Skip to main content

Alpha Bank: Αργή ανάκαμψη στη ζήτηση εργασίας

Αργή ανάκαμψη της ζήτησης εργασίας και ανακατανομή του τύπου απασχόλησης διαπιστώνει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, επικαλούμενη τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της «ΕΡΓΑΝΗ».

Tην ίδια ώρα, στην ανάλυση της ελληνικής τράπεζας, επισημαίνεται ότι παρά την επίπτωση της αυξημένης έμμεσης φορολογίας, ο δείκτης τιμών αγαθών παραμένει σε αρνητικό έδαφος και ο δείκτης τιμών υπηρεσιών μηδενικός.

Η αναιμική εγχώρια ζήτηση, κατά την Alpha Bank, καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη προσέλκυσης επενδυτικής δαπάνης από το εξωτερικό, μέσω της κάμψης των αβεβαιοτήτων για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Αλλαγή εργασιακού υποδείγματος

Η ανάλυση της τράπεζας εστιάζει στη στροφή της απασχόλησης προς τις ευέλικτες μορφές εργασίας, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Νοέμβριο του 2016,  το ποσοστό της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής απασχόλησης ανήλθε σε 40% και 14,4% αντίστοιχα, στις νέες συμβάσεις, ενώ το ποσοστό των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης περιορίστηκε μόλις στο 45% των νέων συμβάσεων.

Από την ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων, προκύπτουν επίσης και τα εξής:

  • Η μερική απασχόληση αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό στους κλάδους των κατασκευών και του εμπορίου /τουρισμού, ενώ στο τομέα της γεωργίας που ήταν παραδοσιακά υψηλό (10%-12%), παρουσιάζει πτωτική τάση.
  • Το μερίδιο της μερικής απασχόλησης αυξήθηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες ενώ ειδικά στην ηλικιακή ομάδα νέων 15-24 είναι σε υψηλότερο επίπεδο και αυξάνεται ταχύτερα τα τελευταία τρία τρίμηνα.
  • Η μερική απασχόληση των γυναικών προσεγγίζει το 14% της συνολικής τους απασχόλησης, ενώ στους άνδρες αντιστοιχεί μόλις στο 7%. Αμφότερες οι κατηγορίες παρουσιάζουν σημαντική άνοδο τα τελευταία χρόνια.

naftemporiki.gr