνο, αυτό δεν ήταν αρκετό, παρά να επαναφέρει την τιμή στα επίπεδα, που βρισκόταν το πρωί της Δευτέρας. 

Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης τα χαμόγελα περισσεύουν στην περιοχή Ασίας- Ειρηνικού και ειδικά στο Τόκιο, όπου ο Nikkei βρέθηκε να ενισχύεται έως και 3,9%. Άνοδος της τάξης του 1,5% για τον ASX 200 στο Σίντνεϊ, ενώ μικρότερα είναι τα κέρδη για τις κινεζικές αγορές. Ελαφρά πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές, μετά το χθεσινό ράλι. 

Το Χριστουγεννιάτικο πάρτι στις διεθνείς αγορές ήρθε με καθυστέρηση, μπορεί όμως να κρατήσει έως τα τέλη του έτους και κυρίως μπορεί να δώσει σήμα ανάκαμψης στις αρχές του 2019; Είναι εξαιρετικά αμφίβολο. Και τούτο γιατί πιθανότατα ήταν μία αντίδραση στο υπερβολικό σφυροκόπημα, που είχαν δεχθεί οι μετοχές το τελευταίο διάστημα, αλλά οι παράγοντες, που απομακρύνουν τους επενδυτές από το ρίσκο εξακολουθούν να είναι εδώ. 

Όλες οι μεγάλες ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες κατεβάζουν ταχύτητα ως απόρροια του εμπορικού πολέμου, αλλά και των δυναμικών επιτοκιακών αυξήσεων από τη FED, που σημαίνουν το τέλος της εποχής του άφθονου, φθηνού δανεισμού. Οι σινο-αμερικανικές αντιπαραθέσεις μαίνονται, το σενάριο του no deal στο Brexit μένει δυναμικά στο προσκήνιο, το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή ανεβαίνει και η αστάθεια είναι η μόνη σταθερά.

naftemporiki.gr