Skip to main content

Market beat: Η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις σφραγίζει τις συναλλαγές προ των αργιών

Του Κώστα Ιωαννίδη

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με πτώση καθώς πλησιάζουν οι διακοπές των Χριστουγέννων και η άνοδος μετά τις εκλογές ανάγκασε σε κινήσεις ενθυλάκωσης σημαντικών κερδών, αφού ο Dow έχει κέρδη αυτή την περίοδο της τάξης του 9% και στο χρόνο απόδοση κοντά στο +15%. Στο ΧΑ μια μέρα που οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινήθηκαν σταθεροποιητικά με μικρές πτωτικές κύρια μεταβολές σημειώθηκε σημαντική άνοδος και ενδοσυνεδριακά ο ΓΔ πήγε πάνω από τις 642 μονάδες ενώ έκλεισε στις 639 ήτοι στα επίπεδα του τέλους της δεύτερης και τρίτης εβδομάδας της Δεκεμβρίου. Σχηματίζεται μια πορεία πλάγιας συσσώρευσης των τιμών που υπογραμμίζει τη στάση αναμονής των θεσμικών και συντηρεί την νευρικότητα στη διαπραγμάτευση αλλά και την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ πάνω από τα 44,5 δις ευρώ.

Οι traders στα παράγωγα μετά τα χθεσινά με τις τραπεζικές μετοχές να στέλνουν το δείκτη τους σε μέγιστο μέρας με τις δημοπρασίες αποφάσισαν να δώσουν μετά από πολλές μέρες προπορεία στην εκκαθάριση των ΣΜΕ έναντι του δείκτη. Προσδοκούν συνέχεια στην άνοδο αλλά δεν γνώριζαν ότι θα συνεχιστεί η αγωνία των επενδυτών αναφορικά με την κατάληξη της διαβούλευσης για το ξεπάγωμα των διαδικασιών που αφορούν στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την αναπροσαρμογή του χρέους.

Με τόση θολούρα για τις προθέσεις των πολιτικών στην χώρα και την ΕΕ που βρίσκονται σε κρίση επί διαφορετικών θεμάτων καθώς εδώ υπάρχει πίεση για το επίπεδο διαβίωσης και στην Κεντρική Ευρώπη θεριεύει η αγανάκτηση για τα τρομοκρατικά χτυπήματα. Παράλληλα οι επενδυτές στις αγορές της ευρωζώνης άρχισαν να χάνουν το κέφι τους για αγορές μετοχών του τραπεζικού κλάδου, μετά τα νέα βάσανα στις Ισπανικές Τράπεζες για επιστροφή παρανόμως κρατηθέντων κεφαλαίων και για την κρίση των Τραπεζών της Ιταλίας. Ως τώρα οι Θεσμικοί στην Αθήνα δείχνουν να κινούνται έναντι των μετοχών των Τραπεζών με βάση τα δικά τους βάσανα και από το διεθνές κλίμα παίρνουν απλά αφορμές για να τις οδηγήσουν πάνω ή κάτω.

Δεν μετανιώσαμε για την εκτίμησή μας πως την Τρίτη, οι συναλλαγές σφραγίστηκαν από την αναγνώριση του πυθμένα στην πρόσφατη πτώση για τον ΓΔ στις 622 μονάδες. Ούτε για όσα αναφέραμε το πρωί της Τρίτης, απευθυνόμενοι στους ιδιώτες επενδυτές που κυνηγούν κέρδη από τις τράπεζες του 25άρη, τις οποίες η στήλη θεωρεί πεδίο χρηματιστηριακών μαχών που απαιτεί «ειδικά χαρίσματα». Παρατηρούσαμε χαρακτηριστικά: «Κανένας δεν σκέφτηκε να αγοράσει, μια μέρα που οι τιμές ήταν στα κόκκινα και τα τραπεζικά blue chip ήταν, στην «καλύτερη» περίπτωση, 5% φθηνότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής. Εκτιμούμε πως σήμερα οι τιμές θα κινηθούν ανοδικά, γιατί θα αρχίσουν οι διαρροές για τη στάση που θα κρατήσουν οι υπουργοί οικονομικών πριν από την τηλεδιάσκεψη». Εντάξει, δεν κινήθηκαν προχθές ανοδικά και έδωσαν δεύτερη ευκαιρία να τοποθετηθούν οι τολμηροί.

Χθες ωστόσο, με άνοιγμα που αντιστοιχούσε σε σημαντικό ανοδικό χάσμα, φάνηκε ότι οι ισχυροί θεσμικοί εμπόδισαν με το καλημέρα αγορές χωρίς σημαντικό premium έναντι της Τρίτης. Γιατί; Μάλλον επειδή ακούνε με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη τις διαρροές από τις Βρυξέλλες, παρά τις δηλώσεις και τα νέα από την ελληνική πλευρά. Εδώ το υπουργείο δήλωνε πως δεν έστειλαν την επιστολή, γιατί δεν καταλάβαιναν τι έπρεπε να αναφέρει και θέλανε διευκρινήσεις. Αλλά στις Βρυξέλλες η ατμόσφαιρα καθορίστηκε από τη βεβαιότητα πως το απόγευμα θα υπάρξει λύση που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Αντί αυτού συνεχίστηκε η καθυστέρηση στη λήψη απόφασης που σημαίνει ότι σύγκλιση απόψεων ακόμα δεν υπήρξε. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει απογοήτευση σε μερίδα επενδυτών με μικρότερη υπομονή. Και αλλαγές στο ρυθμό των συναλλαγών που θα χαμηλώσουν από τις διακοπές που αρκετοί τις ξεκίνησαν νωρίτερα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας     

ΗΠΑ 

Οριακές απώλειες εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τον Dow Jones να αναβάλλει για ορισμένες ημέρες την «κατάληψη» του ψυχολογικού ορίου των 20.000 μονάδων. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,16% στις 19.941 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε απώλειες κατά 0,25% στις 2.265 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση κατά 0,23% στις 5.471 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Nike Inc. ενισχύθηκε κατά 1,02% χάρη στα θετικά οικονομικά μεγέθη του γ’ τριμήνου. Αντίθετα, η μετοχή της Finish Line κατακρημνίστηκε κατά -9,91% εξαιτίας των αδύναμων αποτελεσμάτων του προηγούμενου τριμήνου.

Ο βιομηχανικός δείκτης βρίσκεται σε απόσταση μόλις 59 μονάδων από το όριο των 20.000 μονάδων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 8 Νοεμβρίου, ημέρα διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών, έχει καταγράψει «άλμα» της τάξης του 9%. «Οι 20.000 μονάδες αποτελούν κάτι παραπάνω από ένα ψυχολογικό επίπεδο» σχολίασε ο Ράντι Φρέντερικ, αναλυτής της Charles Schab.

«Το “σπάσιμο” των τεχνικού φράγματος θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο κύμα αύξησης των επιτοκίων της Fed» εκτίμησε επικουρικά, ο Μάικ Μπέιλι, επικεφαλής της FBB Capital Partners. «Εστιάζουμε περισσότερο στον S&P 500, αλλά ο Dow Jones είναι ο δείκτης με τη μεγαλύτερη επιρροή» έσπευσε να προσθέσει.

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε πτωτικά, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 1,50% στα 52,50 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια Brent σημείωσαν απώλειες κατά 1,59% στα 54,46 δολάρια. Η τιμή του χρυσού παράλληλα, κατέγραψε οριακή πτώση κατά 0,03% στα 1.133,30 δολάρια.

Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία της στερλίνας μειώθηκε οριακά κατά 0,08% στα 1,2355 δολάρια, ενώ το ευρώ σημείωσε κέρδη κατά 0,42% στα 1,0429 δολάρια και το ιαπωνικό νόμισμα κινήθηκε ανοδικά κατά 0,28% στα 117,51 γεν/δολάριο.          

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, οι μεταπωλήσεις κατοικιών αυξήθηκαν τον Νοέμβριο, καθώς διαμορφώθηκαν σε 5,61 εκατ., ενώ την ίδια ώρα, οι νέες αιτήσεις στεγαστικού δανείου σημείωσαν άνοδο κατά 2,5%.

ΕΥΡΩΠΗ

Μικρές απώλειες εμφάνισαν στη συνεδρίαση της Τετάρτης τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω κλιμακούμενων ανησυχιών για τη σταθερότητα του ιταλικού τραπεζικού τομέα. Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,21% στις 360,56 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε απώλειες κατά 0,04% στις 7.041 μονάδες ενώ ο γερμανικός DAX σημείωσε οριακή άνοδο κατά 0,03% στις 11.468 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,33% στις 4.833 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 μειώθηκε κατά 0,38% στις 9.371 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB διολίσθησε κατά 0,16% στις 19.215 μονάδες.

Η μετοχή της Monte dei Paschi κατακρημνίστηκε κατά 12% λόγω δημοσιεύματος  του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με το οποίο, η διαθέσιμη ρευστότητα της τράπεζας επαρκεί μόνο για τους επόμενους τέσσερις μήνες. Στο μεταξύ, η ιταλική Βουλή προχώρησε στην έγκριση του αιτήματος του υπουργείου Οικονομικών για την αύξηση του δανεισμού του ιταλικού δημοσίου κατά 20 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό αναμένεται να διοχετευθεί στη στήριξη των «προβληματικών» τραπεζών της χώρας.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, τον κίνδυνο καταβολής αποζημιώσεων, ύψους άνω των 4 δισ. ευρώ, αντιμετωπίζουν οι ισπανικές τράπεζες, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την αμφιλεγόμενη υπόθεση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έως τον Μάιο του 2013 είχαν «κλειδώσει» τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια και δεν προχωρούσαν στη μείωσή τους, όπως προέκυπτε από την τρέχουσα πολιτική της ΕΚΤ. Το ευρωδικαστήριο, με την απόφασή του, καλεί τις ισπανικές τράπεζες να αποζημιώσουν τους δανειολήπτες, επιστρέφοντας ένα μέρος των παράνομα καταβαλλόμενων επιτοκίων

ΧΑ

Στην τρίτη σύνοδο της προτελευταίας εβδομάδας του 2016 οι θεσμικοί αποφάσισαν σε μία συνεδρίαση με τζίρο οριακά κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ να επαυξήσουν την αισιοδοξία που προέκυψε από το φρένο στις πτωτικές συνεδριάσεις την Τρίτη. Το βασικό χαρακτηριστικό ήταν εμφάνιση υπεροχής της ζήτησης έναντι της προσφοράς από την έναρξη ως  την εγγραφή του μέγιστου μέρας λίγο πριν τις 13:00. Με άνοιγμα που αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα για το ΓΔ +0,59% η πρώτη στάση έγινε στις 639 μονάδες αφού στις 10:33 είχαμε την εγγραφή του ελάχιστου στις 631,76 (+0,56%) από 621,65 μονάδες. Η συνέχεια στην άνοδο  έφερε το μέγιστο μέρας στις 642,54 από 632,27 μονάδες στις 13:00.  Ακολούθησαν κύματα ρευστοποιήσεων που όρισε το ενδοσυνεδριακό ελάχιστο στις 636,46 μονάδες στις 16:33. Από αυτά τα επίπεδα με τη βοήθεια των εντολών αγοράς από τους διαχειριστές του δολαρίου  ο ΓΔ βρέθηκε στα επίπεδα των 639,75 μονάδων από 627,6 την Τρίτη στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Οι δημοπρασίες τον πήραν από εκεί και τον έκλεισαν στις 638,99 από 628,26.  Γενικότερα υπήρξε μια μετακίνηση κατά 10 μονάδες πάνω στον ΓΔ και στο κλείσιμο και στα μέγιστα ημέρας. .

Στη σύνοδο της Τετάρτης η αγορά από το ξεκίνημα εμφάνισε διαφορετική δυναμική που για τον 25άρη έφερε μέγιστο τις 1725,12 μονάδες της τάξης του +2,44% και ελάχιστο στις 1693,05 από 166,84 που αντιστοιχούσε σε κέρδη +0,54% . Η πορεία του Τραπεζικού Δείκτη προκάλεσε κέρδη των βασικών δεικτών στο πρώτο μέρος ως το +4,83% και το ελάχιστό του αντιστοιχούσε στην τιμή ανοίγματος και σε μεταβολή +1,67%. Αλλά στη διόρθωση του δεύτερου μέρους που για τους βασικούς δείκτες ήταν μεγαλύτερη των τραπεζών αντιστοιχούσε σε μεταβολή +3,7% και ήταν το δεύτερο κατώτερο μέρας στις 833 μονάδες στο τέλος οι δημοπρασίες έφεραν το τελικό μέγιστο +5,17% αλλά το κλείσιμο ήταν στο +4,50%. Οι δημοπρασίες οδήγησαν στο ψαλίδισμα του κλεισίματος σε σχέση με το μέγιστο μέρας.

Πάλι η διαπραγμάτευση εξαρτήθηκε από τις Τράπεζες όπου οι συναλλαγές έφεραν την ΑΛΦΑ στο +3,78% από +3,35% την Τρίτη, την ΕΤΕ στο +2,94% από -1,65%,  η ΠΕΙΡ +7,73% από -2,02% στις 20/12, και ΕΥΡΩΒ  +4,92% από -4,09% με σταθερότητα στην έκφραση αγοραστικού ενδιαφέροντος σήμερα. Η αγορά ωστόσο φάνηκε σήμερα ικανή να περάσει πάνω από τα επίπεδα των 640 μονάδων.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ άλλαξε δραστικά προς το καλύτερο, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (18 από 8) blue chip έναντι των καθοδικών (5 από 15) με δυο τις ΒΙΟ και ΕΧΑΕ αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο οι 26 από 13 την προηγούμενη σύνοδο, και 4 από 5 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 10 από 22 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 49,454 από 39,910 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 22,70 από 19,25 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος μειώθηκε ελαφρά από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν το 45,89% από 48,24% του συνολικού τζίρου.

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, εμφάνισαν νευρική έναρξη, και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε πτωτική δυναμική στην πορεία των επί μέρους αγορών του ευρώ με εγκατάσταση μέτριων απωλειών πριν το άνοιγμα στη Νέα Υόρκη. Ήταν μέρα που η διάθεση για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από τις προσδοκίες για την δυναμική των χρηματιστηρίων της Wall Street. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +0,02%, ο CAC είχε μεταβολή -0,35%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,16%. Οι αγορές στις ΗΠΑ που με τα futures τους έδειχναν στις ασιατικές συναλλαγές προς μικτό άνοιγμα είδαν τους δείκτες τους να ανοίγουν νευρικά, και αμέσως εμφάνισαν ελαφρά πτωτική εικόνα και ο Dow Jones υποχωρούσε -0,07% όταν ο S&P500 ήταν στο -0,10%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,71% και έφθασε στις 638,99 από 628,26μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1712,68 από 1683,97 με μεταβολή +1,70%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά και 0,4 μονάδες χαμηλότερα και κατά 0,2 ψηλότερα τον 25άρη, κλείνοντας το μέσο όρο στο μέσο του εύρους διακύμανσης αλλά αρκετά ψηλότερα από το μέσον της ημερήσιας διακύμανσης.

Με κέρδη έκλεισαν οι εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης +19,51% από -2,38%, Τραπεζών +4,50% από -0,13%, Κοινής Ωφέλειας +3,01% από +0,14%, Τροφίμων Ποτών +2,50% από -2,39%, ο FTSEM +1,92% από -0,50%, ο ΓΔ +1,71% από +0,06%, ο 25άρης +1,70% από -0,26%, Κατασκευές Υλικά +1,12% από -0,65%, Τηλεπικοινωνιών +1,05% από -1,61%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,99% από -1,76%, Πετρελαίου Αερίου +0,86% από +0,63%, και Πρώτων Υλών +0,49% από -1,12%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες στα Προσωπικά Οικιακά Είδη -3,41% από +4,85%, Ακίνητης Περιουσίας -1,07% από -1,85%, Τεχνολογίας -0,60% από +0,86%, Βιομηχανικών Προϊόντων -0,59% από -0,41%, Εμπορίου -0,54% από -0,05%, και στα Ταξίδια Αναψυχή -0,05% από +0,93%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Χημικών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 49,454 από 39,910 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία  6,777 από 6,046 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 39,481 από 30,309 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,660 από 1,208 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 44,698 από 44,038 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 81,720 από 84,273 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 69 από 41 των καθοδικών σε 37 από 54 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 16 από 15.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Στην τρίτη σύνοδο της βδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν ξεκάθαρα ανοδική δυναμική στον 25άρη. Η τιμή ανοίγματος (1694,62) αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα +0,63% και σε 3 λεπτά εμφανίστηκε το ελάχιστο μέρας στις 1693,05 (+0,54%) μονάδες. Το μέγιστο μέρας στις 1725,12 (+2,44%) σημειώθηκε στις 12:46 με κλιμακούμενο αγοραστικό ενδιαφέρον για τα τραπεζικά blue chip και όχι μόνο. Οι επενδυτές τον οδήγησαν σε κλείσιμο με μεταβολή +1,70%  στις 1712,68 μονάδες. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 9,587 από 9,410 εκατ. ευρώ. 

Για τη σειρά Ιανουαρίου διακινήθηκαν 1819 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1725,50 μονάδες και κατώτερο στις 1690,00. Διακινήθηκαν επίσης 35 ΣΜΕ της σειράς Φεβρουαρίου.  Ο δείκτης έκλεισε στις 1712,68 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Ιανουαρίου ορίστηκε στις 1717,75 και της επόμενης σειράς επίσης στις 1718,50, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Ιανουαρίου 7342 ΣΜΕ και για την σειρά Φεβρουαρίου 138. Η προ-πορεία κατά 5,0 μονάδες του ΣΜΕ έναντι του 25άρη, υποδηλώνει ανατροπή των δυσοίωνων προσδοκιών. 

Ο  Πέτρος Στεριώτης της Nuntius Sec αναφορικά με την τάση ως το τέλος του 2016 ανέφερε χθες: «Μέχρι το τέλος του τρέχοντος, τα ενεργά χαρτοφυλάκια θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν τον Δείκτη σε θετικό έδαφος, εκμεταλλευόμενα και το καθιερωμένο “window dressing”, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα στήριξης και των μεγαλύτερων Ξένων Μετοχικών Δεικτών.

Εκτιμάται ότι οι μεν Ξένοι Θεσμικοί, που θα κληθούν να “ραπορτάρουν” θέσεις στους Πελάτες τους, ενόψει τέλους του έτους, θα κάνουν ιδιαίτερα προσεκτικές επιλογές και “διαχείριση χρόνου” στις επόμενες συνεδριάσεις, οι δε εγχώριοι κωδικοί δε φαίνεται να έχουν τη δύναμη, στην παρούσα φάση να δημιουργήσουν “τάση”.

Επικεντρώνοντας στον “πολύπαθο” Τραπεζικό δείκτη, η υψηλότατη διακυμανσιμότητα είναι “κακή για τα νεύρα” των επενδυτών που διακρίνονται από “αργά αντανακλαστικά”. Από άποψη τεχνικής ανάλυσης δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι ο ΔΤΡ πρόσφατα “βρήκε τοίχο” λίγο πάνω από τις 900 μονάδες, στο 50% δηλαδή του διορθωτικού “ράλι ανακούφισης” το οποίο ξεκίνησε από το μετά-“Brexit” χαμηλό και κατευθύνθηκε προς το υψηλό του 2016. Μεσοπρόθεσμα θετική, η παραμονή του Τραπεζικού δείκτη πάνω από τις 775 μονάδες».

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο  Πέτρος Στεριώτης της Nuntius Sec

Καταγραφέας των εξελίξεων στο διαπραγματευτικό μέτωπο Κυβέρνησης – Δανειστών έχει γίνει ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., που σήμερα, Τετάρτη, ‘τίμησε δεόντως’ τις ενδείξεις για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο Πλευρών. Θετική εξέλιξη η όποια προσέγγιση λύσεων στα θέματα της Αξιολόγησης και Χρέους, όμως η επιστροφή της υψηλής μεταβλητότητας και η, πιθανότατα και λόγω  εορταστικής περιόδου, διαφαινόμενη εβδομαδιαία υποχώρηση του όγκου συναλλαγών κάνουν δύσκολη την εξαγωγή αξιόπιστων συμπερασμάτων σχετικά με τη βιωσιμότητα του ήπιου ανοδικού κύματος που “τρέχει” ο Γενικός Δείκτης.

Οι επενδυτές δικαιούνται να δηλώνουν, δια της απουσίας τους, επιφυλακτικοί στο τρέχον περιβάλλον υψηλού πολιτικού και οικονομικού ρίσκου της Χώρας. Όπως έχουμε αναφέρει και παλαιότερα, η άνοδος μίας Αγοράς αποκτά ισχυρότερη υπόσταση όταν η συναλλακτική δραστηριότητα αυξάνεται. Υπό αυτό το πρίσμα, θετική είναι η αύξηση που σημείωσε ο τζίρος από τη στιγμή που ο Δείκτης διέσπασε ανοδικά το επίπεδο “κλειδί” των 600 μονάδων το Νοέμβριο, όμως το ζητούμενο είναι η διατήρηση της αυξητικής τάσης στο αγοραστικό ενδιαφέρον και η είσοδος “φρέσκου χρήματος” στους επιμέρους τίτλους, από την αρχή κιόλας του νέου έτους.

Σε ότι αφορά την απόδοση στη λήξη (yield to maturity) των Ελληνικών δεκαετών Κρατικών ομολόγων, η παραμονή της πάνω από το 7% “κινεί υποψίες” για πρόσφατη καθοδική “ψευδο-διάσπαση” της καμπύλης επιτοκίων, κάτι που αντικατοπτρίζει την αύξηση της επενδυτικής αβεβαιότητας για το ρίσκο Χώρας σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου αλλά και την κατοχύρωση κερδών από το “ράλι” του προηγούμενου εννεαμήνου στα Ελληνικά ομόλογα.

Σε Παγκόσμιο επίπεδο οι μετοχικές Αγορές δείχνουν πως έχουν αποκτήσει, όσο αυτό είναι δυνατόν, “ανοσία” στα τρομοκρατικά χτυπήματα και στα υφέρποντα γεωπολιτικά ρίσκα. Οι πιέσεις που έχουν δεχτεί το τελευταίο διάστημα οι τιμές των Πολύτιμων Μετάλλων πιθανότατα αντικατοπτρίζουν την “άγνοια κινδύνου” των επενδυτών για τα χρηματιστηριακά ρίσκα του 2017, που μεταξύ άλλων, είναι η πιθανή επιβράδυνση των Κινέζικων ρυθμών ανάπτυξης, οι αποφάσεις δημοσιονομικής και εξωτερικής πολιτικής του Λευκού Οίκου και η Τραπεζική κρίση στην Ευρωζώνη εν μέσω σειράς κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων εντός αυτής.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές πάλεψαν την Πέμπτη μετά από μια μη ικανοποιητική επίδοση στη Wall Street, με τους επενδυτές να περιμένουν ακόμη αργότερα μέσα στην ημέρα τα οικονομικά δεδομένα από τις Η.Π.Α. για πιθανούς καταλύτες, καθώς οι αγορές άρχισαν να κινούνται πτωτικά πριν από τις διακοπές.

Ο ευρύτερος δείκτη MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας διαγράφοντας τα μέτρια κέρδη που εμφάνισε αρχικά γλίστρησε -0,2%, ενώ ο δείκτης Nikkei των μετοχών της Ιαπωνίας N225 ήταν κάτω κατά -0,27% αλλά στο τέλος έπεσε οριακά -0,09%. Πτωτικά κινούνται και τα χρηματιστήρια στην Κίνα αν και στο τέλος ο SSEC της Σαγκάης έκλεισε στο +0,07% αλλά στο Χονγκ Κόνγκ η πτώση έπιασε το -0,89%. Αργότερα την Πέμπτη, στις Ηνωμένες Πολιτείες θα κυκλοφορήσει η τρίτη αναθεώρηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος των ΗΠΑ για το τρίτο τρίμηνο.

Επίσης προγραμματισμένα να κυκλοφορήσουν είναι οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας για τη βδομάδα και οι παραγγελίες Διαρκών Αγαθών για το Νοέμβριο. Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα μπορεί να μεγεθύνει τις κινήσεις των τιμών με αρκετούς επενδυτές να αναχωρούν πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων αυτό το Σαββατοκύριακο.

Το δολάριο ήταν επίπεδο σήμερα απέναντι στο ομόλογό του γιεν αγοράζοντας 117,58, κάτω από το υψηλό 10-1 / 2 μηνών των 118,66 που άγγιξε στις 15 Δεκεμβρίου.

Το ευρώ ήταν πάνω +0,2% στα 1,0438 δολάρια, και παλεύει για να φύγει μακριά από το χαμηλό της Τρίτης στα 1,0352, το οποίο ήταν το βαθύτερο ναδίρ του ενιαίου νομίσματος από τον Ιανουάριο του 2003, δεδομένου ότι δέχθηκε πιέσεις από το ανοδικό δολάριο και τους φόβους από την τραπεζική κρίση της Ιταλίας.

Η βασανισμένη τράπεζα Monte dei Paschi di Siena αναμένει να πνιγεί πιο γρήγορα από ό, τι είχε προβλεφθεί, έδειξε την Τετάρτη το επικαιροποιημένο κείμενο στην ιστοσελίδα της τράπεζας.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Αμετακίνητο στις θέσεις του εμφανίστηκε και χθες το ΔΝΤ, επιμένοντας στην αναγκαιότητα περικοπής συντάξεων και αφορολόγητου, γεγονός που ενισχύει την αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τόσο τις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, όσο και γενικότερα τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Τις συστάσεις του ΔΝΤ απορρίπτει η ελληνική κυβέρνηση, ενώ, δεδομένης της σαφούς θέσης που έχει πάρει η  Γερμανία, ότι χωρίς συμμετοχή του ΔΝΤ δεν μπορεί να εκταμιευτεί η επόμενη δόση των 6,2 δισ. ευρώ, τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο ως προς τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.

Ανοικτό το ενδεχόμενο η επιστολή Τσακαλώτου προς τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς να μην σταλεί ούτε την Πέμπτη, άφησε το βράδυ της Τετάρτης κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. Ο ίδιος παράγοντας υποστήριξε ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε στο πλαίσιο του EuroWorking Group να αποσταλούν γραπτώς στην Ελλάδα όλες οι αντιρρήσεις των θεσμών για το θέμα του έκτακτου οικονομικού βοηθήματος στους συνταξιούχους, προκειμένου στη συνέχεια η ελληνική πλευρά να απαντήσει λεπτομερώς επί αυτών των αντιρρήσεων.

Σε ερώτηση ως προς το ποιες είναι οι αντιρρήσεις, το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος έλεγε ότι οι θεσμοί αναμένεται να ζητήσουν διαβεβαιώσεις για το αν η οικονομική ενίσχυση είναι εφάπαξ ή όχι, αν η διατήρηση του ειδικού καθεστώτος του ΦΠΑ θα ισχύσει μόνο για το 2017, αν θα διατηρηθεί η δέσμευση της Ελλάδας για την τήρηση του προγράμματος κλπ.

«Εργαζόμαστε εποικοδομητικά μαζί με τα θεσμικά όργανα και τις ελληνικές αρχές για την εξεύρεση λύσης όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης βραχυπρόθεσμου χρέους», ανέφερε πηγή του ESM, σχετικά με την πορεία των συζητήσεων μεταξύ των αξιωματούχων της Ευρωζώνης, των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών των κρατών – μελών και της κυβέρνησης.

«Είμαστε σίγουροι ότι αυτό μπορεί να ολοκληρωθεί σύντομα και κατά συνέπεια δεν θεωρείται αναγκαία μια νέα έκτακτη συνεδρίαση του EWG», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Επιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης στην Ελλάδα και στην περαιτέρω μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, όπως φαίνεται στο τεχνικό σημείωμα που περιέχεται στο άρθρο του διευθυντή Πολ Τόμσεν. Το τεχνικό σημείωμα «απαντά» στον αντίλογο που είχε αναπτυχθεί από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί μετά τη δημοσίευση του άρθρου στις 12 Δεκεμβρίου και έχει τη μορφή ερώτησης – απάντησης.

«Σταθερή πρόοδος» που μπορεί την Πέμπτη να οδηγήσει σε συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των αξιωματούχων της Ευρωζώνης προκειμένου να «ξεπαγώσει» η επεξεργασία των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Αυτό προκύπτει από την τοποθέτηση Ευρωπαίου αξιωματούχου σε σχέση με την πορεία των συζητήσεων μεταξύ των αξιωματούχων της Ευρωζώνης, των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών των κρατών – μελών και της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο που έχει πρόσβαση στις συζητήσεις «έχει σημειωθεί σταθερή πρόοδος, δεν είμαστε τόσο μακριά ώστε να συμφωνήσουμε, υποθέτω ότι αυτό μπορεί να συμβεί την Πέμπτη», κατέληξε.

Τη συναλλαγή τιτλοποιήσεως δανείων για Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις ολοκλήρωσε η Alpha Bank, ΑΛΦΑ+3,78%αντλώντας μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση ύψους Ευρώ 320 εκατ., μέσω της τοποθετήσεως χρεογράφων πρώτης εξασφαλίσεως στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη και σε ∆ιεθνή Επενδυτική Τράπεζα. Όπως γνωστοποίησε η Alpha Bank, η Citibank ενήργησε ως Συντονιστής της Εκδόσεως. Η Alpha Bank σημειώνει ότι η εν λόγω συναλλαγή ενισχύει τον στρατηγικό σχεδιασμό της τράπεζας για συνεχή διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησής της και περαιτέρω βελτίωση της ρευστότητάς της.

Για «παραλογισμό» της φοροεισπρακτικής πολιτικής κάνει λόγο το εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), τονίζοντας ότι η υπερφορολόγηση «σκοτώνει» την έντιμη επιχειρηματικότητας. Χαρακτηριστικά της υπερφορολόγησης, σύμφωνα με την ανάλυση του Συνδέσμου, είναι όχι μόνο οι de facto υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές, αλλά και  η φοροδιαφυγή, η εισφοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο, τα λουκέτα, η απόσυρση επαγγελματικής ιδιότητας από την αγορά, η μετανάστευση επιχειρήσεων και εργαζομένων κ.ο.κ.

Σημαντική αύξηση εμφάνισαν στο εννεάμηνο του 2016 τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗΔΕΗ+2,08% καθώς διαμορφώθηκαν σε 69,5 εκατ. ευρώ έναντι 5,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015.  Τα αποτελέσματα EBITDA παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα, στα 775,9 εκατ. ευρώ έναντι 773,4 εκατ. ευρώ προηγουμένως, ενώ ο κύκλος εργασιών συρρικνώθηκε κατά 9,2% σε 4,04 δισ. ευρώ, λόγω:

Θετικές είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία των οικονομικών μεγεθών του ομίλου Τιτάν το 2017 και αυτό αποκλειστικά εξαιτίας της προοπτικής που έχει η αγορά τσιμέντου στις ΗΠΑ. Για την Ελλάδα η εκτίμηση είναι πως στην καλύτερη περίπτωση τα αποτελέσματα θα είναι τα ίδια με τα φετινά, με πιθανότερο ενδεχόμενο να υποστούν νέα μείωση, απρόβλεπτη είναι η αγορά της Αιγύπτου λόγω κυρίως των χαμηλών τιμών πώλησης του τσιμέντου, ενώ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη προβλέπεται σταθερότητα. Το χειρότερο σενάριο για το 2017 είναι να μείνει η εταιρεία στα νούμερα του 2016.

Τη Cenergy Holdings, μέλος του ομίλου Viohalco, καλωσόρισε πριν από λίγο στο Χρηματιστήριο Euronext, των Βρυξελλών, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του χρηματιστηρίου, Vincent Van Dessel.

Σύμφωνα με τον κ. Dessel, η εισαγωγή της Cenergy Holdings στο Euronext σηματοδοτεί την είσοδο της σε μια αγορά, με διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον.

Έκτακτη γενική συνέλευση συγκάλεσε το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, ΔΕΗ+2,08% προκειμένου να εγκριθεί η διαδικασία ολοκλήρωσης του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ.  Η γ.σ. θα διεξαχθεί στις 12 Ιανουαρίου, στις 11.00 το πρωί, στα γραφεία της εταιρείας, στην Αθήνα.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Το αίτημα αύξησης του δανεισμού τουιταλικού δημοσίου κατά 20 δισ. ευρώ, ενέκρινε η Βουλή της χώρας, στο πλαίσιο της προσπάθειας σταθεροποίησης του εύθραυστου τραπεζικού συστήματος.  Το συγκεκριμένο ποσό αναμένεται να διοχετευτεί στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας, τα οποία ταλανίζονται από πληθώρα προβλημάτων, με κυριότερο όλων τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.  Το μεγαλύτερος μέρος των χρημάτων θα κατευθυνθεί στη Monte dei Paschi, την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η οποία εφόσον δεν καταφέρει να αντλήσει ιδιωτικά κεφάλαια, ύψους 5 δισ. ευρώ, θα υπαχθεί σε πακέτο βοήθειας.

Tην αναβάθμιση της συμφωνίας για την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Ε.Ε. πρότεινε την Τετάρτη η Κομισιόν.

Όπως γνωστοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στόχος είναι να δοθεί ώθηση στις εμπορικές συναλλαγές σε τομείς όπως τα τρόφιμα και τα ποτά, η παροχή υπηρεσιών, οι δημόσιες συμβάσεις κ.ά. Η Κομισιόν συμπληρώνει ότι ο σεβασμός της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων θα αποτελέσει βασικό στοιχείο της συμφωνίας, υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία είναι η 5η μεγαλύτερη εμπορική εταίρος της Ε.Ε.

Τον κίνδυνο καταβολής αποζημιώσεων, ύψους άνω των 4 δισ. ευρώ, αντιμετωπίζουν οι ισπανικές τράπεζες, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την αμφιλεγόμενη υπόθεση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας έως τον Μάιο του 2013 είχαν «κλειδώσει» τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια και δεν προχωρούσαν στη μείωσή τους, όπως προέκυπτε από την τρέχουσα επιτοκιακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Το ευρωδικαστήριο, με τη χθεσινή του απόφαση, καλεί τις ισπανικές τράπεζες να αποζημιώσουν τους δανειολήπτες, επιστρέφοντας ένα μέρος των παράνομα καταβαλλόμενων επιτοκίων.

Σε μόλις τέσσερις μήνες αναμένεται να εξαντληθεί η διαθέσιμη ρευστότητα της Monte dei Paschi di Siena, σύμφωνα με σημερινό έγγραφο της ιταλικής τράπεζας, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της. Η τράπεζα της Τοσκάνης, η οποία αντιμετωπίζει μία σειρά σημαντικών προβλημάτων, εκτιμά ότι η τρέχουσα ρευστότητα των 10,6 δισ. ευρώ θα έχει εξαλειφθεί, βάσει των επικρατούντων τάσεων, εντός των επόμενων τεσσάρων μηνών.

Στα 52 δισ. ευρώ ανέρχονται οι ελλείψεις κεφαλαίων στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρακτορείου Bloomberg. Το συγκεκριμένο ποσό υπολείπεται σημαντικά έναντι των 20 δισ. ευρώ, τα οποία ετοιμάζεται να διοχετεύσει η κυβέρνηση της Ρώμης, προκειμένου να αποφευχθούν οι αναταράξεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο της Ιταλίας. Η έλλειψη κεφαλαίων, σύμφωνα με την ανάλυση του αμερικανικού πρακτορείου, αντικατοπτρίζει τις αυξημένες προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Επτά Ρώσους επιχειρηματίες, οκτώ ρωσικές εταιρείες και κυβερνητικές υπηρεσίας της Μόσχας πρόσθεσαν οι ΗΠΑστον κατάλογο των φυσικών και νομικών προσώπων που υφίστανται κυρώσεις εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας και της ένοπλης σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, με τη Μόσχα να κάνει λόγο για εχθρική ενέργεια.

Η επιβολή των κυρώσεων σημαίνει ότι απαγορεύεται σε Αμερικανούς και σε αμερικανικές εταιρείες να συναλλάσσονται με τα πρόσωπα και τις εταιρείες.