Skip to main content

Αγορές: Σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό ζενίθ

Υποτονικό είναι το κλίμα στην τελευταία συνεδρίαση πριν από τα Χριστούγεννα για τις ευρωπαϊκές αγορές- όσες τουλάχιστον είναι ανοιχτές σήμερα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 παραμένει πάντως σταθερός και σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό ζενίθ του, όπως και ο παγκόσμιος MSCI. 

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,2%, στο Παρίσι ο CAC 40 είναι αμετάβλητος και στη Μαδρίτη ο IBEX 35 καταγράφει πτώση 0,4%. Τα χρηματιστήρια της Φραγκγούρτης και του Μιλάνου μένουν κλειστά, όπως και αυτό της Αθήνας.    

Το ηθικό των επενδυτών έχει πάντως τονωθεί από την αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, αλλά και το πιο ξεκάθαρο τοπίο για το Brexit. Στο τελευταίο μέτωπο δεν λείπουν πάντως οι ανησυχίες για αδυναμία των δύο πλευρών να καταλήξουν σε μία ουσιαστική εμπορική συμφωνία μέσα στους επόμενους 11 μήνες. 

Νωρίτερα στις αγορές της Ασίας η εικόνα ήταν μεικτή. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο Nikkei παρουσίασε οριακή άνοδο, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχώρησε ελαφρά (0,15%). Στη Σαγκάη το κλίμα ήταν καλύτερο, με τον Σύνθετο Δείκτη να ενισχύεται 0,6%. 

Αν τα πράγματα δεν ανατραπούν στις τελευταίες ημέρες του έτους, τότε το 2019 θα αποδειχθεί ένα annus mirabilis για τις διεθνείς αγορές, με μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα να επιδίδονται σε ένα συντονισμένο ράλι για πρώτη φορά από το 1998. Συνολικά η επίδοση των αγορών υπολογίζεται ότι θα είναι η καλύτερη όλων των εποχών. Μόνο οι μετοχές είδαν την αξία τους να ενισχύεται κατά 10 τρισ. δολάρια. 

naftemporiki.gr