Skip to main content

ΗΠΑ: Έπαινοι Κάντλοου για την επιλογή Γέλεν στο υπουργείο Οικονομικών

Ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, Λάρι Κάντλοου, χαιρέτισε τον διορισμό της Τζάνετ Γέλεν ως υπουργού Οικονομικών.

Τα σχόλια του Κάντλοου έρχονται σ’ένα σημείο που ο απερχόμενος πρόεδρος Τραμπ αρνείται να δεχτεί τη νίκη του Μπάιντεν στις εκλογές του Νοεμβρίου και ζητά από τις βασικές Πολιτείες να μετρήσουν ξανά τις ψήφους.

Ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου επικρότησε τη Δευτέρα τον διορισμό της Γέλεν από τον Τζο Μπάιντεν, διαφωνώντας μάλιστα με άλλους αξιωματούχους της διοίκησης Τραμπ που δεν έχουν καν αναγνωρίσει ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών κέρδισε τις εκλογές.

Ο Κάντλοου έπλεξε το εγκώμιο της Γέλεν κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής συνέντευξης στην Washington Post, κατά τη διάρκεια της οποίας ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου αποκάλυψε επίσης ότι άρχισε να στέλνει συγχαρητήρια σημειώματα σε ορισμένους από πρώτους διορισμένους του Μπάιντεν.

Ο Κάντλοου είπε ότι ο διορισμός της πρώην επικεφαλής της Federal Reserve να ηγηθεί του Υπουργείου Οικονομικών ήταν «καλή ιδέα». Είπε ότι «έχει βαθιά γνώση των καταστάσεων» και έκανε «αξιοπρεπή δουλειά» όταν προήδρευε της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Αμφιβάλλει επίσης ότι θα υποστηρίξει την αύξηση των επιτοκίων το επόμενο έτος.

«Ίσως να μην συμφωνώ μαζί της σε κάθε σημείο», είπε. «Προτιμούσε πιο χαλαρή πολιτική και έξοδα. Εγώ είμαι φορολογικός κόπτης, όπως ξέρετε. Αλλά νομίζω ότι έχει πολύ λογικές απόψεις για την οικονομία».

Όταν πιέστηκε να σχολιάσει την ομάδα του Μπάιντεν, ο Κούντλοου αναγνώρισε ότι ο Τραμπ συνεχίζει να αγωνίζεται στις εκλογές. «Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να περάσουμε από το Κολέγιο των Εκλεκτόρων», είπε. «Θα δούμε πώς διαμορφώνεται. Όπως γνωρίζετε, ο πρόεδρος εξακολουθεί να επιδιώκει διάφορους δρόμους για να σταματήσει αυτό που πιστεύει και αυτό που πιστεύουν οι άλλοι πρόκειται μια μεγάλη εκλογική απάτη ».

«Σε καλό δρόμο το πακέτο οικονομικής ανακούφισης από τον κορωνοϊό»

Ωστόσο, ο Κάντλοου είπε ότι είχε στείλει ένα σημείωμα που συγχαίρει τον Τζάρεντ Μπερνστάιν, έναν προοδευτικό οικονομολόγο που ο Μπάιντεν όρισε στο Συμβούλιο Οικονομικών Συμβούλων του.

Όσον αφορά την προοπτική του Κογκρέσου να επιτύχει πρόσθετη οικονομική ανακούφιση πριν από το τέλος του έτους, ο Κούντλοου είπε ότι «οι πιθανότητες βελτιώνονται». Είπε ότι αξιωματούχοι επικεντρώνονταν σε μια συμφωνία περίπου 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων που καταρτίστηκε μεταξύ μετριοπαθών στη Γερουσία και το Σώμα. Είπε ότι οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει την προστασία αστικής ευθύνης για επιχειρήσεις – κορυφαία προτεραιότητα για τους Ρεπουμπλικάνους – και ότι ο Τραμπ δεν ήθελε ένα «γιγαντιαίο πακέτο βοήθειας» για τις κρατικές και τοπικές κυβερνήσεις, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα για τους Δημοκρατικούς.

Ο Κούντλοου είπε ότι πιστεύει ότι η διμερής νομοθεσία «κινήθηκε σημαντικά προς την κατεύθυνση της Ρεπουμπλικανικής Γερουσίας και προς την κατεύθυνση του Λευκού Οίκου».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Politico.