Skip to main content

Καμπανάκι Fitch για υποβάθμιση της Βρετανίας σε περίπτωση no deal

Ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία θα οδηγούσε πιθανότατα σε υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας προειδοποιεί ο Fitch. 

Σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο Τζέιμς Μακόρμακ, επικεφαλής αναλυτής του αμερικανικού οίκου για τις αξιολογήσεις κρατών, σημείωσε πως ενδεχόμενο no deal θα βυθίσει πιθανότατα την βρετανική οικονομία σε ύφεση, με το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 0,6% στο σύνολο του 2019. Η αρνητική πορεία θα σήμαινε, όπως εξήγησε, πλήγμα στην πιστοληπτική αξιολόγηση.

Σημειώνεται ότι ο οίκος Fitch διατηρεί αρνητικές τις προοπτικές της χώρας- κάτι που ισοδυναμεί με προειδοποίηση για υποβάθμιση- από τότε που αναθεώρησε σε «ΑΑ» από «ΑΑ-» την αξιολόγησή του λίγο μετά το δημοψήφισμα για το Brexit. 

Aξίζει να αναφέρουμε ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη βρετανική πολιτική σκηνή και με τις Βρυξέλλες να διαμηνύουν ότι η συμφωνία για το Brexit δεν είναι ανοιχτή σε επαναδιαπραγμάτευση, ολοένα και περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ως επικρατέστερα σενάρια αυτό του no deal ή του δεύτερου δημοψηφίσματος. 

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία την κατηγορηματική αντίθεσή της σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα, ενώ προειδοποιεί για καταστροφικές συνέπειες του no deal. 

naftemporiki.gr