Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Κούρου
[email protected]
Μονόδρομος είναι πλέον για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η θέσπιση νέας ρύθμισης χρεών προς την εφορία, πολλών δόσεων -έως και 120- για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους, ύστερα από την «εκτίναξη» των οφειλών τον Οκτώβριο, στα 106,7 δισ. ευρώ, με τα νέα ληξιπρόθεσμα μάλιστα να ξεπερνούν το 1 δισ., αλλά και την εντυπωσιακή αύξηση των οφειλετών του Δημοσίου που προσεγγίζει τους 500.000.
Αύξηση, η οποία πιστοποιεί το αδιέξοδο της αγοράς, όχι μόνο των επιχειρήσεων, αλλά και των φυσικών προσώπων, τα οποία λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν εξαιτίας της πανδημίας βρίσκονται σε οικονομική στενότητα, με αβέβαιο μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις το «αύριο» στον εργασιακό τους βίο.
Θα πρέπει άλλωστε να αναφερθεί ότι η «εκτίναξη» χρεών και οφειλετών οφείλεται κυρίως στη μη καταβολή φόρων και προστίμων, αλλά και δόσεων ρυθμίσεων. Και μπορεί μεν το οικονομικό επιτελείο να έχει προχωρήσει σε αλλεπάλληλες παρατάσεις όσον αφορά την καταβολή φόρων και δόσεων ρυθμίσεων, ωστόσο δεν μπορεί να μη ληφθεί υπόψη ότι το «βουνό» οφειλών που δημιουργείται για φορολογούμενους και επιχειρήσεις θα είναι «αδιάβατο» τους επομένους μήνες, καθώς όλα θα συγκεντρωθούν εντός του 2021, οπότε και θα πρέπει να αρχίσει η εξόφλησή τους, παράλληλα φυσικά με την πληρωμή τρεχουσών υποχρεώσεων.
Εάν, δε, ληφθεί υπόψη ότι τα περιοριστικά μέτρα δεν θα σταματήσουν στο τέλος του έτους και θα συνεχιστούν, όπως όλα συνηγορούν, και τους πρώτους μήνες του 2021, τότε είναι μαθηματικά βέβαιο ότι εκατομμύρια φορολογούμενοι θα «πνιγούν» από το σύνολο των βαρών στα οποία θα πρέπει να ανταποκριθούν, προκειμένου να αποφύγουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
Αναγκαστικά μέτρα
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τον Οκτώβριο τα εν λόγω μέτρα (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κ.λπ.) είχαν επιβληθεί σε 1.291.968 φορολογούμενους, ενώ υπό τη δαμόκλειο σπάθη αυτών βρίσκονται ακόμη 1.784.427 υπόχρεοι, με αποτέλεσμα το σύνολο των φορολογουμένων στους οποίους μπαίνει η «θηλιά» των αναγκαστικών μέτρων να ανέρχεται σε 3.076.395. Την ώρα μάλιστα που τον Οκτώβριο καταγράφηκαν συνολικά 4.366.874 οφειλέτες του Δημοσίου, προκύπτει ότι το 72% αυτών, δηλαδή τα 3.076.395 φυσικά και νομικά πρόσωπα, βρίσκονται στην τροχιά των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.
Συσσώρευση οφειλών
Πορεία αναπόφευκτη, καθώς μόνο τον Οκτώβριο, με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος αυξήθηκε 1,04 δισ., αφού από 3,898 δισ. που ήταν τον Σεπτέμβριο «εκτοξεύτηκε» στα 4,939 δισ. στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών να ανέλθει σε 106,7 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο, έναντι 106,1 δισ. που ήταν στο 9μηνο, με το πραγματικό ληξιπρόθεσμο χρέος να ανέρχεται σε 83,638 δισ. , καθώς 23,074 δισ. θεωρούνται πλέον ανεπίδεκτα είσπραξης. Επισημαίνεται βέβαια ότι μπορεί για το 10μηνο το νέο ληξιπρόθεσμο να έφτασε τα 4,939 δισ., όμως την ίδια περίοδο το 2019 είχε φτάσει τα 6,216 δισ. (μείωση 20,54%), αν και θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι τον μήνα αναφοράς, δηλαδή τον Οκτώβριο, το νέο ληξιπρόθεσμο κατέγραψε αύξηση 10% σε σχέση με τον Οκτώβριο 2019.
Από την άλλη πλευρά, το συνολικό «νέο ληξιπρόθεσμο» που προστέθηκε, εξαιρουμένων όμως των μη φορολογικών εσόδων στο 10μηνο, έφτασε τα 4,269 δισ., ενώ την ίδια περίοδο το 2019 είχε φτάσει τα 5,821 δισ. (μείωση 26,6 %). Τον Οκτώβριο το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 670 εκατ., ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα 914 εκατ. (μείωση 26,6%).
Εκτός φυσικά των ανωτέρω, η εικόνα της αγοράς αποτυπώνεται και από τις εισπράξεις έναντι του νέου ληξιπροθέσμου για τον Οκτώβριο που, εξαιρουμένων των μη φορολογικών κατηγοριών, έφτασαν τα 186 εκατ. έναντι 360 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019, καταγράφοντας πτώση 49% και προσθέτοντας ένα ακόμη αποδεικτικό στοιχείο που φανερώνει την αδυναμία των υπόχρεων να πληρώσουν τα χρέη τους.
Επισημαίνεται μάλιστα ότι οι εισπράξεις τον φετινό Οκτώβριο, σε σχέση με αυτόν του 2019, ήταν μειωμένες, καθώς καταγράφηκε πτώση στην καταβολή του φόρου εισοδήματος 46%, αφού φέτος καταβλήθηκαν 81,05 εκατ. έναντι 150,1 εκατ. τον αντίστοιχο περσινό μήνα, των φόρων στην περιουσία 77% (11,4 εκατ. από 50,2 εκατ.), αλλά και του ΦΠΑ κατά 44% (57,7 εκατ. από 102,3 εκατ.). Η ανωτέρω καθιστά επιτακτική περισσότερο ίσως από ποτέ -λαμβάνοντας πάντα υπόψη και την πορεία της οικονομίας λόγω του Covid-19 και των περιοριστικών μέτρων, αλλά για τα οποία επαγγελματίες και επιχειρήσεις δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση αφού πρέπει και οφείλουν εξάλλου να τα τηρήσουν πιστά- τη θέσπιση νέας ευνοϊκής ρύθμισης χρεών πολλών δόσεων.
Τεράστιος όγκος
Σε διαφορετική περίπτωση είναι δεδομένο ότι το επόμενο έτος, ή όποτε λήξει ο «συναγερμός» της πανδημίας, εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα, εάν δεν έχουν βάλει οριστικό «λουκέτο», θα βρεθούν αντιμέτωπα με τεράστιο όγκο χρεών που θα είναι από δύσκολο έως αδύνατο να εξοφλήσουν χωρίς τη στήριξη της πολιτείας. Και φυσικά όσοι και όποτε βρεθούν στο «στόχαστρο» των φορολογικών αρχών θα αντιμετωπίσουν άμεσα τον κίνδυνο των μέτρων που προβλέπονται στο άρθρο 9 του ΚΕΔΕ: α) κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη είτε κινητών και απαιτήσεων, γενικώς, του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου, β) κατάσχεση ακινήτων.
Εκτός των ανωτέρω, θα είναι δυνατή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η λήψη σε βάρος του οφειλέτη του Δημοσίου διοικητικών, ασφαλιστικών και δικαστικών μέτρων.