Skip to main content

Η υπερπροσφορά οδήγησε σε ναδίρ έτους το πετρέλαιο

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Νέα βουτιά υπέστησαν χθες οι τιμές πετρελαίου, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη του ενός έτους, καθώς συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι ανησυχίες για υπερπροσφορά. Την ίδια στιγμή, η απόφαση των ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις στον ρωσικό γίγαντα αλουμινίου United Co.Rusal οδήγησε την τιμή αλουμινίου σε χαμηλό 16 μηνών. 

Η τιμή αργού στη Ν. Υόρκη καταποντίστηκε στα 45,82 δολάρια, με απώλειες περίπου 5%, ενώ η τιμή brent στο Λονδίνο άγγιξε προς στιγμή τα 54,64 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2017. Οι τιμές πετρελαίου βυθίστηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια τουλάχιστον 15 μηνών, καταγράφοντας απώλειες άνω του 30% από τα υψηλά πολλών ετών που είχαν αγγίξει στις αρχές Οκτωβρίου. 

Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, συμφώνησαν στις αρχές του μηνός να μειώσουν την παραγωγή κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τον Ιανουάριο, σε μία προσπάθεια να στηρίξουν τις τιμές. Ωστόσο, η παραγωγή βρίσκεται ήδη κοντά σε ύψη ρεκόρ σε ΗΠΑ, Ρωσία και Σαουδική Αραβία. Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ αλ-Φαλίχ, παρότι αναμένει ότι τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου θα μειωθούν μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους, προειδοποίησε ότι η αγορά παραμένει ευάλωτη σε πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες. 

Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Μοχάμεντ Μπαρκίντο, δήλωσε ότι για να ελαττωθεί η παραγωγή του ΟΠΕΚ κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, η μείωση για τις χώρες-μέλη του θα πρέπει να κυμαίνεται στο 3,02%, ποσοστό ωστόσο υψηλότερο από το 2,5% που είχε συζητηθεί αρχικά. Με βάση τις ποσοστώσεις, η Σαουδική Αραβία θα μειώσει την παραγωγή της κατά 322.000 βαρέλια ημερησίως από τον Ιανουάριο, ενώ η Ρωσία φαίνεται να μειώνει τη δική της παραγωγή κατά 383.000 βαρέλια ημερησίως. Οι μειώσεις από τις χώρες-μέλη του καρτέλ υπολογίζονται στα 812.000 βαρέλια ημερησίως, ενώ οι εθελοντικές προσαρμογές από τις χώρες που δεν είναι μέλη θα οδηγήσουν τη συνολική μείωση σε 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. 

Οι σημερινές τιμές θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν σε πολλές χώρες οικονομική και κοινωνική αποσταθεροποίηση, εξέλιξη που αυξάνει τον κίνδυνο διακοπής της προσφοράς. Από όλες τις χώρες του ΟΠΕΚ, μόνο το Κουβέιτ θα μπορούσε να καλύψει τον προϋπολογισμό του με μία τιμή πετρελαίου κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ. 

Κυρώσεις κατά Ντερίπασκα

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα άρει τις κυρώσεις εναντίον της αυτοκρατορίας του Ρώσου μεγιστάνα Ολέγκ Ντερίπασκα, συμπεριλαμβανομένου του γίγαντα αλουμινίου Rusal και του μητρικού του ομίλου En+. Η Ουάσιγκτον είχε επιβάλει κυρώσεις στις εταιρείες του Ντερίπασκα, επικαλούμενη «κακόβουλες δραστηριότητες» από τη Μόσχα. Όμως, έπειτα από πιέσεις από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η Ουάσιγκτον αίρει την επιβολή των κυρώσεων αρχίζοντας διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους του Ντερίπασκα υπό τον όρο να εγκαταλείψει κάθε έλεγχο στη Rusal. Ο Ντερίπασκα θα συνεχίσει να δέχεται κυρώσεις, όμως οι τρεις εταιρείες του -Rusal, En+ και EuroSibEnergo- συμφώνησαν να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση με σκοπό τη μείωση της συμμετοχής του Ντερίπασκα.