Skip to main content

ΟΟΣΑ: Πάνω από το φράγμα των 13 τρισ. δολαρίων το παγκόσμιο εταιρικό χρέος

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και πάνω από το φράγμα των 13 τρισ. δολαρίων ανήλθε το παγκόσμιο εταιρικό χρέος στα τέλη του 2019, με την επεκτακτική νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών να διατηρεί σε ευνοϊκά επίπεδα το κόστος δανεισμού, προσφέροντας κίνητρα στις επιχειρήσεις. Την ώρα που το χρέος «φουσκώνει» η ποιότητά του επιδεινώνεται, εγείροντας κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως διαπιστώνει σε έκθεσή του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η συνολική αξία του εταιρικού χρέους ανερχόταν στα 13,5 τρισ. δολάρια στα τέλη του 2019, με τις επιχειρήσεις -εξαιρουμένου του χρηματοπιστωτικού κλάδου- να δανείζονται πέρυσι 2,1 τρισ. δολάρια επιπλέον με τη μορφή εταιρικών ομολόγων. Παρ’ όλα αυτά, τα στοιχεία της έκθεσης δείχνουν ότι εν συγκρίσει με τους προηγούμενους πιστωτικούς κύκλους, το υφιστάμενο στοκ εταιρικών ομολόγων έχει χαμηλότερη πιστωτική ποιότητα, υψηλότερες απαιτήσεις αποπληρωμής, μεγαλύτερη διάρκεια ωρίμανσης και προστασία επενδυτών μειωμένης εξασφάλισης. Αυτό θα μπορούσε να εντείνει τις αρνητικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να φέρει μια οικονομική επιβράδυνση στον εταιρικό κλάδο, αλλά και στην οικονομία γενικότερα, υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ.

«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και υποστηρικτική νομισματική πολιτική έχουν προωθήσει τη χρήση της αγοράς εταιρικών ομολόγων ως βιώσιμης πηγής μακροπρόθεσμου δανεισμού για τις επιχειρήσεις από την εποχή της παγκόσμιας πιστωτικής κρίσης», αναφέρει ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία. «Τα υψηλά επιπεδα μόχλευσης στον εταιρικό τομέα καθιστούν ζωτικής σημασίας την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση των ισολογισμών και τη στήριξη μακροπρόθεσμων επενδύσεων¬, προσθέτει ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ.

Περίπου το ήμισυ(51%) όλων των νέων ομολόγων υψηλής επενδυτικής διαβάθμισης που εκδόθηκαν το 2019 είχαν αξιολόγηση ΒΒΒ, τη χαμηλότερη της βαθμίδας investment-grade. Στη διάρκεια της περιόδου 2000-2007, μόνο το 39% των εκδόσεων είχαν αξιολόγηση ΒΒΒ.

Αυξημένο είναι και το ποσοστό εκδόσεων σε βαθμίδα κατώτερη του investment grade. Από το 2010, τουλάχιστον το 20% όλων των ομολογιακών εκδόσεων είχαν αξιολόγηση σε επίπεδα κατώτερα της επενδυτικής βαθμίδας. Το συγκεκριμένο ποσοστό αυξήθηκε στο 25% του συνόλου των εταιρικών εκδόσεων το 2019, αναφέρει η έκθεση του ΟΟΣΑ. Αυτό σημαίνει ότι τα ποσοστά στάσης πληρωμών εταιρικού χρέους σε μια μελλοντική οικονομική επιβράδυνση πιθανότατα θα είναι υψηλότερα σε σύγκριση με τους προηγούμενους πιστωτικούς κύκλους.

Το ολοένα και μεγαλύτερο στοκ εταιρικών ομολόγων συνεπάγεται και αύξηση των υποχρεώσεων αποπληρωμής. Στα τέλη του 2019, οι ανάγκες αποπληρωμής εταιρικών ομολόγων από τις επιχειρήσεις σε βάθος τριετίας ανέρχονταν στα 4,4 τρισ. δολάρια, ποσό που ισοδυναμεί με το 32,4% του συνολικού εταιρικού χρέους, από 25% μία δεκαετία πριν.

Οι συνθήκες χαμηλών επιτοκίων επέτρεψαν στις επιχειρήσεις να αυξήσουν τα ποσοστά μόχλευσης και να διατηρήσουν την πιστοληπτική τους αξιολόγηση. Χωρίς την υποστήριξη των χαμηλών επιτοκίων σε περίπτωση οικονομικής επιβράδυνσης, ελλοχεύει ο κίνδυνος υποβαθμίσεων που με τη σειρά τους θα φέρουν αύξηση του κόστους δανεισμού για επιχειρήσεις, περιορίζοντας τα περιθώρια επενδύσεων, επισημαίνεται στην έκθεση.

naftemporiki.gr