Skip to main content

Wall: Απόπειρα επιστροφής σε θετικά πρόσημα

Να επιστρέψουν σε θετικά πρόσημα επιχειρούν στο ξεκίνημά τους, οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την τιμή του πετρελαίου. Επί τάπητος βρίσκεται και η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve την επόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (16:43), ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 0,22% στις 17.528,51 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq καταγράφει άνοδο 0,32% στις 5.038,58 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 κινείται ανοδικά κατά 0,29% στις 2.053,72 μονάδες.

Η τιμή του πετρελαίου καταγράφει πτώση κατά 0,50 δολάρια, υποχωρώντας κάτω από τα 37 δολάρια ανά βαρέλι, καθώς η παγκόσμια παραγωγή εκτοξεύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2009.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Chevron ενισχύεται οριακά κατά 0,46% μετά τη μείωση του προϋπολογισμού για το 2016 κατά 24%. Απώλειες 0,21% σημειώνει και η ConocoPhillips εν όψει της ανακοίνωσης του προγραμματισμού της για το επόμενο έτος.

Σημαντική άνοδο άνω του 7% εμφανίζει στον αντίποδα, η Glencore, μετά τη δέσμευση για μείωση του χρέους της κατά 3 δισ. δολάρια έως τα τέλη του 2016. Πτώση της τάξης του 3% καταγράφει η Petropas, στον απόηχο της υποβάθμισής της από την Moody’s σε «Ba3».

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών σκαρφάλωσαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα. Ειδικότερα, στο επταήμερο μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, οι νέες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 13.000 στις 282.000.

Εν τω μεταξύ, ο μέσος όρος αιτήσεων του περασμένου μήνα αυξήθηκε κατά 1.500 στις 270.750 αιτήσεις, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας.

Παράλληλα,  η Yahoo ανακοίνωσε την εγκατάλειψη του σχεδίου να διαχωρίσει, μέσω spin off, το μερίδιό της στην Alibaba, επικαλούμενη ανησυχίες για φορολογικές επιβαρύνσεις. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της, αποφάσισε τελικά να μεταφέρει άλλα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού σε νέα ξεχωριστή εταιρεία, η οποία θα εισαχθεί κι αυτή στο χρηματιστήριο.

Σημειώνεται ότι η Yahoo οφείλει το μεγαλύτερο μέρος της κεφαλαιοποίησής της στη συμμετοχή της στην Alibaba. Σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, η χρηματιστηριακή αξία του αμερικανικού κολοσσού ανέρχεται σε περίπου 35 δισ. δολάρια, με το μερίδιο της Alibaba μόνο να αξίζει περί τα 30 δισ. δολάρια.