Skip to main content

ΕΕ: Προειδοποιήσεις από φορείς για αναταράξεις στις αγορές παραγώγων από το νέο έτος

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα βρεθούν αντιμέτωπες με έντονα προβλήματα από τον Ιανουάριο, εκτός εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέψει στους Ευρωπαίους επενδυτές να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες για συναλλαγές παραγώγων στο Λονδίνο, επισήμανε μια ομάδα φορέων του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

«Ελλείψει δράσης από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, θα υπάρξουν αναταράξεις στην αγορά από την 1η Ιανουαρίου, καθώς οι πελάτες σε ολόκληρο τον κλάδο δεν θα είναι έτοιμοι να βρουν εναλλακτικές λύσεις, παρά τις προσπάθειες που θα καταβάλουν», αναφέρεται στην επιστολή τους προς την επικεφαλής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Ε.Ε. Μέιριντ Μακγκίνες.

Οι μετέχοντες στην αγορά στην Ε.Ε. «στην καλύτερη περίπτωση» αντιμετωπίζουν λιγότερες επιλογές για το πού θα πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους, καθώς και πρόσθετο κόστος και πολύπλοκες διαδικασίες.

«Μαζί, αυτοί οι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλότερες αποδόσεις για τους επενδυτές», αναφέρεται στην επιστολή.

Η επιστολή υπογράφηκε μεταξύ άλλων από τον Διεθνή Σύνδεσμο Ανταλλαγών και Παραγώγων, την Ένωση Ηλεκτρονικών Χρηματιστηρίων, , την AIMA, την FIA, την Ένωση Χρηματοπιστωτικών Αγορών στην Ευρώπη και την Ένωση Βιομηχανιών Αξιών και Χρηματοοικονομικών Αγορών.

Η Μακγκίνες προειδοποίησε το Λονδίνο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ότι θα έχει περιορισμένη πρόσβαση στην Ε.Ε. στην καλύτερη περίπτωση, δεδομένου ότι η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ενιαία αγορά.

Πηγή: Reuters